Koti Uutisia Somalian ulkoministeri: somalit voivat palata kotiin

Somalian ulkoministeri: somalit voivat palata kotiin

19

Somalian ulkoministerin mukaan ulkomailla asuvat somalit voivat nyt palata kotimaahansa, sillä tilanne maassa on rauhoittunut.

UK_Somalian_ulkoministeri

Somalian historian ensimmäinen naispuolinen ulkoministeri Fowsiyo Yusuf Haji Adan kertoi lauantaisessa Afrikan unionin kokouksessa Etiopiassa Ruotsin SVT:lle, että tilanne maassa on tasaantunut ja jälleenrakennustoimet aloitettu. Terroristiverkosto al-Shabaab on ajettu pois pääkaupunki Mogadishusta, ja maa on saanut sekä hallituksen että parlamentin.

Ruotsin suurlähettiläs Jens Odlanderin mukaan yhä harvemmat somalialaiset hakevatkin mahdollisuutta yhdistyä perheidensä kanssa Ruotsissa. Ulkoministeri Adan ei ole yllättynyt hakijoiden määrän vähenemisestä. “Tilanne on nyt erilainen. Somalia on hyvin rikas maa; meillä on öljyä, kaasua, mineraaleja, kalaa ja maataloutta. Monet somalit palaavat maahan aloittaakseen liiketoiminnan. Tiedän Ruotsista monia somaleja, jotka ovat palanneet”, Adan kertoi SVT:lle. Hän toivoi myös, että mahdollisimman moni tulisi takaisin maahan investoidakseen ja tehdäkseen töitä. “Mitä aiemmin, sen parempi. He ovat tervetulleita”, Adan totesi.

Valoisammasta tilanteesta huolimatta noin 4 000 somalialaista odottaa tapaavansa omaisensa Ruotsissa sen sijaan, että heidän perheensä yhdistyisivät kotimaassaan. Ruotsin suurlähetystö ja maan työnvälitys aloittavat Etiopian Addis Abebassa pian yhteisen pilottihankkeen. Projektin tarkoitus on valmistella somaleja Ruotsin oloihin, jotta he voisivat hankkia itselleen nopeammin työtä tai koulutuksen, kertoo SVT.

 
Lähteet: Nordfront, SVT

19 KOMMENTIT

  • Aika kaukana ollaan vielä siitä, että somalit osaisivat kotiinsa asti. Nyt nähdään valtion “onnistuneen” integraatiopolitiikan tuloksia: eihän täältä pakolainen kotiin voi lähteä, kun on opittu jo talon tavoille ja totuttu turvalliseen länsimaiseen kulutusyhteiskuntaan. Ja mitä paluumatkasta sanoo täällä syntyneet “somalilapset?” Ärsyyntyneenä odotan ylimielisten nuorukaisten haastatteluita aiheeseen liittyen.

    • No ei olla talon tavoille opittu mutta on opittu huikeille kuukausituloille tekemättä mitään niin hulluko nyt pois haluais 😀

 1. Luuletteko tosiaan et nyt ne somput sit lähtee vai? Ah ja hah sanon minä 🙂

 2. Haha… Nyt niitä vasta alkaa tullakin, kun kohta ei enää pääsekään niin helposti. Helsingin kaupungin kannattaisi alkaa jo laajentaa Itä-Pasilan slummia uusia halal-pummeja varten.

 3. Nehän syövät meidän eläkevarat, niin kuin romanit ovat tehneet kautta aikojen, ei työ kelpaa kun saa sossusta.

 4. Jees,kyllä,si ja daa. Ymmärrän kateutenne. en lähde yhtäään mihikään tästä. tulin jäädäkseni ja suomi on yht lailla nyt munkin, jos yhtään sunkaan kotimaa ruotsin ja venäjän vallan jlkeen. teidänlaisille on turhaan järkipuhetta lähteäkkään puhumaan vaan haistakaa kuulkaas…no tiedätte mitä. taidan lähteä vielä vaatimaan pakkosomaliaa kouluihin 😀 T. ikuinen suomensomali

  • Olet selvästi surkea provositsija, joka mielessään nähtävästi ajatteli jotenkin näin: “Menenpäs provosoimaan näitä tyhmiä “uusnatseja” selvästi läpipaistavalla kommentillani, typerät uusnatsit”.

   Jos kuitenkin olisit oikea somali, niin Suomi ei todellakaan olisi yhtälailla sinun kuin kantasuomalaisen. Sinä olisit maahanmuuttaja, jolla ei ole minkäännäköisiä suomalaisia juuria, sinulla ei olisi minkäännäköistä osaa Suomen historiassa, eikä suomalaisessa kulttuurissa. Suomen kantaväestö on tämän maan rakentanut, ja puolustanut isänmaataan sodissa. Sinä olisit pelkkä vieras, ja semmoiseksi tulisit jäämäänkin.

   Sinusta ei tee “suomalaista” pelkkä paperinpala, eli Suomen kansalaisuus, ja Suomessa asuminen. Suomalaisena oleminen on muutakin, kuin pelkkä paperinpalanen, ja tietyssä paikassa asuminen.

   • Kyllä Suomi on suomalaisten riippumatta ihonväristä. Kulttuurin ja muun oppii kyllä. Tosin osaa suomalaisesta kulttuurista en edes toivoisi periytyvän uusille sukupolville.
    Et sinäkään ihmisenä ole yhtään parempi lähtökohtaisesti kuin ne, jotka tänne ovat muuttaneet eri syistä. Se paremmuus tulee sitten siitä, että millainen ihminen on.
    On käsittämätöntä, että joku vielä 2000 -luvulla jaksaa yleistää ja nostaa itseään toisten yläpuolelle sen mukaan, että mistä on kotoisin tai miltä näyttää.

    • No mitä sitten on suomalainen kulttuuri? Ja mikä niin paljon hävettää, ettei sitä haluaisi tuleville sukupolville?

    • On käsittämätöntä, miten 2000-luvulla voi olla niin vaikeaa olla ylpeä omista lähtökohdistaan, kotimaastaan, rodustaan ja kulttuuristaan. Toisille nähtävästi käy paremmin laatuun muiden erilaisuuden ylistäminen kuin omien samankaltaisuuden, ja sen myötä yhteisöllisyyden tukeminen. Yksilöiden pisteyttäminen rodusta ja kulttuurista riippumatta haiskahtaa aika turhalta touhulta, kun vastapainoksi laitetaan vaikkapa kansan selviytyminen. Älkää olko niin negatiivisia.

 5. Löytyisikö uudempaa haastattelua mistään?
  Onko maassa tilanne sama, parempi vai huonompi?

 6. Afrikan sarvi -nimisestä verkkojulkaisusta löytyy artikkeli “Euroopan imu” ja äskettäin Suomen uutisissa oli juttu, missä Somalian ulkoministeri pyytää somalialaisia takaisin jälleenrakentamaan maataan. Luin ne ja totesin että on sen verran laiskaa sakkia oikeita töitä tekemään, että ei taida olla pelkoo… Että näiden perusteella MITÄ VIT… ne vielä täällä tekee (loisii).

 7. https://www.kansalainen.fi/somalian-ulkoministeri-pyytaa-kansalaisia-palaamaan-kotimaahan/

  Somalian ulkoministeri vetoaa kansalaisiin ja pyytää heitä palaamaan.
  Ulkoministeri Ahmed Isse Awad pyysi Yhdysvalloissa antamassaan haastattelussa maanmiehiään palaamaan kotiin auttaakseen Somalian jälleenrakentamisessa. NPR-radiokanavalla Isse Awad sanoi, että Minnesotan somalialaiset ovat jo auttaneet maataan taloudellisesti. Yksi tapa jatkaa tätä sitoutumista olisi ulkoministerin mukaan palaaminen kotimaahan todistamaan siellä tapahtunutta kehitystä. Al-Shabab -terroristiryhmä ei enää hänen mukaansa ole uhka kenellekään, eikä kukaan näe nälkää. – Maa on nyt valmis tyttäriensä ja poikiensa osallistumiseen saavutetun kehityksen säilyttämiseen, ulkoministeri sanoi. Ulkoministeri Isse Awad puhui paluumuutosta ”käänteisenä aivovuotona”, jossa ulkomailla asuvat voimavarat palaavat kotimaahansa mukanaan uusia arvokkaita osaamisia ja tietoja.

  https://www.kansalainen.fi/norja-palauttaa-1-600-somalia-kotimaahansa/
  https://www.vastarinta.com/somalian-ulkoministeri-somalit-voivat-palata-kotiin/
  https://www.kansalainen.fi/tanskan-maahanmuuttoministeri-somalit-menkaa-kotiin-rakentamaan-omaa-maatanne/

  JAKAKAA LINKKIÄ JA TULOSTAKAA PAPERILLE JA PISTÄKÄÄ KIRJASTOISSA JA KAUPPAKESKUKSISSA ILMOITUSTAULULLE.

 8. Jokainen musta ja ruskea loinen tullaan poistamaan. Nämä (((EU-lait))) eivät ikuisesti kestä ja silloin loisista tulee vapaata riistaa. Elävänähän täältä ei ole pakko lähteä.

Comments are closed.