Koti Uutisia SvD: Ruotsin rotumellakoista 63 miljoonan lasku

SvD: Ruotsin rotumellakoista 63 miljoonan lasku

0

Husbyssä ja muilla Tukholman alueilla sattuneista rotumellakoista on tulossa iso lasku vakuutusyhtiöille ja Tukholman kaupungille; muun muassa poltettujen autojen, tuhottujen koulujen ja savuvahingoista kärsineiden rakennusten vahingot arvellaan noin 63 miljoonan kruunun arvoisiksi.

Suurimpien vakuutusyhtiöiden kerrotaan saaneen 150 ilmoitusta poltetuista ja tuhotuista autoista sen jälkeen, kun rotumellakat alkoivat Tukholmassa. Asiasta uutisoi maanantaina Svenska Dagbladet.

Trygg-Hansan mukaan se on saanut 40 ilmoitusta autopaloista. 25 näistä autoista oli niin tuhoutuneita, että ne täytyy romuttaa. Tämä tulee vakuutusyhtiölle kalliiksi, sillä autot korvataan markkina-arvollaan, mikä voi tarkoittaa satojatuhansia kruunuja. Trygg-Hansan mukaan kyse on useista miljoonista. Vakuutusyhtiö If puolestaan ilmoitti 50 tuhotusta autosta, jotka ovat arvoltaan viidestä seitsemään miljoonan kruunuun. Myös Folksam ja Länsförsäkringar ovat vastaanottaneet ilmoituksia tuhotuista autoista muutaman miljoonan kruunun edestä.

Vakuutusyhtiöt eivät joudu maksumiehiksi vain mellakassa tuhotuista autoista. Ifin mukaan 12 yritystä, kauppaa ja ravintolaa sekä Tukholman etelä- että länsipuolella ovat ilmoittaneet yhtiölle useiden miljoonien vahingoista. Länsförsäkringar puolestaan kertoo toimitilojen, autotallien ja ravintoloiden vahinkojen nousevan 21 miljoonaan kruunuun.

Myös Tukholman kaupunki koki mellakoiden myötä taloudellisen iskun. Viestintäpäällikkö Hanna Brogren Tukholman kaupunginjohtovirastosta vahvistaa, että ilkivallanteot ovat tähän mennessä maksaneet kaupungille 13 miljoonaa kruunua. Tämän lisäksi maksettavaa tulee muun muassa vartiointiliikkeistä, ylitöistä ja siivousurakoitsijoista, jotka ovat työskennelleet kovalla tahdilla ehtiäkseen siivota pois ilkivallan jäljet.

Svenska Dagbladet laski rotumellakoiden kokonaiskustannusten nousevan vähintään 63 miljoonaan kruunuun.

 
Aiheeseen liittyen:

Pohjoismainen rotumellakka
Kansallismieliset perustivat katupartion Tukholmaan
“Suomalainen” ainut Ruotsin mellakoinnista vangittu
Ruotsin poliisi nöyrtyy mellakoitsijoiden edessä
Ruotsissa mellakoitiin jälleen