Koti Uutisia Somali: “Ruotsi on sota-alue”

Somali: “Ruotsi on sota-alue”

0

Somali Mohamed Dame on paossa rikollisjengeiltä Ruotsissa. Hänen mielestään maa on nyt sota-alue, ja hän harkitsee muuttamista takaisin kotimaahansa.

uk_dame

Somali Mohamed Dame on asunut yli 20 vuotta Ruotsissa, mutta on peloissaan kehityksestä. Nyt hän asuu perheensä kanssa salaisessa osoitteessa, koska rikollinen jengi Göteborgista jahtaa heitä. NRK:n haastattelussa hän kertoo, että Ruotsista on tullut suoranainen sota-alue.

“Se on kuin sota-alue. Emme tiedä, kuka tulee ammutuksi. Luoteja voi osua mihin tahansa. Nyt on enemmän aseita kuin koskaan. On enemmän huumeita kuin ikinä. On enemmän turvattomuutta. Kaikki ovat peloissaan. Uskallan sanoa totuuden, ei ole monia, jotka uskaltavat.”

Dame tuli Ruotsiin kuusivuotiaana, ja työskenteli hetken poliisille nuorison kanssa siviilityöntekijänä. Tällä työllä oli yhteys siihen, että hän joutui konfliktiin rikollisten kanssa; he syyttivät häntä tiedonantajana olemisesta. Uhkauksien ja turvattomuuden seurauksena hän ja hänen perheensä ovat nyt paossa ja asuvat salatussa osoitteessa.

“Nyt näemme murhan viikoittain. Olemme nähneet hyökkäyksiä automaattiaseilla ravintolassa, jossa ihmisiä on ammuttu kuoliaiksi. Olemme nähneet kranaatteja heitettävän asuntojen ikkunasta ja lapsia tapettavan. Ihmiset ovat epätoivoisia ja kauhuissaan. He ajattelevat lapsiaan. He ovat kauhuissaan joka kerta, kun he ajavat asuntojensa parkkialueelle. Löydämme itsemme sodasta, aseita ja huumeita kaikkialla. He ovat ottaneet haltuunsa talon, jossa asuin. Tämä ei voi jatkua täällä.”

Damella on edelleen toive, että Ruotsista voisi taas tulla turvallinen maa, mutta jos se ei tapahdu, hän harkitsee matkustamista takaisin kotimaahansa.

“Ehkä voin muuttaa takaisin. En tiedä. Mutta en halua paeta ympäri Ruotsia. Haluan tuntea oloni turvalliseksi.”

Lähde: Nordfront.se