Koti Uutisia Rikos Sveitsiläispankin entisiä pankkiireja pidätetty – epäillään rahanpesusta

Sveitsiläispankin entisiä pankkiireja pidätetty – epäillään rahanpesusta

1

Sveitsin toiseksi suurimman pankin Credit Suisse Group AG:n kolme entistä pankkiiria on pidätetty. Pidätettyjen epäillään liittyneen kahden miljardin dollarin petoksiin Mosambikin valtionyhtiöiden kanssa. Epäillyt ovat entiset hallinnolliset johtajat Andrew Pears ja Surjan Singh sekä kansainvälisen rahoituksen varajohtaja Detelina Subeva. Pidätyksen perusteina ovat Yhdysvaltojen rahanpesu- ja lahjomislait. Pidätetyt saatetaankin toimittaa Yhdysvaltoihin kuulemaan tuomionsa.

Vuosien 2013 ja 2016 välisenä aikana Credit Suisse ja muut pankit järjestelivät Mosambikille noin kaksi miljardia dollaria lainaa. Lainan tarkoituksena oli rahoittaa Mosambikin rannikon ja vesistöjen hoitoa. Ainakin 200 miljoonaa dollaria löysi tiensä lahjontaan ja jälkikorvauksiin.

Vuonna 2016 ongelmat paljastuivat ja kansainvälinen tuki loppui, minkä vuoksi Mosambik ajautuikin kriisiin. Valtionyhtiöt jäivätkin vuonna 2017 noin 700 miljoonaa dollaria jälkeen velkojen maksusta eli rahat olivat löytäneet parempiin taskuihin kuin maan ja kansan auttamiseen.

Vastaava tapaus tapahtui Malesiassa. Malesia vaatiikin juutalaispankki Goldman Sachsilta 7,5 miljardia dollaria korvauksia aiheutetusta haitasta.

Lähde: RT

1 KOMMENTTI

  1. Kovia “pyykkäreitä” nämä pankkimiehet ja -naiset. Poliitikkojen moraalikato ja siitä täysi häpeämättömyys on kotoisin liikemaailmasta, jossa on enemmänkin sääntö kuin poikkeus tehdä rahaa rikollisen keinoin.
    Niin… Onkohan näillä kahdella asialla mitään yhteyttä, että verottajalta ja poliisilta evätään todellisia resursseja talousrikosten tutkintaan, jotka ovat lähtökohtaisesti niin resursseja vaativia selvitettäviksi, että jo yksistään sen vuoksi ne jäävät tekemättä ja valtio häviää niissä sellaisia summia, että niitä voisi kutsua jo “kruununjalokiviksi”. Sen sijaan verottaja ärisee, että pullonpalautus rahat ovat veronalaista tuloa ja kaikki muu kuin muovinapit ovat “ylellisyystuotteita”. Siis tavalliselle kansalle.

Comments are closed.