Koti Uutisia Kotimaa Supikoira luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi

Supikoira luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi

7

Aasiasta Suomeen tullut supikoira on päässyt viime kesänä EU:n haitallisten vieraslajien listalle. Siirtymäaika päättyy ensi vuonna, minkä jälkeen supikoiran metsästyksen pitäisi vapautua.

Keski-Suomessa supikoiraa metsästetään yli 10 000 vuodessa ja koko maan vuosittainen saalis on jopa 200 000. Keski-Suomen riistapäällikön Olli Kursulan mielestä runsaslukuisen supikoiran kanta pitäisi saada mahdollisimman pieneksi, koska se on vieraspetona uhka erityisesti sorsa- ja metsäkanalinnuille.

Supikoira on kaikkiruokainen ja se lisääntyy nopeasti. Naaraat saavat keskimäärin toistakymmentä pentua jo vuoden ikäisinä. Talvet supikoira viettää maaluolissa tai rakennusten alta. Lisäksi peto on erittäin taudinkestävä ja se selviää esimerkiksi kapista, mihin kettu kuolee. Supikoira levittää kapia ja rabiesta muihin eläimiin.

Laji tuli Suomeen Neuvosto-Karjalasta 70-luvulla ja se levittäytyi nopeasti Etelä- ja Keski-Suomeen ja lopulta Lappiin saakka. Huhun mukaan supikoiria olisi alun perin tarvittu puna-armeijan lentäjien turkkeihin. Luonnonvarakeskus tuntee jo supikoiran esiintymisen, mutta toivoo kansalaisilta havaintoja muista vieraslajeista, erityisesti piisamista ja jättipalsamista.

Lähde: Yle

7 KOMMENTIT

 1. Mielestäni aivan oikein, koska supihan on turkistarhauksen eli ihmisen turhamaisuuden vuoksi päässyt leviämään luontoon johon se ei kuulu.

 2. Eläinmaailman matu. Miksi supille ei myönnetä turvapaikkaa ja ilmaista ylöspitoa kera perheenyhdistämisen ja lievennetyn rangaistusasteikon? Nâinhän niille kaksijalkaisille vähemmän älykkäille mutta huomattavasti haitallisemmille matuille tehdään.

 3. Pitäisi huolta vaan niistä oikeista haitallisista vieraslajeista: Lähi-Idän paskasontiaisista ja Afrikan kädellisistä. Kantaa voisi hyvin alkaa harventamaan, vaikka suvakit nuo otukset ihmisiin rinnastaakin.🙂

 4. Kyllä noita täällä meilläpäin riittää, kun tykkäävät järven läheisyydestä ja kiviraunioista. Koira silloin tällöin ottaa niitä ja kantaa rappusille.

 5. Supia on koitettu metsästää lajin hävittämismielessä jo vuosia Suomessa. Sama pitäisi saada pikaisesti koskemaan rusakkoa joka myös viraslajina tuhoaa metsäjänistä. Ja meillä on paljon muitakin vieraslajeja joita tulisi vähentää rajusti. Mutta viranomaisten toiminta estää sen.

 6. Rasismia pahimmillaan. Supikoiraa EI saa syrjiä millään perusteella. Kaikkein vähiten sillä, että se aiheuttaa vahinkoa paikalliselle faunalle tai paskantee rappusille.
  Kaikki tuo on ominaista myös ihmisperäisille “vieraslajeille” eikä EU nakkaa paskaakaan koko asiasta vaan se on RIKKAUTTA, RAKKAUTTA ja häveliäästi mainittua TIENESTIÄ!!!
  Jokaisella “vieraslajin” edustajalla “on oikeus tutustua prinsessoihimme”. by Polpo.
  Se, että siinä saattaa joku hyvinkin huorahtava rikosoikeudellisesti kuolla vähin äänin, sillä suuret ja likaiset kourat estävät avunhuudot. “On se pelkkää voittua, sillä kun toinen antaa niin samalla siinä toinen saap.”, sanoi entinen vähämielinen.

Comments are closed.