Koti Uutisia Suomi valittiin jälleen parhaaksi maaksi äideille

Suomi valittiin jälleen parhaaksi maaksi äideille

1

UK_aitien_indeksi_raportti

Suomi on valittu toista kertaa peräkkäin maailman parhaaksi maaksi äideille Pelastakaa Lapset -yhdistyksen “Maailman äitien tila 2014” -raportissa. “Äitien indeksi” -osassa 178 maata pisteytetään äitien ja lasten terveydentilan, koulutustason sekä talouden tilan ja naisten poliittisen aseman pohjalta. Vaikkei Suomi ollut millään äitien ja lasten terveyttä ja hyvinvointia mittaavalla alueella paras, oli se ainoa maa, joka ylsi 15 parhaan joukkoon jokaisella viidellä osa-alueella.

Suomen ohella muutkin Pohjoismaat menestyivät vertailussa hyvin; toiselle sijalle kipusi Norja ja kolmannelle paikalle Ruotsi. Somalian sijoitus vertailussa oli heikoin, ja niin ikään häntäpäässä olivat Kongon demokraattinen tasavalta, Mali ja Niger. Edistystä on osoittanut kuitenkin esimerkiksi Afganistan, joka sijoittui vain kolme vuotta sitten raportissa vertailun loppupäähän. Siellä naisten ja lasten terveys on parantunut huomattavasti kätilöiden määrän lisääntymisen, rokotusohjelmien ja tyttöjen koulutustason nousun vuoksi.

“Yli puolet kaikista äitiys- ja lapsikuolemista tapahtuu kriisien koettelemissa maissa kuten Kongon demokraattisessa tasavallassa tai Afganistanissa”, kertoi Pelastakaa Lapset -yhdistyksen pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta. Hänen mukaansa suuri osa äitien ja lasten kuolemista johtuu infrastruktuurin rapistumisesta, elintärkeiden hoitovälineiden niukkuudesta tai terveydenhoitoalan ammattilaisten puuttumisesta synnytyksissä.

Äitien indeksi kuitenkin osoitti, että jotkut länsimaat ovat jäämässä muiden vauraiden maiden jalkoihin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 15-vuotiaan tytön riski kuolla raskauteen liittyviin syihin on lisääntynyt yli 50 prosenttia vuodesta 2000. Amerikkalaisnaisten äitiyskuoleman riski on nyt samaa tasoa kuin iranilaisten tai romanialaisten naisten.

Lähde: Pelastakaa Lapset ry

Aiheeseen liittyen: Suomi on paras maa äideille

1 KOMMENTTI

  1. Väittäisin tätä melkoiseksi propagandaksi. Tämä lienee valtiohallinnon heikko esitys koittaa saada Suomessa syntyvyys nousuun. Kun nimittäin katsotte miten eri tavoin Suomen valtio kurittaa perheellisiä, niin ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa että Suomi olisi ihannemaa äideille tai lapsiperheille.

    Kun olen seurannut oman kuntani seurakuntailmoituksia niin suhdeluku kertoo karua kieltään: kuolleet 18, kastetut 1. Tuo suhdeluku kertoo paremmin kuin mitkään taksi-indeksit sen missä jamassa Suomi on. Tilanne on sama kuin DDR:ssä aikoinaan. Elämä oli niin kurjaa ettei voitu hankkia edes lapsia. Abortit olivat kiellettyjä juuri siitä syystä että kansa lisääntyisi edes jollain keinolla.

    Kun nyt itse kukin katsotte tulevaisuuteen, 20-30 vuoden päähän, niin näettekö sielä vaurautta ja parempia elinoloja kuin nyt? Näettekö velattomamman Suomen joka on itsenäisempi ja vahvempi kuin nyt? Onko teillä luottavainen olo tulevaisuuteen? Ja sitten meille esitellään tuollainen mainos… Toivoisin että olisin väärässä.

Comments are closed.