Koti Uutisia Suomi sai tunnustusta lasten ja nuorten koulumatkavertailussa

Suomi sai tunnustusta lasten ja nuorten koulumatkavertailussa

0

UK_Koulumatkavertailu

Suomi on sijoittunut hyvin kansainvälisessä vertailussa, jossa tutkittiin lasten ja nuorten koulumatkojen kulkutapaa. Vertailun mukaan 75 prosenttia Suomen lapsista ja nuorista kulkee alle kolmen kilometrin pituiset koulumatkat kävelemällä, pyöräilemällä tai muutoin liikunnallisella tavalla.

Suomen lisäksi vertailussa oli 13 maata, joista ainoastaan Nigeria ja Mosambik saavuttivat samankaltaiset tulokset koulumatkojen osalta. Muun muassa Australiassa, Irlannissa ja Kanadassa vastaavien lukujen havaittiin olevan selvästi alhaisemmat.

Positiivisesta tuloksesta huolimatta vertailusta kävi myös ilmi, että suomalaislapsilla ja -nuorilla on liikunnan suhteen parannettavaa: ainoastaan neljäsosa nuorista harrastaa liikuntaa vähintään yhdestä kahteen tuntia päivässä, mikä täyttäisi suosituksen fyysisestä aktiivisuudesta.

Liikuntavertailu julkaistiin tieteellisessä Journal of Physical Activity and Health -julkaisussa. Lasten ja nuorten liikuntaselvityksen julkaisivat Suomen osalta Jyväskylän yliopisto, LIKES-tutkimuskeskus sekä Liikkuva koulu -ohjelma. Tiedonkeruun koordinoinnista vastannut liikuntakasvatuksen professori Jarmo Liukkonen totesi koulumatkojen kulkemisen olevan “luonteva ja hyvä tapa lisätä lasten ja nuorten päivittäistä fyysistä aktiivisuutta”.

Lähde: Finnfacts