Koti Uutisia Ulkomaat Syyria YK:n aseriisuntakonferenssin puheenjohtajaksi – USA poistui salista

Syyria YK:n aseriisuntakonferenssin puheenjohtajaksi – USA poistui salista

2

Syyrian siirtyminen YK:n aseriisuntakonferenssin puheenjohtajaksi neljän viikon ajaksi omalla puheenjohtajavuorollaan sai Britannian ja Yhdysvallat protestoimaan voimakkaasti. Aseriisuntakonferenssin puheenjohtajuus vaihtuu neljän viikon välein aakkosjärjestyksessä.

Salista ulos marssineen Yhdysvaltojen edustaja Robert Woodin mukaan “hallitus, joka on käyttänyt kemiallisia aseita omaa kansaansa vastaan, ei sovi johtamaan konferenssin työtä”. Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteen mukaan myös useat muut maat aikovat protestoida Syyrian puheenjohtajuutta.

Wood kehotti Venäjää pyytämään Syyriaa siirtymään sivuun konferenssin puheenjohtajuudesta. UN Watchin pääjohtaja Hillel Neuer vertasi kemiallisten aseiden ja ydinaseiden riisunnan puheenjohtajuuden antamista presidentti Bašar al-Assadin hallinnolle sarjaraiskaajan laittamiseen naisten vartijaksi.

Myös muita värikkäitä puheenvuoroja Syyriaa vastaan kuultiin kokouksessa. Syyrian suurlähettiläs Hussam Edin Aala vastasi syytöksiin toteamalla, ettei Syyrian puheenjohtajuus vahingoita konferenssia, vaan aggression suvereenia valtiota vastaan oikeuttavat kansainvälisen lain rikkojat.

Britannian suurlähettiläs Matthew Rowland kuitenkin muistuttaa, että aseriisuntakonferenssin puheenjohtajuusjärjestelmän muuttamiseen tarvitaan kaikkien sen jäsenmaiden, myös Syyrian, suostumus.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät tämän vuoden huhtikuussa kostoiskun Syyrian väitettyjä kemiallisten aseiden kohteita vastaan, kun Duman kaupungissa oli tapahtunut myrkkykaasuisku. Syyria on kiistänyt toistuvasti väitteet kemiallisten aseiden käytöstä. Vuonna 2013 Yhdysvallat painosti Syyriaa tuhoamaan kemialliset aseensa uhaten maata ilmaiskulla.

Lähteet: Yle, UN Watch

2 KOMMENTIT

  1. (((Yhdysvalloilla))) tai (((Briteillä))) ei ole paljoa varaa kritisoida siviileihin kohdistuneita julmuuksia tai mitään muutakaan sotarikosta. Maailmanpoliisirikolliset terrorisoimassa ympäri maailmaa vuodesta toiseen juutalaisten siunauksella.

  2. Fasistit ja imperialistit eivät sulata oikean demokratian esilletuloa.
    Eiköhän kohta Niinistökin sitä paheksuntansa ei sionistiselle puheenjohtajamaalle.
    UN watchillakaan ei pitäisi olla juurikaan sanomista, kun ei kiinnosta edes palestiinan etninen puhdistus.

Comments are closed.