Koti Uutisia Talous Sveitsin keskuspankki raivoissaan kansalaisaloitteesta rahanluonnin kansallistamiseksi

Sveitsin keskuspankki raivoissaan kansalaisaloitteesta rahanluonnin kansallistamiseksi

0

Sveitsissä järjestetään kesäkuussa kansanäänestys rahanluontioikeuden kansallistamisesta. Hankkeen takana on joukko sveitsiläisiä raha-aktivisteja, joiden mukaan yksityisillä liikepankeilla ei tulisi olla oikeutta luoda uutta rahaa tyhjästä.

Hankkeen kannattajien mukaan taloudellinen epäoikeudenmukaisuus ja esimerkiksi suuret finanssikriisit johtuvat siitä, että yksityisillä pankeilla on nykyään oikeus luoda rahaa tyhjästä myöntämällä lainoja. Raha-aktivistien kannattamassa mallissa pankkien tulisi ansaita rahansa ennen kuin ne voisivat myöntää lainoja.

Rahanluontia kontrolloimalla yksityisten pankkiirien kartelli kykenee luomaan vaarallisia velkakuplia, rahoittamaan pörssikeinottelua sekä manipuloimaan esimerkiksi osakkeiden ja kiinteistöjen hintoja. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Samalla poliittinen valta on siirtynyt entistä selvemmin kansalta finanssieliitille. Lisäksi yksityinen rahanluontijärjestelmä pakottaa valtiot velkaantumaan ulkomaille, koska ne eivät voi rahoittaa julkisia hankkeitaan omalla keskuspankkirahalla.

Sveitsissä suuret yksityiset pankit sekä keskuspankki ovat alkaneet lobata ankarasti kansalaisaloitetta vastaan. Länsimaissa keskuspankit eivät toimi hallitusten ohjauksessa. Sen sijaan keskuspankit toimivat yksityisen pankkisektorin eli finanssieliitin edunvalvojina.

Raha-aktivistien tunnus.

Sveitsin keskuspankin johtaja Thomas Jordan piti torstaina puheen, jossa hän väitti, että rahanluontioikeuden kansallistaminen olisi “vaarallinen koe”.

Todellisen vaaran aiheuttavat kuitenkin yksityisten pankkien luomat velkakuplat, jotka johtivat muun muassa vuoden 2008 finanssikriisiin. Tuolloin koko Sveitsin talousjärjestelmä oli veitsen terällä, sillä maan suurin pankki UBS oli romahduspisteessä rahaeliitin velkakeinottelun vuoksi.

Lobbaamalla kansalaisaloitetta vastaan pankkiirit yrittävät pelotella kansalaiset äänestämään rahanluontioikeuden kansallistamista vastaan. Rahauudistusaktivistien kannalta tilanne on vaikea, sillä keskivertokansalaiset eivät usein ylipäätään tiedä, että yksityisillä pankeilla on nykyään oikeus luoda rahaa tyhjästä.

Epätietoisuuden ja pankkien rahoittaman propagandakampanjan vuoksi kansalaisaloitteesta ei ole käyty johdonmukaista julkista keskustelua. Sveitsissä asiasta on mahdollista järjestää kansanäänestys siksi, että maalla on edelleen oma valuutta. Sen sijaan Suomi ja muut euromaat eivät voisi edes teoriassa palauttaa rahanvaltaa pankeilta kansalle, sillä Euroopan unionin Maastrichtin sopimus kieltää sen.

Rahanluontioikeuden kansallistaminen on kirjoitettu myös Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen poliittisiin tavoitteisiin. Rahapolitiikan yhteiskunnalliset vaikutukset ovat niin merkittäviä, ettei sitä tule jättää omaa etuaan ajavien pankkiirien vastuulle.

Lähde: Financial Times