Koti Uutisia Kotimaa Suomen kalajokiin nousee entistä pienempää kalaa

Suomen kalajokiin nousee entistä pienempää kalaa

5

Lohet saavuttavat puberteetin entistä aikaisemmin. Tämä johtaa siihen, että ne palaavat kotijokiinsa entistä pienemmän kokoisina. Biologit ihmettelevät asiaa. Suurin kysymysmerkki on se, miksi Itämeren lohi saavuttaa sukukypsyyden paljon entistä aiemmin.

Syytä lohien aikaiselle sukukypsyydelle tutkitaan nyt Helsingin yliopistossa, ja tuloksia odotetaan noin neljän vuoden kuluttua. Epäselvää on, ovatko esimerkiksi naisten syömät ehkäisypillerit ja niistä vesistöön valuva estrogeeni yksi syy lohien muuttuneeseen kokoon.

Lähde: Yle

5 KOMMENTIT

 1. Tai maaseutujen valumavesien mukanaan tuomat myrkyt ja lannoitteet… Kaikki ne vaikuttavat meremme tasapainoon. Yhdessä yhdyskunnan jätevesien ansiosta meri muuttuu aiempaa nopeammin. Eikä tämä johdu globaalista ilmaston lämpenemisestä.

  Olen ihmetellyt miksi Suomessa jätevedet pitää laskea vesistöihin, kun ei niitä muuallakaan yleisesti lasketa. Ei muualla ole tällaisia järviä kuin meillä ja sielä on paljon isompiakin kaupunkeja. Miksi sitten meillä pitää vesistöt pilata? On helpompaa suojella puhdasta kuin alkaa puhdistmaan saastunutta.

 2. Jollakulla Sipilän sukulaisella on todennäköisesti patenttihakemus vireillä, koskien vesistöjen puhdistamista/ennallistamista. Siinä ei sitten kysellä hintoja, kun tulevaisuudessa ELY-rahalla toimitaan

 3. Varmaan osittain kyse myös lajin säilymisestä, luonto “pakottaa” lajin aiemmin sukukypsemmäksi.
  Liikakalastus, kutemajokien likaisuus sekä patoaminen ovat tehneet aika paljon hallaa monelle kalalajille.
  Ei varmasti ole kaukana sylttytehtaasta tuo e-pillerien ja siihen verrattavien myrkkyjen vesiin laskemista.

 4. Ruotsalaisia lohia eli cukc -lohia, jotka ovat feministejä.
  Persielleen menee koko maailma ennen kuin se loppuu.

Comments are closed.