Koti Uutisia Kotimaa Suomalaiset juovat jälleen täysmaitoa

Suomalaiset juovat jälleen täysmaitoa

10

Monia vuosia kestänyt epäluonnollisen rasvattoman “maidon” juonnin trendi on kääntymässä. Suomalaiset juovat entistä enemmän täysmaitoa. Maidon kokonaiskulutus on toki vähentynyt. Viime vuoteen verrattuna suomalaiset joivat viisi prosenttia vähemmän maitoa. Vaikka yleisin maitotuote 56 prosentin osuudella maitomarkkinoista on kevytmaito, täysmaidon kulutus lisääntyi vuodessa seitsemän prosenttia.

Tieto pohjautuu Luonnonvarakeskuksen tutkimukseen. Tutkimuksessa kartoitettiin myös muuta ruokatavaran kulutusta. Esimerkiksi suosituin viljatuote on vehnä, jota suomalaiset kuluttavat noin 44,5 kiloa per henkilö ja vuosi. Toiseksi suosituin viljalaji on ruis, jota kulutetaan 15,5 kiloa vuodessa per henkilö. Vähiten suosiota saa riisi, jota suomalaiset syövät vain 0,2 kiloa per henkilö ja vuosi.

Lähde: Yle

10 KOMMENTIT

  1. Oikein. Itse en koskaan osta mitään kurrista tehtyä rasvatonta teollisuusmuonaa vaan sitä täysrasvaista itseään, mieluiten käsittelemätöntä. Vehnä on kaikista viljoista se huonoin, täysjyvänäkin. Ruista se olla pitää! 💪

    • Rasvaton maito on jo maultaan, niin epäilyttävä, etten voi ymmärtää, kuinka joku voi sitä käyttää….tonkan pesuun lähinnä sopivaa 🙂

  2. Ei muuta kuin takaisin irtomaidon myynti, se on sitä terveellisintä kasvavalle lapselle.
    Aikuisethan eivät tarvitse maitoa, vaan proteiinia siitä ja parhaimmassa muodossa se on raejuustossa, juustossa.
    Leipomotuotteet pitäisi saada merkinnöiltään realistisiksi, koska tänä päivänä esim. ruispala myydään rukiista tehtynä vaikka siinä on vain minimi prosenttuaalinen osuus ruista ja loppu vehnää, todellisuudessa ei paljoa ranskanpullasta puutu.
    Tutkimus ei ota sitä huomioon, että kyseessä ei ole mikään kuluttajien suosima vilja valinnaisuus, koska he eivät voi vaikuttaa mitä viljaa leipomuksiin käytetään ja miten se ilmaistaan. Joten paskapuhetta että vehnä olisi suositumpi, koska valintaa ei voi tehdä.
    Tänä päivänä ei juuri enää leivota kotona, ei kyllä ole tiloja eikä uunejakaan saati tietoa koko prosessista kuin harvalla ja niillä joilla on mahdollisuus käyttää oikeaa leivinuunia, parhaimmillan vielä isovanhempi opastamassa oikean leivän tekoon.
    Nämä kuitenkin ovat siirtyneet jo marginaalliin odottaen sieltä ikuisuuden unohdukseen katoamista.
    Sama koskee maidon käsittelyä, miten siitä tehdään viiliä, juustoa, kermaa, kirnupiimää etc. Katoavia taitoja.

  3. Juon aina täysmaitoa kun sitä on – erittäin hyvää ja ei tarvitse syödä niin paljon kun siinä on enemmän kaloreita. Riisiä syön valtavasti enemmän kuin mitä keskiarvo… Syön joka viikko monta kertaa tuon 200g.

  4. Ylen jutussa on vielä aika mielenkiintoisia huomioita:
    -“Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 160 kg nestemäisiä maitotuotteita, 81 kg lihaa, 80 kg viljaa, 65 kg hedelmiä ja 64 kg vihanneksia.” Siis suomalaiset syövät enemmän lihaa kuin kasviksia – aika uskomatonta, mutta totta.
    – “Siipikarjanlihan kulutus lisääntyi vuodesta 2016 kuusi prosenttia.” Korreloi maahanmuuton ja KFC-kulttuurin kasvun kanssa?
    – “Sitrushedelmien kulutus väheni kymmenen prosenttia” Hyvä uutinen, sitrushedelmät eivät kuulu suomalaisen dieettiin, muuten kuin harvinaisena luksuksena.

  5. Laktoosi-intolerantikkona jos käytän, käytän nykyään vain laktoositonta punaista maitoa (tai siis maitojuomaa). Koko lapsuuteni perheessämme jostain syystä juotiin rasvatonta maitoa, jota en voi käsittää.

    • Voisi veikata, että juuri tämä rasvan pilkkominen maidosta on erittäin haitallista suolen toiminnalle. Eikä koske vain maitoa vaan kaikkea rasvaa.

  6. Kauraa, ruista, luomumunia, luomuvoita, itsepyydystettyä kalaa ja hieman riistaa tai luomulihaa. Päälle kasviksia ja marjoja. Muuta ei suomalainen tarvitse.

    Maidonkin voi heivata kokonaan pois. Tosin kahviin on ajoittain mukava laittaa vähän luomukermaa joukkoon.

  7. Pitää muistaa että ei aina ole ollut saatavilla samoja asioita. Ennen rasva oli vain rasvaa (pääosin eläinrasvaa) ja jos haluttiin elää terveellisesti niin oli vähennettävä rasvaa, suolaa, tupakkaa, jne. Nykyään kun voi puhua rasvan laadusta ja katsoa että käyttää sitä terveellisempää rasvaa. Esim. japanilaisilla on loistava ruokavalio ja tämä näkyy kansan vähäisessä sydäntautien määrässä. Mutta joo niin kun yllä mainittiin että se riittää kun pitää ravinnon simppelinä, syö monipuolisesti eikä lähde sen ihmeellisemmin hifisteleen eikä stressaan niin hyvä on. Tämä vain mielipide, en ole mikään asiantuntia.

Comments are closed.