Koti Artikkelit Suomalaistutkimus: maahanmuuttajayritykset tuhoavat työn tuottavuutta

Suomalaistutkimus: maahanmuuttajayritykset tuhoavat työn tuottavuutta

0

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tuore tutkimus vahvistaa maahanmuuttokriitikoiden kauan toistamat taloudelliset argumentit: maahanmuuttajat polkevat suomalaista palkkatasoa sekä tuhoavat työn tuottavuutta Suomessa.

Etlan tutkimuksen otsikko on ”Maahanmuuttajataustaiset, paikalliset ja globaalit yritykset Suomen työpaikka- ja tuotantorakenteiden muutoksessa”. Etla selvitti, miten maahanmuuttajien omistamien yritysten arvonlisäys, työllisyys ja tuottavuus ovat kehittyneet Suomessa 2007–2016.

Tulokset eivät yllättäneet. Maahanmuuttajien liiketoiminta ei ole hyödyttänyt Suomen kansantaloutta vaan päinvastoin polkenut palkkatasoa sekä rapauttanut työn tuottavuutta. Mitä pidemmälle pakkomonikulttuurisuutta viedään, sitä synkemmältä näyttää suomalaisten palkansaajien ja veronmaksajien tulevaisuus.

Etlan mukaan maahanmuuttajayrityksissä on käynnissä jatkuva “luova tuho”, jossa työpaikkoja syntyy ja katoaa nopeasti. Negatiivisten palkka- ja tuottavuustrendien vuoksi maahanmuuttajien kokonaisvaikutus suomalaisessa elinkeinoelämässä on kuitenkin raskaasti negatiivinen.

– Niihin [maahanmuuttajien yrityksiin] on syntynyt suhteellisen paljon uusia matalan työn tuottavuuden työpaikkoja, millä on ollut kansantalouden tuottavuuskasvua hidastava vaikutus, tiivisti Etlan tutkimuspäällikkö Mika Maliranta.

Maahanmuuttajien perustamat yritykset ovat pieniä suomalaisiin verrattuna. 2016 maahanmuuttajayritysten palkkataso oli 23 prosenttia matalampi suhteessa paikallisiin kotimaisiin vastineisiin. Etla selvitti, että palkkaerot maahanmuuttajien ja suomalaisten omistamien yritysten välillä ovat pikemminkin kasvamassa kuin supistumassa tulevaisuudessa.

Rumista luvuista huolimatta Suomen rahaeliitti on vaatinut kiivaasti lisää työperäistä maahanmuuttoa. 2018 rahaeliitin tärkein lobbausjärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) aloitti näyttävän kampanjan muun muassa ”rasismia” vastaan. Liiton Työ ei syrji -kampanja vaati suomalaisia yrityksiä pönkittämään muun muassa ei-valkoisten maahanmuuttajien asemaa työmarkkinoilla. Vähemmistöjen suosiminen tapahtuu tietysti valkoisten kustannuksella.

Päivänpolitiikassa EK:n tärkein tavoite on estää rehellisten työntekijöiden palkkojen nousu. Lisäksi lobbausjärjestö pyrkii purkamaan työehtoja ja -hyvinvointia, jotta palkansaajien neuvotteluvoima työmarkkinoilla heikentyisi.

Mureneva neuvotteluvoima merkitsee puolestaan matalampia palkkoja. Mitä matalampia rehellisten suomalaisten palkat ovat, sitä suurempi osa yritysten voitoista voidaan maksaa korkoina ja osinkoina finanssieliitille.

Lähde: Kauppalehti