Koti Artikkelit Taloustutkija: Kriisistä ei nouse EU vaan yksittäiset valtiot!

Taloustutkija: Kriisistä ei nouse EU vaan yksittäiset valtiot!

1

Globaalia finanssikriisiä jo usean vuoden ajan ennustanut taloustieteilijä Tuomas Malinen uskoo, että Euroopan keskuspankki tulee hajoamaan. Samalla hän toteaa, ettei Euroopan unioni tai Eurooppa yleisesti tule ratkaisemaan nyt puhkeamassa olevaa talouskriisiä. Sen sijaan vastuu omasta selviytymisestä on kansallisvaltioilla.

Malinen on saanut viime päivinä runsaasti huomiota, sillä hänen “pessimistisiksi” kutsutut talousennusteensa ovat nyt käymässä toteen. Koronaviruksen aiheuttama shokki reaalitalouden yrityksiin on hänen mukaansa leviämässä nopeasti pankkisektorille, mikä tulee johtamaan erittäin kivuliaaseen ja useita vuosia kestävään lamaan muun muassa Suomessa.

Korona itsessään ei ole syy rahoitusmarkkinoiden romahdukselle. Sen sijaan nopeasti maailmalla levinnyt virus on kipinä, joka räjäyttää historiallisen suuresta globaalista velkamäärästä rakennetun ruutitynnyrin. Pääsyyllisinä Malinen pitää Erkki Liikasta, Mario Draghia ja muita keskuspankkiireja, jotka tahallisesti hukuttivat Euroopan velkaan 2010-luvulla.

Edellisen globaalin finanssikriisin jälkeen keskuspankit tarjosivat taloudelle tekohengitystä hukuttamalla yritykset puoli-ilmaiseen velkaan. Nollakorkopolitiikkaa on kritisoitu siitä, ettei se ole korjannut maailmantalouden perustavia ongelmia vaan lykännyt kivuliasta ratkaisua kauemmas tulevaisuuteen pitämällä yritykset keinotekoisesti hengissä. Koska velan määrä on kasvanut jatkuvasti, myös tuleva kriisi on muuttunut vuosi vuodelta potentiaalisesti vaarallisemmaksi.

Kriitikoiden mukaan keskuspankkien tarjoama hätärahoitus on synnyttänyt eri puolilla maailmaa valtavan määrän ”zombieyrityksiä”, joiden kaatuminen on vain ajan kysymys. Kaatuessaan ne voivat aiheuttaa laajaa tuhoa ympärilleen, millä on synkkiä maailmantaloudellisia vaikutuksia. Nykyiset ongelmat ovatkin Malisen mielestä vasta alkusoittoa, ja todellinen tuska alkaa tulevina kuukausina.

Malisen mukaan valtiot eivät enää kykene ehkäisemään kriisin syntyä, sillä korkoleikkauksilla ja julkisella kulutuksella ei voida korjata tuotantoketjuihin jo syntyneitä tuhoja. Kun tuotantoketjut katkeavat globaalissa taloudessa, kansan ostovoimaa pönkittävä politiikka ei osu oikeaan kohteeseen eli yritystenväliseen kaupankäyntiin, jossa luottamus on sulanut hetkessä.

Jos poliitikot olisivat rehellisiä, he myöntäisivät, etteivät he voi tehdä muuta kuin katsoa kriisin etenemistä sivusta, toivoa parasta ja pelätä pahinta. EU:n ja Yhdysvaltojen eliitti ei kuitenkaan ole suostunut myöntämään tappiotaan, vaan kriisi yritetään nyt “ratkaista” lahjoittamalla pankkiireille ja sijoitusyhtiöille miljardikaupalla veronmaksajien rahaa samalla, kun kansa varautuu vyönkiristyksiin ja massatyöttömyyteen.

Malisen mukaan työttömyys saattaa Suomessa nousta 1990-luvun laman tasolle. Tämä voi merkitä hyvin lupaavia aikoja poliittisille radikaaliliikkeille, sillä yleensä kansa on valmis protestoimaan vasta, kun rahat ja ruoka ovat loppu. EU:n mureneminen ja pakolaiskriisi parantavat erityisesti kansallismielisen radikalismin vetovoimaa tulevina kuukausina ja vuosina.

Lähteet: #Neuvottelija, Tuomas Malinen

1 KOMMENTTI

Comments are closed.