Koti Uutisia Kotimaa Suomalaiset kunnat hukkumassa velkaan

Suomalaiset kunnat hukkumassa velkaan

3

Suomen kansantalouden tulevaisuus vaikuttaa yhä epätoivoisemmalta kuntien velkanumeroiden valossa, uutisoi Aamulehti. Kuntien velkaantuneisuus Suomessa kasvoi pelkästään tämän vuoden alussa yli miljardilla eurolla, ja nyt velan kokonaismäärä on jo 22,6 miljardia euroa.

Valtiovarainministeriö (VM) muistuttaa, että suomalaiskuntien velkaantuneisuus on paisunut koko 2000-luvun ajan. Sote-uudistusten vuoksi kunnat ovat joutuneet tekemään velkarahalla suuria investointeja, joiden taloudellinen kannattavuus on suuri kysymysmerkki.

VM on erityisen huolissaan kunnista, joiden asukasluku on supistumassa. Muuttotappiokunnissa veronmaksajien määrä vähenee jatkuvasti, jolloin syntyy vaara, ettei jätti-investointeihin otetulle velalle riitä lyhentäjiä. Tällöin kuntaa uhkaa konkurssi.

Lähde: Aamulehti

3 KOMMENTIT

 1. Kuntien tukijärjestelmä on alusta pitäen ollut mätä. Jos kunta ei käytä koko summaa vuodelle, niin seuraavana vuonna tuet tippuu rajusti.
  Kun vielä tätä tukirahaa syydetään mitä ihmeellisempiin ja tuottamattomampin kohteisiin sekä hyvävelijärjestelmään, on lopputulos aina miinumerkkinen.
  Suomessa ei taida olla yhtään osa-aluetta johon ei saisi jonkinlaista tukea, tämä on yksi suuri reikä valtion kassassa, joka vuotaa ja velkaannuttaa.
  On myös tullut enemmän kuin tavaksi, että työnantajat vaativat palkkatukia työllistääkseen työntekijän määräajaksi minimipalkalla, vaikka firma olisi kuinka omavarainen ja tulos positiivinen, näille myös myönnetään tämä.
  Koko tukijärjestelmäviidakko pitäisi perata ja purkaa, keskittyä tuottavaan ja kestävään kehitykseen kuntien yms. tukia saavien tahojen kohdalla. Liitot ja kirkko olisi hyvä alku.

 2. Muija on kunnalla töissä. Siellä leikattiin jo viime vuonna lomarahoja ja lomaltapaluurahoja. Eivät kuulemma voi laittaa hanttiin, kun kaikki kuuluvat eri liittoihin.

  Ammattiliittojen tuhoaminen onkin tärkeää juutalaiseliitin agendalle. Meillähän oli vielä hallitusneuvotteluissa mukana liitto(ja), mutta mistä me tiedämme minkälaisiin vähennyksiin ja myönnytyksiin sielläkin on suostuttu.

  Riistokapitalismi tuhoaa vahvat liitot. Media on juutalaisen hanskassa, joten sieltäkään ei ole yhteiskunnallisen vastavoiman muodossa mitään apuja.

Comments are closed.