Koti Artikkelit Talouskriisi: Hallitus hukuttaa Suomen velkaan, ei torju konkurssiaaltoa

Talouskriisi: Hallitus hukuttaa Suomen velkaan, ei torju konkurssiaaltoa

10

Koronan sytyttämä globaali talouskriisi etenee kiihtyvällä tahdilla. Viimeisten kolmen viikon aikana Euroopassa ja Yhdysvalloissa on irtisanottu ja lomautettu yhteensä kymmeniä miljoonia työntekijöitä. Lamaantuneet hallitukset eivät ole osanneet vastata kriisiin muilla keinoin kuin raivokkaalla velkaantumisella.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa työnsä menetti viime viikolla lähes seitsemän miljoonaa kansalaista, kun taas sitä edellisellä viikolla sama tapahtui yli kolmelle miljoonalle amerikkalaiselle. Ranskassa työttömien määrä on kahdessa viikossa kasvanut neljällä miljoonalla, kun taas Britanniassa luku on miljoona ja Espanjassa 0,8 miljoonaa. Italiassa koko pankkisektorin pelätään romahtavan paikallisen kriisin vuoksi.

Rujot työttömyysluvut ovat ylittäneet kaikki poliitikkojen, virkamiesten ja taloustieteilijöiden yltiöoptimistiset ennusteet. Vaikka länsimaiset hallitukset ovat haaskanneet jo yhteensä useita biljoonia euroja talouden velkaelvytykseen, ei kriisi osoita laantumisen merkkejä.

Nyt asiantuntijat pelkäävät, että taloudellisen maailmanpalon aiheuttama raaka-aineiden hintojen romahdus synnyttää seuraavaksi kehitysmaissa valtiollisia velkakriisejä. Koska länsimaat ovat ulkoistaneet merkittävän osan teollisuudestaan kehitysmaihin, tulisivat velkakriisit heijastumaan takaisin länteen, pahentaen näin kehittyneiden valtioiden ongelmia entisestään.

Suomessa Yleinen Työttömyyskassa YTK on jo joutunut pyytämään valtiolta apua ajauduttuaan maksuvaikeuksiin. Valtavan lomautusmäärän vuoksi työttömyyskassan maksuissa tulee ilmenemään YTK:n oman tiedotteen mukaan “kohtuuttomia viiveitä”, mikäli tilannetta ei saada jollain tavalla korjattua.

”Teimme viime viikolla kyselyn teille jäsenillemme, johon saimme päivässä yli 60 000 vastausta. Tulokset vahvistivat huoltamme: työttömyysuhkaa kokee tällä hetkellä yli 270 000 YTK:n jäsentä. Vastausten perusteella odotamme lähiaikoina saapuvaksi yli 100 000 päivärahahakemusta”, YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki totesi tiedotteessa.

Verohallinnon ylitarkastaja Timo Helin puolestaan epäilee, ettei hallituksen velkaelvytys tule aiheuttamaan muuta kuin vääjäämättömän konkurssiaallon viivästyksen muutamalla kuukaudella eli loppukesään tai syksyyn. Toisin sanoen hallituspuolueet yrittävät ostaa itselleen lisäaikaa ottamalla tähtitieteellisiä määriä julkista velkaa. Lopulta hallituksen valtapelien maksumiehiksi joutuvat kuitenkin tavalliset suomalaiset veronmaksajat, joiden selkänahasta korot kiskotaan.

Hallituspuolue Vihreiden Iiris Suomela puolusteli velanottoa toteamalla, että “velkaraha on nyt hyvin edullista”. Joko epärehellisyyttään tai ammattitaidottomuuttaan Suomela jätti mainitsematta velkaantumiseen liittyvän jälleenrahoitusriskin. Kun julkinen velka erääntyy, valtiot maksavat usein lainan pääoman ottamalla uutta velkaa. Vaikka vanha velka olisi otettu matalien korkojen vallitessa, voi jälleenrahoitus osua ajalle, jolloin korot ovat kohonneet pilviin.

Vihreät myönsivätkin, ettei velka ole koskaan ilmaista, vaan hallituksen valtapelit joudutaan lopulta kustantamaan korottamalla suomalaisten verotusta ja leikkaamalla hyvinvointia. Kaikkien ongelmien ytimessä on yksityinen rahanluontijärjestelmä, jonka vuoksi Suomi ei voi rahoittaa talousromahduksen vastaista taistelua valtion luomalla itsenäisellä valuutalla. Koska Suomi on riippuvainen ulkomaalaisesta velkarahasta, on korko-orjuuden tie väistämätön.

Lähteet: Talouselämä, Kauppalehti, Financial Times, Ilta-Sanomat

10 KOMMENTIT

 1. Hallituspuolue Vihreiden Iiris Suomela puolusteli velanottoa toteamalla, että ”velkaraha on nyt hyvin edullista”.

  Iiris Suomelalla on Sulo “Tankki täyteen” Vilenin logiikka: kun kerran halvalla saa, niin otettava on.

  • Iiris Suomela on tyhmä, ei asialla mitään muita taustoja ole, ellei sitten oteta huomioon sitä että pankit ja rahaeliitti käyttävät poliitikkoja hyväkseen tavoitteidensa saavuttamiseksi. Ensimmäisenä tavoitteena on tietenkin pienyritysten kaataminen ja yksityisomaisuuden siirtäminen suuryrityksille.

 2. On täysin meistä suomalaista itsestämme kiinni miten me tämän tehdyn laman selätämme. Kuljemmeko kuin aasit porkkanan perässä kohti varmaa kuolemaa. Vai otammeko tulevaisuutemme omiin käsiimme.

  Kuten -90 luvullakin, monta entistä alaa poistuu ja monta tulee tilalle. Sellaiset alat ovat aina suhdanteiden heiluttelemia jotka perustuvat kuluttajien mielihalujen toteuttamiseen. Vähemmän suhdanneherkkiä ovat sellaiset alat jotka perustuvat henkilöiden perustarpeisiin. Vähemmän suhdanneherkkää on myös huoltopuoli. Tuotekehitys ja valmistus saatetaan lopettaa nopeallakin aikataululla. Mutta huolto on ylläpidettävä pitkään. Sen vaatii jo EU-lakikin.

  En saada olla mainitsematta jälleen kerran Maslowin tarvehierarkiaa. Sen pyramidirakenne kertoo hyvin selkeästi mikä on tärkeää ja mikä toisarvoista. Se kertoo mihin ihmiset kohdentavat ne vähät varansa silloin kun poikkeukselliset ajat.

  Viimeiset parikymmentä vuotta suuri osa suomalaisistakin on elänyt pyrymidia “väärinpäin”. Ruokaa on, mutta suoja on velaksi ja siinä on korkea riski. Mutta sen jälkeen hypätäänkin kolmas taso “ikisinkkuina” yli ja eletään viidettä tai neljättä tasoa, esim. somea. Haetaan arvostusta ja itsensä toteuttamista mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. On moottoripyöräkerhoa, on kalastuskerhoa, golfia, autojen/kellojen/tavaroiden keräilyä. On matkustelua ja kokemusten etsimistä vaikka pyrymidin toinen taso heiluu ja on epävakaa. Jos se toinen taso romahtaa, kaikki sen alapuolella oleva romahtaa. Ja olemme tilanteessa jossa alamme rakentamaan elämääme 1. tasolta uudelleen.

  Näin kävi suurelle osalle suomalaisia -90 luvun lamassa, joka kylläkin aloitettiin jo -80 luvun puolelta. Aivan kuten nytkin tämä lama aloitettiin jo 2014. Jos pyramidin 2. taso on epävakaa, se tulee vakauttaa uhraamalla kaikki mahdollinen alemmilta tasoilta. Vain siten on riittävän vahva sopeutumaan tuleviin muutoksiin.

  Itsen juuri välitä Steve Jobsista, joka oli yhtä suuri valehtelija/despootti/petturi/varas kuin Bill Gateskin, mutta syöpädiagnoosin ja kuolemantuomion saatuaan hän erään koulun päättäjäisissä sanoi:”Kuolema on elämän innovaatioista paras. Se raivaa tieltään kaiken epäoleellisen ja ihminen keskittyy vain siihen mikä on tärkeää”.
  Tässä on kyse samasta. On lopetettava höpötys, odottelu ja jahkailu. On nähtävä mitä tulevaisuus tuo tullessaan omalla kohdalla kesään- tai syksyyn mennessä. Ja toimittava sen mukaan. On tosi että joistain “leikkikaluista” ei välttämättä saa samaa hintaa kuin on maksanut. Mutta “tulihan kokeiluta”. Nyt on saatava perusasiat kuntoon. Ja perusasioita on mm. pariutuminen ja perheen perustaminen. Kahden talouden muuttuminen yhdeksi luo jo sinällään säästöjä. Ja prheen perustamisen kohdalla raskaus ei ole irtisanomisen peruste, edes koeajalla. Siitä pitää vain heti ilmoittaa työnantajalle. Ja äitiyslomalla oleva luo aina yhden työpaikan.

  Toki jos perusaisiat on kunnossa ja varallisuutta mukavsti, ei tarvitse muuta kuin odotella. Mutta kenelläpä tässä ulkomaaliasten yritysten monopoliyhteiskunnassa olisi. “Miljoona pankkitilllä ja seitsemän tonnia palkkaa” kuten Jugner asian aikoinaan ilmaisi.

  • Nyt kannattaa varoa inflaatiota. Näinhän se on, että jos myyt kaiken omaisuutesi nyt, jonka olet ostanut vaikkapa 20 vuotta sitten, niin et todellakaan saa niitä rahoja takaisin lähimainkaan.

   Itse meinasin käydä autokaupoilla, mutta jätin kaupat tekemättä. Nyt ei kannata koronkiskojia sponsoroida. Itse aion jäädä sairauslomalle, koska minulla on sellaista sairaushistoriaa että tämä onnistuu aika helposti. Tuleepahan vältettyä lomautukset ym. rumba.

   • Juuri näin se on jos on tilanne hallinnassa. Mutta jos ei ole, ja on näköpiirissä että oma talous romahtaa, niin silloin pitää miettiä miten minimoi. omat tappiot

    Itse olen sen verran huono kauppamies että en ikinä ole saanut myydessäni ostohintaa. Joten se että myydessä saa ostohintaa vähemmän ei sinällään ole minulle ylltäys. Kokonaisuus ratkaisee.

 3. Yhteiskunnat ovat yhdeksän aterian päässä anarkiasta. Niin kauan kuin tuet tulevat tilille, pitsaa saa ja televisiosta tulee Temptation Island, suomalainen yhteiskunta ei romahda.

  Velkaa ottamalla tulevaa romahdusta voidaan siirtää, mutta ennemmin tai myöhemmin pää jää vetävän käteen ja tilanne muuttuu hyvästä pahaksi muutamassa päivässä.

  • Juuri näin. Erittäin hyvin sanottu. Se on pienesti kiinni. Maailman onnellisimmalla kansalla menee edelleenkin aivan perkeleen hyvin.

 4. Sotaa tämä on. Kansa on saatava tukemaan heitä jotka vastustuksesta ja ryöstäjähallituksista huolimatta vetävät omaa yritystä:

  ADRESSI!

  Me yrittäjät

  Valtiovalta ilmoitti eilen 19.3.2020

  erilaisista tukipäätöksistä eri muodoissa yhteensä

  15 miljadia euroa .

  Sanna Marin korosti myös että ketään ei jätetä.

  Oikeus työttömyyspäivä rahaan tulee myös yksinyrittäjille ja freelancerille, toistaiseksi ja yritysmuodoista riippumatta.työttömyyspäivä raha tulee luultavasti olemaan noin 750 euroa kuukaudessa keskimäärin per hlö .

  Me joilla on liike – työtila vuokra keskimäärin
  800 – 20000 e kuukaudessa + muut kiinteät kulut ja asiakkaita ei ole. 750 e ei todellakaan riitä. Nyt viimeistään on tullut selväksi ettemme olleetkaan rikkaita . Rahat ovat loppuneet monelta jo parissa viikossa.

  Olemme kantaneet rahaa vuosikymmeniä eri luukuille Juuri mitään emme ole koskaan itse saaneet .

  Monella on ollut hätä ainakin jossain yrittämisen vaiheessa . Neuvo on ollut lopeta ensin yritys kokonaan, sitten voit mennä luukulle.

  Tämä käytäntö on ollut vuosikymmeniä .

  Laina ei ole tuki, se pitää maksaa takaisin ja tämän kaiken jälkeen se tulee olemaan tosi vaikeaa kun rahat ovat nyt jo loppu monelta yrittäjältä.
  Oikeus työttömyyspäivärahaan pitää olla jatkossa pysyvä ratkaisu myös yrittäjille . Tämä on vaatimus ja sen pitää saada lainvoima.

  rahallista tukea jossain muodossa pitää saada myös kiinteisiin kuluihin akuutissa kriisitilanteessa .

  Sitä ovat saaneet suuryritykset jo pitkän aikaa eri muodoissaan ja ilman lainaa .

  Meitä yrittäjiä on noin 286000 joista pieniä yrityksiä noin 93 %.

  Tämä on nyt tärkeää tarvitsemme yhteisen liitoutuman nyt kun meillä on näköjään tulossa kaikkein vaikeinta .

  Samoin meidän pienten yritysten palkansaajat ja toiminimet ym, tämä on myös teidän etunne että yritys pysyisi pystyssä . Tukekaa meitä nyt , meille ei ole luvattu muuta kun lainaa. Se pitää maksaa takaisin, mutta tämän jälkeen rahaa on uskoisin vasta noin 10 vuoden päästä, tosi sitäkään ei nyt tiedä.

  https://www.adressit.com/me_yrittaja?a=129377

 5. “Talouskriisi: Hallitus hukuttaa Suomen velkaan, ei torju konkurssiaaltoa”

  Ehkä tämä on heidän tarkoituksensa.

Comments are closed.