Koti Uutisia Kotimaa Supon ex-päällikkö: ”Koivisto manipuloi mediaa”

Supon ex-päällikkö: ”Koivisto manipuloi mediaa”

2

Koko 1980-luvun ajan Suojelupoliisin päällikkönä toiminut Seppo Tiitinenkertoo elämänkerrassaan Tiitinen – vakoilijoita ja veijareita (Otava 2018) valtion käyttäneen valtaansa median manipuloinnin avulla aina presidenttiä myöten.

Tiitinen kertoo esimerkkinä tapauksen, jossa Demokraattinen vaihtoehto -puolue oli vuonna 1987 suunnitellut laajaa talojen valtaamisoperaatiota ympäri Suomea. Suojelupoliisi sai tästä vihiä ja informoi asiasta presidentti Mauno Koivistolle. Koivisto oli valtuuttanut Tiitisen informoimaan asiasta mediaa, jotta sieltä suunnalta tuleva paine saisi vasemmistopuolueen perumaan suunnitelmansa.

”Iltapäivälehdet ottavat jutun, kunnes huomaavat, että heitä manipuloidaan”, Koivisto oli Tiitisen mukaan todennut. Tiitinen itse toteaa tyytyväiseen sävyyn Koiviston ymmärtäneen ”mediataistelun logiikkaa”.

Samassa kirjassa käydään läpi Neuvostoliiton romahtamisen aikana pelättyä pakolaistulvaa idästä. Koivisto oli kirjan mukaan ohjeistanut vastuuministeriä pohtimaan väestöpolitiikkaa myös laajemmin tuohon aikaan: ”Kun on liikaa maata, on sitä joko pienennettävä tai otettava lisää ulkoa väkeä, kun oma väki alkaa vähetä.” Sopivia maahanmuuttajia olisi Koivistolle olleet esimerkiksi inkeriläiset, juutalaiset ja venäläiset.

Samanlaista ”mediataistelun logiikkaa” on paljastunut myös muissa viranomaisyhteyksissä. Esimerkiksi Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion kerrotaan manipuloineen mediaa jopa muokkaamalla itse rikostutkintoihin liittyviä uutisia Aarniolle mieluisaan muotoon. Aarnion on epäilty myös toimineen vuotajana paljon huomiota saaneissa vuodoissa liittyen poliisien henkilörekistereihin, sillä vuodot ovat sattuneet aikana, jolloin Aarnio on halunnut kääntää katseita poispäin itsestään.

Lähde: Tiitinen – vakoilijoita ja veijareita

2 KOMMENTIT

  1. Nämä on hauskoja nämä “entiset johtajamme”. Eläkkeelle siirryttyän ja kuoleman kutsuessa haudanreunalla ne syyttelee tekemisistään muita ja anovat kansalta armoa tekemisilleen, vaikka ovat tuhonneet kokonaisia ihmiselämiä. Minusta tämä kaksinaismoralismi on naurettavaa koska jokainen kuoleman lähestyessä tietää tekemistensä moraaliset seuraukset. Ja jos omatunto ei ole puhdas, tuleva kuolema voi ahdistaa pahastikkin.

    Jokainen joka tietää toimineensa koko elämänsä ajan oikein, voi kuolla rauhassa. Eikä ole tarvtta kirjoitella muistelmia joissa perustellaan tekemisiä tai kerrotaan miksi piti toimia niinkuin piti.

  2. Presidentti Mauno Koivisto oli kova poliitinen peluri, joka antoi itsestään leppeän kuvan “fundeerajana”, joka “jahkaili” ja pyöritteli sanoja loputtomiin niin, ettei lopulta siitä ottanut pirukaan selvää.

Comments are closed.