Koti Uutisia Kotimaa Suomessa hakattiin ennätysmäärä metsää

Suomessa hakattiin ennätysmäärä metsää

7

Kuluneen vuoden aikana Suomessa kaadettiin yli 72 miljoonaa kuutiota metsää. Määrä on noin kaksi miljoonaa kuutiota edellisvuotta enemmän. Huolestuttava kehitys on se, että avohakkuiden määrät lisääntyivät varsinkin Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Avohakkuiden määrä on pitkään ollut pienessä laskussa Etelä- ja Kaakkois-Suomessa, mutta viime vuoden luvut voivat olla osoitus muutokseen, joka ei ole hyödyksi Suomen luonnolle.

Avohakkuut ovat myös taloudellisesti ongelmallisia, sillä ne eivät ole metsänhakkuutapana edes kovin kannattavia. Esimerkiksi niin sanotuilla jatkuvapeitteisillä metsätaloudellisilla menetelmillä voisi saada aikaan suurempaa kannattavuutta ja säilyttää luontoa. Jatkuvapeitteinen menetelmä tarkoittaa sitä, että metsästä poistetaan vain isot ja täysikasvuiset puut. Näin metsä säilyy metsänä ja jäljellä olevat puut saavat enemmän kasvutilaa.

Se, että Suomessa harrastetaan avohakkuita, johtuu metsäekonomian ja -politiikan professori Olli Tahvosen mukaan huonosta metsätalouden ymmärryksestä.

– Suomalainen ymmärrys metsänhoidosta perustuu vahvasti avohakkuuseen, ja tämä ymmärrys metsien hoidosta jatkuvapeitteisenä on vielä alkutaipaleella. Vaikuttaa siltä, että tietyillä ehdoilla se on taloudellisesti aivan kannattavaa ja jopa voi olla kannattavampaa kuin avohakkuu, kertoo Tahvonen.

Tahvonen on myös huolissaan avohakkuiden vaikutuksesta metsiemme monimuotoisuudelle. Järkevämmällä hakkuulla hyötyisivät Tahvosen mukaan niin talous kuin luontokin.

Lähde: Keskisuomalainen

7 KOMMENTIT

 1. Pienenä puolustuksena avohakkuille, jottei mene tyystin puurot ja vellit sekaisin.
  Avohakkuu metsänhoidollisena toimena on lähempänä metsäpaloa vaikutukseltaan faunaan, ei toki pärjää aidolle metsäpalolle, tai kulottamiselle, joten avohakkuu ei automaattisesti ole paha asia metsäluonnolle.
  Tosin nykytapa kerätä liki kaikki hakkuujäte leimikolta ja jopa repiä kannot kasaan ja viedä biopolttoaineeksi, on ahnetta hulluutta ja johtaa maaperän kiihtyvään köyhtymiseen.

  • Avohakkuu metsänhoidollisena perusteena on jotenkin outo. ”Hoidetaan” metsää hävittämällä metsä. Metsäpalo on luonnon oma tapahtuma ja ihmisen tekemä avohakkuu on lyhytnäköisen ahneuden huipentuma. Oikein hirvittää metsiemme puolesta, avohakkuihin kun yhdistää vielä pienen luonnon oman tihutyön riskin, eli metsäpalot ja myrskyt. Yksityisen metsänomistusta saisi rajata rankalla kädellä ja avohakkuu kielto.

   • En puolustanutkaan varsinaisesti itse avohakkuuta menetelmänä, mutta yritin vain sanoa, ettei se vastuullisesti toteutettuna ole, mikään varsinainen katastrofi. Omaa metsääni en ikinä antaisi avohakkuulle…

 2. Suunnitelmallista metsänhoitoa ei enää ole. Juuri metsäteollisuus on ajanut metsänomistajat sekä myrkyttänyt metsänhoitoyhdistykset myymään kekskenkavuista puuta selluteolisuudelle, koska koneisiin ei mahdu oikea täysikasvuinen tukkipuu nykypäivänä.
  keskenkasvuislla puulla on myös se etu, ettei siihen ole ehtinyt kertyä poistettavia aineita esim. lingniini niin paljoa kuin täysikasvuiseen.
  Juha L:
  Juuri näin, hulluudessaan metsänomistajat vievät kantojen mukana vahvan bioversitettin, jota uusi metsä kaipaisi pärjätäkseen, maatuvissa kannoissa ja juuristoissa on metsän kannalta tärkeitä rakennusaineita.

 3. Ja sen kyllä huomaa! Kaikki järjeliset rajat on ylitetty metsien hakkuissa. Banaanivaltio on tosiasia, ja kansalle tulee jäämään vain luu käteen, kun luonnonvaramme on ryöstetty loppuun. Ryöstäjät ovat tiedossa, mutta toimintatapa niiden taltutamiseksi ei.

Comments are closed.