Koti Uutisia Sveitsiläiset äänestävät turvapaikanhausta

Sveitsiläiset äänestävät turvapaikanhausta

0

Sveitsiläiset pääsevät jälleen mukaan päättämään tärkeistä maata koskevista kysymyksistä. Kesäkuun 9. päivä kansalaiset lähtevät vaaliuurnille äänestämään lakiesityksestä, joka kiristäisi turvapaikanhakijoiden maahanpääsyä.

UK_Sveitsilaiset_aanestavat_turvapaikanhausta
Sveitsin kansanpuolue SVP:n juliste.

Kaikkiaan 121 jäsentä puolsi Sveitsin parlamentissa esitystä, joka tiukentaisi turvapaikkavaatimuksia. Oppositio vaati tällöin, että kansan tulisi saada mahdollisuus ilmaista mielipiteensä asiaan. Tästä syystä sveitsiläiset saavat äänestää kesäkuun alussa uudesta lakiesityksestä.

Esitys sisältää liittovaltion turvapaikkatilojen perustamisen, mikä antaisi maalle mahdollisuuden rajoittaa ongelmallisten turvapaikanhakijoiden liikkuvuutta ajalla, jolloin heidän hakemuksensa on vireillä. Näin vältytään laittomilta maahanmuuttajilta, jotka piileskelevät maassa sen jälkeen, kun heidän hakemuksensa on hylätty.

Turvapaikkaa hakevan on myös anottava väliaikaista viisumia, joka on voimassa kolme kuukautta, ennen kuin turvapaikkaa voidaan soveltaa. Mikäli näin ei ole tehty, turvapaikka evätään syistä riippumatta. Myös mahdollisuus hakea turvapaikkaa sveitsiläisistä suurlähetystöistä ja konsulaateista ulkomailla tulee katoamaan.

Uudella lakiehdotuksella pyritään hillitsemään lisääntyvää turvapaikanhakijoiden virtaa maahan sekä nopeuttamaan käsittelyaikoja. Kyllä-äänten odotetaan voittavan vaalit myös mielipidemittausten perusteella.

Sveitsiläiset ovat aiemminkin äänestäneet maahanmuuttokysymyksistä, muun muassa minareettien rakentamisen kiellosta ja rikollisten maahanmuuttajien karkotuksesta. Molemmissa tapauksissa lakiesitys äänestettiin läpi.

Euroopan unioni ei kuitenkaan aina katso hyvällä Sveitsin “suoraa demokratiaa”. Kun mielipiteet olivat vahvasti EU:n uusien jäsenmaiden Romanian ja Bulgarian vapaata liikkuvuutta vastaan Sveitsissä, uhkasi EU sanoa irti useita sopimuksia, joita sillä on maan kanssa. Tämän seurauksena maan elinkeinoelämä vetosi kansaan, jotta se äänestäisi ehdotuksen puolesta, mikä myös myöhemmin toteutui.

Nordfront.se

 

Aiheeseen liittyen:

Sveitsiläiset äänestivät yritysjohtajien bonuksia vastaan