Koti Artikkelit Talletuspakopelko heijastuu pohjoismaisiin rahastoihin

Talletuspakopelko heijastuu pohjoismaisiin rahastoihin

19

Koronaviruksen synnyttämä talousromahdus on herättänyt eliitissä pelon pankkien mahdollisesta talletuspaosta. Paniikki heijastuu Pohjoismaissa myös rahastoihin, jotka ovat olleet merkittävä henkireikä paikallisille kasvuyrityksille.

Toistaiseksi näkyvintä talletuspakopelko on ollut Yhdysvalloissa, jossa juutalainen valtiovarainministeri Steven Mnuchin jopa vetosi televisiossa kansalaisiin, jotteivät nämä nostaisi rahatalletuksiaan pois pankeista. Talletukset ovat rahoitusta pankeille, ja talletuspako voikin johtaa pankkien kaatumiseen. Eliitin valta puolestaan perustuu nimenomaan pankkien kykyyn manipuloida yhteiskuntaa markkinoiden kautta.

Poliitikot ovat yrittäneet huonolla menestyksellä estää talousromahduksen niin Euroopassa kuin Amerikassa. Osakkeiden sukeltaessa “liian syvälle” pörssejä on suljettu, minkä lisäksi sijoittajia on jopa kielletty lyömästä vetoa kurssipudotusten puolesta. Nyt Pohjoismaissa toimivat yritysvelkaan erikoistuneet rahastot ovat ottaneet käyttöön uuden epätoivoisen kontrollimenetelmän.

Kymmenet pohjoismaalaiset rahastot ovat päättäneet jäädyttää asiakkaidensa varat viime viikkojen talouskaaoksen vuoksi. Esimerkiksi eläkepäiviään varten säästäneet tavalliset kansalaiset eivät siis ole pystyneet hankkiutumaan valtavia tappioita tekevistä rahastosijoituksistaan eroon, sillä finanssimiehet pelkäävät sijoittajapaon johtavan rahastojen kaatumiseen. Monet rahastoista kuuluvat suurille pankeille.

Ongelmiin ajautuneet finanssiyhtiöt ovat välittäneet sijoittajien rahoitusta nuorille tai muuten korkeariskisille yrityksille. Käytännössä rahastojen ongelmat kuvastavat sitä, etteivät pohjoismaalaiset luota enää yritysten tulevaisuuteen vaan ennakoivat konkurssien täyteistä tulevaisuutta.

Ruotsin keskuspankki yritti torstaina puhdistaa ilmapiiriä, jonka rahastosijoitusten jäädyttämistoimenpide oli myrkyttänyt. Keskuspankki ilmoitti alkavansa manipuloida markkinahintoja ostamalla yritysten velkakirjoja. Toistaiseksi keskuspankit Ruotsissa ja muissa länsimaissa eivät kuitenkaan ole epätoivoisine operaatioineen onnistuneet keskeyttämään markkinaperikatoa.

Lähde: Financial Times

Lue myös: Amerikan valtiovarainministeriö yrittää estää talletuspaon

19 KOMMENTIT

 1. Euroopan unionissa kaavaillaan nostorajoituksia käteiselle rahalle ja rajoituksia rahansiirroille pankkitileiltä. Tällaisen toimenpiteen suunnittelu kertoo tilanteen epätoivoisuudesta.

  • Onhan nykyäänkin muutaman tonnin nostaminen matkaa varten hankalaa kun heti epäillään harmaata taloutta. Automaatista useammassa erässä onnistuu, kai sitäkin ruvetaan kohta kyttäämään. Kortin katoamisen tai toimimattomuuden varalta käteistä on hyvä olla tarpeeksi koko matkaa varten.

 2. Koronavirus on vielä pikkujuttu verrattuna koronan aiheuttamaan lamaan. Se on se, joka todella muuttaa maailman, ei koronavirus.

 3. Mikäs, muuten, on teidän ihmisten tilanne työpaikoillanne? Meillä ollut porukkaa kipeänä ja lomautusten uhka leijuu ilmassa. No, sitähän se on ollut viimeiset viisi vuotta ja kyllähän niitä lomautuksia on ollutkin. Olen vienti-tuontialalla. 2010-luvun alku oli niin pirunmoista vetoa, että ylitöitä sai painaa hetkittäin niin paljon kuin vain jaksoi. Mutta artikkelit ovat sellaiset meillä, että kyllä niille aina kysyntää globaalisti löytyy.

  Tämä virus nyt kyllä tosin kasvattaa lomautuspaineita valtavasti. Kerrannaisvaikutukset, näet. Mutta kyllä tästä noustaan. Positiivisena voi pitää sitä että viimeisen viiden vuoden aikana on jäänyt porukkaa eläkkeelle paljon eli on tapahtunut ns. luonnollista poistumaa.

  Lomautusten ikävä puoli on se, että joutuu tekemään vajaata päivää tai tulemaan töihin tarpeen mukaan eli olemaan ikään kuin puhelinpäivystyksen päässä, joka on aika rankasti koko vakituisen, täyspäiväisen työsopimuksen perusperiaatetta vastaan. Tästä meilläkin on peistä väännetty: että ollaanko nyt lomautettuja vaiko ei? Mutta parempi se on kai pitää työpaikkansa, kuin saada kokonaan monoa.

 4. 12 kk:n Euribor kasvaa aivan järkyttävää vauhtia Suomessa. Se on edelleen miinuksella, mutta pian jo 0,1:ssä.

 5. Kuinka monta valtion rahoituksesta riippumatonta talousasiantuntijaa meidän julkisuudessamme lopultakaan on, niin monta erilaista asiantuntemusta on käytettävissä. Harvat riippumattomat tutkijat eivät julkisuuteen “ilmaiseksi” heittele “tutkimus”tuloksiaan. – Vain propaganda on ilmaista. Oikean tiedon saamiseksi pitää tehdä työtä.

  – Esimerkiksi koko yliopistolaitos kaikkine professoreineen on täysin riippuvainen valtion rahoituksesta. Poliittisesti väärän tiedon julkaiseminen iskee ensimmäisenä tutkijaan, joka menettää jatkorahoituksen tutkimukselleen ja katkaisee urakehityksen.
  – (Valtion) Rahalla ostettua tutkimusta. – “Tällaista tietoa on nykyisenä nettiaikana varsin helppo löytää”, kirjoitat loppuun.

  Poliittisesti rahoitetun tutkimuksen ainoa päämäärä on saada lisää ääniä vaaleissa.

  – Kriisit pitävät poliitikot leivässä ja siksi niitä tarvitaan. Kuvittelepa poliitikko, joka sanoo kansalle juuri pelastaneensa koko kansakunnan järkyttävältä talousromahdukselta viisaiden päätösten ansiosta. Mikä on hänen uskottavuutensa?
  – Sen sijaan äänestäjä kyllä valitsee “kokeneen” poliitikon, joka “ryhtyy ankariin toimiin” syyllisten rankaisemiseksi jo aiheutuneen katastrofin seurauksena. Tällä tavoin edustuksellinen hallinto välttämättä tarvitsee katastrofeja (sotia, talousromahduksia, epidemioita, …) pitääkseen valtaan (juutalais/vapaamuurari) päässeet poliitikot edelleen vallan kahvassa.

 6. »Kriisin aikana yhteiskunnan toiminnan kannalta oleellinen tärkeysjärjestys tulee konkreettisesti esiin, Wight arvioi. Tärkeitä eivät olekaan sijoitusrahastojen salkunhoitajat, toimitusjohtajat, julkkikset, tai muut yhteiskunnan silmäätekevät, vaan terveydenhuollon ammattilaiset, kauppojen työntekijät, myyjät, tavarantoimittajat, kuljettajat ja siivoojat. Toisin sanoen kaikki ne ihmiset, joista olemme riippuvaisia muulloinkin kuin poikkeustilan aikana.

  Wight kritisoi ”yksilöllisyyden valhetta” edistävää kapitalismia, joka haluaa meidän unohtavan arkielämän sosiaalisen luonteen. Länsimaisen individualismin kanssa käsi kädessä kulkee kapitalismin äärimmäisin muoto, uusliberalismi.

  Suomessakin on eletty uusliberalismin alla jo pitkään. Olipa vallassa sitten näennäisesti ”oikeistokonservatiivinen” tai ”sosiaalidemokraattinen” hallitus, talouspolitiikassa toteutetaan ylikansallisen eliitin vaatimaa linjaa.»

  https://mvlehti.net/2020/03/24/koronavirus-ja-kapitalismin-kriisi-kolumni/

  • No niin, sekopää… Eiköhän nuo 33-jutut jo riitä. Huokuu hieman liian vahvasti apukoulu/8. luokan tuplaus noista onnettomalla suomella räpelletyistä mökellyksistäsi. Vie typerät lössötyksesi sinne mihin ne kuuluvatkin: kaatopaikalle. Täältä et kyllä seuraa saa “litteän Maan” klubiisi, sen voin vannoa.

  • Toi kaverihan on juutalainen, ja millos juutalainen valehtelee?

   Mutta joo, takaisin raha-asiaan. On hyvä olla käteisenä sellainen 6kk käyttövara. Jo “toimintatonnikin” on poikaa kun laskuja tulee, mutta suuremman ongelman edessä (esim. tilien jäädyttäminen) on hyvä todellakin olla se puolen vuoden käteisrahasto. Ja muutenkin, tilillä kannattaa pitää minimaalinen määrä rahaa sillä sen liikkeitä seurataan ja sen avulla meistä luodaan profiileja.

   Kuukaudessa saa nostaa neljä kertaa automaateista maksutta. Se tekee 1600e/kk jonka voi siirtää taskuun. Ja sen jälkeen kaikki maksut laittaa maksupalveluun, niin melko nopsaan saa tilin tyhjäksi. Pankkiirit ja EU näkee että raha on kiertämässä mutta ei tiedä missä. Ja sekös kiukuttaa.

   • Rikasta sakkia täällä, perkele.

    “Puolen vuoden käyttörahat”? Millä te elätte? Kuulutteko Kela Goldin® piiriin, kenties?

    • No ei, ihan töissä käydään ja normaalisti eletään. Sitä rahaa on kaikilla, sitä on enemmän tai vähemmän. Itse olen elänyt virallisen köyhyysrajan alapuolella kohta viisitoista vuotta mutta silti siitä jää käteen. Kun ei tarvitse tilata niitä lehtiä tai ostaa sitä 800e puhelinta. Eikä olla sitä nopeinta laajakaistayhteyttä, kakkosliittymällä.

     Vähästäkin saa säästöön. Ja kun se todellinen lama alkaa niin alempaan elintasoon tottunut henkilö pystyy pienemmällä varallisuudella saamaan kokoon sen puolen vuoden menot.

     Kaupassa käydään kävellen, töissä polkupyörällä. Näin kun tekee niin säästää ja samalla tulee tehdyksi puolentoista tunnin treenit joka päivä. Sukulaisissa ei tarvitse rampata joka kissanristiäisissä. Eikä näyttää naamaansa kaikissa serkkujuhlissa. Ei tarvitse käydä kavereitten kanssa kalassa eikä juomassa olutta ja polttamassa tupakkaan rock-festareilla tai ulkomailla. Kerätään luonnosta antimet, nautitaan jokaisesta päivästä ja käytetään rahaa vain silloin kun siihen on tarve.

     Jos tästä korona-kohkauksesta pitää jotain hyvää löytää niin se että nyt ihmiset ovat pakotettuja pysähtymään tässä oravanpyörässä. Ihmisten on oltava paikoillaan ja siinä on aikaa/mahdollisuus miettiä ja muuttaa elämänsä suuntaa. On mahdollisuus löytää onnen hippuset siitä jokapäiväisestä arjesta. Ja ymmärtää että jokainen päivä ei koskaan enää palaa. Sen jälkeen pitääkin vain miettiä haluaako elää Matrixissa vai todellisessa maailmassa. Todellisuus ei sovi kaikille. Kaikkien psyyke ei sitä kestä. Mutta ne jolla kestää, heille se on hienoa aikaa. Nykäsen slogani:”Elämä on ihmisen parasta aikaa”.

     Itse kukin voi miettiä mikä on tärkeää. Linkolakin sanoi:”Älä osta sitä mitä tarvitset, vaan sen mitä ilman et tule toimeen”.

     • “Matrixissa…”

      Älkää katsoko niitä juutalaisten transvestiittien tekemiä elokuvia liian vakavissanne, reppanat.

    • Axel, itse ainakin käyn ihan normaalissa duunissa ja löytyy helpostikin puolen vuoden käyttörahat. Ei siinä ole mitään kummallista. Ihmiset valittaa, että ”ei ole rahaa”. Ei varmaan ole, kun ostaa kaikkea järjetöntä ja turhaa, ostavat puhelimet, uusimmat tv:t, nopeammat nettiyhteydet, sohvat, autot jne… osamaksulla.
     Sitä voi sitten miettiä mihin se raha kuluu…

     • Eli tienaat 30 000–40 000 vuodessa? Paljon maksat vuokraa?

      “Puolen vuoden käyttörahat”. Ei Jeesus sentään…

      Mitä tuo “puolen vuoden käyttörahat” sitten mahtaa meinata?

      Jos osamaksulla ostaa niin taatusti on sitä rahaa muuhunkin enemmän, kuin jos ostat sohvan tai auton käteisellä, mutta harvalla sellaisia rahoja on tässä maassa tavan ihmisellä.

      Kunnollista sohvaakaan kun ei alle parin tonnin saa.

     • »CIX» – Ostettiin sohva muija kanssa joskus 2008 tai jotakin sinne päin. Suomalainen ja maksoi ehkä vajaat pari tonnia. Kiinalaisen olisi saanut alle tonnillakin, varmaan lähemmäksi 500 euroa.

      Kun astuimme puljuun, niin esittely alkoi niistä 5000–10 000 euron sohvista. En edes tiennyt että sohva voi maksaa niin paljon. Olin järkyttynyt.

      Nyt tienaamme ~90 000 euroa vuodessa yhteenlaskettuna ja sohva on edelleen sama.

     • CIX, tuloni eivät varmaan sinulle varsinaisesti kuulu. Olenko myöskään maininnut jossain maksavani johonkin vuokraa? Osamaksuja minulla ei ole yhden yhtä.
      Puolen vuoden käyttöraha meinaa pakollisia menoja, ruoka, polttoaineet, vakuutusmaksut, käyttörahaa noin niin kuin yleisesti…

Comments are closed.