Koti Uutisia Kotimaa Suomalaisten velkakierteelle ei näkyvissä helpotusta

Suomalaisten velkakierteelle ei näkyvissä helpotusta

3

Taloustietojen perusteella talous on nyt kolmatta vuotta ollut nousussa. Samaan aikaan kuitenkin vakavasti velkaantuneiden suomalaisten määrä on kasvussa. Velkakierteeseen on johtanut usein pikavipit tai takauksettomat kulutusluotot.

Takuusäätiön Juha Pantzar on huolissaan jatkuvasta trendistä. Hänen tietojen mukaan velkaantuneiden tukipuhelimeen Velkalinjalle soittaa päivittäin ihmisiä, joiden velat ovat yli 100 000 euroa. Takuusäätiöllä on mahdollisuus auttaa velkaantuneita, mikäli heidän velkojensa yhteissumma on alle 34 000 euroa. Pantzar kertookin, että 2016 Takuusäätiö pystyi auttamaan 81 prosenttia yhteydenottajista. Vuonna 2018 tilanne oli kaoottinen – taatun lainan sai vain 40 prosenttia. Toisin sanoen yli 34 000 euroa velkaa omaavien määrä on räjähtänyt parin vuoden aikana.

Oikeusministeriön selvityksen perusteella paras vaihtoehto velkaantumisen estämiseen olisi luottorekisteri, josta luotonantajat näkisivät hakijoiden laina- ja tulotiedot. Selvityksen mukaan rekisterin kustannukset olisivat noin 20 miljoonaa euroa.

Lähde: HS

3 KOMMENTIT

 1. Tämä ei ole vain Suomen ongelma vaan tämä on koko läntisen yhteiskunnan ongelma. Viimeiset 40 vuotta talouskasvun on perustunut velanotolle. Ja nyt sitä velkaa pitää ruveta maksamaan. Ja se on shakki ja matti.

  Kun yleisesti mitetitään velanottoa ja ihmisten velkaantumista niin poikkeuksetta se johtuu ihmisten omista haluista. Halutaan asua tietyllä alueella, halutaan puhua tietynlaiseeen puhelimeen, halutaan “kokemuskia” matkustelemalla, halutaan ajaa tietynlaisella autolla, halutaan sitä ja tätä lemmikeistä omakotitaloihin. Ja kaikki halutaan heti. “Digitalisaatio” on yksi ongelman suurimmista aiheuttajista. Maksetaan siitä että saadaan bittejä… eli ei mitään. Ostetaan soittoääniä, ostetaan musiikkikappaleita, elokuvia jne… Maksetaan sellaisesta mikä ei ole mitään konkreettista.

  Nykyään ihmiset eivät enää osaa laskea paljonko jokin asia maksaa vaan sitä lasketaan paljonko se maksaa kuukaudessa. Ja sitten näitä kymppejä ja satasia tulee pikkuhiljaa maksettavaksi jolloin kierre on valmis. Ja kun kierre on valmis, ruvetaan luottokortilla maksamaan näitä kymppejä. Joka toimii sen kuukauden mutta ei toimi sen jälkeen vaan niskassa on entistä isommat velat. Ja lopuksi sitten otetaan “pikavippi” joka maksaa jopa ~1200% korkoa vuodessa. Sinänsä hyvinkin juutalainen järjestelmä.

  Sen sijaan, jos ihmiset olisivat onnellisia siitä mitä heillä on ja eläisivät omana aikanaan sitä elämää joka kuuluu elämänkaareen, ei näitä ongelmia olisi. Nuorina ei ole paljon tavaraa ja kun kaiken ostaa säästäen niin sitä oppii harkistsemaan mikä on tärkeää ja mikä ei. Sitä pystyy kommunikoimaan parin kympin puhelimellakin. Hinnaneron esim. hedelmäpuhelimesta voi laittaa tietokoneeseen ja tulostimeen. Vuokrataso on toinen asia jota ihmiset eivät ymmärrä. Helsinki -90 luvulla sai paljon muuttovoittoa myöntäessään avokätisesti “vuokratukea”. Joka tietysti kerätään kunnallisveroissa. Ja koska sitä kaikkea ei pystytä keräämään, ottaa kunta/kaupunki lainaa asukkaidensa nimiin. Jota ihmiset eivät useinkaan ymmärrä omaksi lainaksi, koska se on kollektivista.

  On siis aika pysähtyä ja miettiä “tarvitsenko vai haluanko”. Se on elämän ensimmäinen ajatus josta löyty se polun pää joka vie pois kurjuudesta.Kaiken mitä ei tarvitse voi jättää ostamatta.

 2. Oikeassa on, pikavippifirmoille pitäisi asettaa raja myönnettävälle luotolle esim.2000€/hlö ja saada näiden korot yms. rahaliikenne valvonann alle.
  Pankitkaan eivät syyttömiä ole, luotto-/maksukortteja ajetaan pakolla ihmisille, jotta realistinen raha häviäisi ja sitä myöden konkreetttinen kosketus rahaan, jolloin sitä käytetään huiomattavasti hövelimmin ja erittäin huolettomasti.
  On hyvin toimeentulevia henkilöitä, jotka eivät koskaan näe paljonko tilillä oikeasti on käyttövaraa, palkka menee luotokunnalle suoraveloituksena automaattisesti kuten moni muukin lasku, tili voi olla miinuksella jatkuvasti henkilön sitä tiedostamatta.
  Mitä isommat edellä. sitä pienemmät perässä.

 3. Velkaa ei enää tarvitse maksaa takaisin. Rahathan on koukkunokilta. Ei niistä sillai kannattaisi välittää.

Comments are closed.