Koti Artikkelit Arki Selvitys: veronmaksajien rahat kavalletaan finanssikeinottelijoille yksityisten hoivakotien kautta

Selvitys: veronmaksajien rahat kavalletaan finanssikeinottelijoille yksityisten hoivakotien kautta

5

Suomalaisten vanhusten epäinhimillinen kohtelu yksityisissä hoivakodeissa on ollut talven kuumimpia puheenaiheita. Monet uskovat, ettei perustavia terveys- ja hoivapalveluita tulisi ulkoistaa yhtiöille, joiden ainut tavoite on voiton maksimointi asiakkaiden hyvinvoinnista piittaamatta.

Yleisradion tuoreen selvityksen mukaan hoivabisneksen taustalla on jopa kovempaa korruptiota kuin julkisessa keskustelussa on tähän asti arveltu. Hoivakodit ovat vain yksi linkki ketjussa, jossa veroja kiertävät suursijoittajat kavaltavat rahaa valtiolta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomeen on rantautunut Yhdysvalloista tuttu erikoisrahastotrendi. Pankit ja muut finanssiyhtiöt ovat alkaneet perustaa kohdennettuja rahastoja esimerkiksi keinottelijoille, jotka uskovat hoivabisneksen tuottavan kovia sijoitustuloja. Vuosia jatkunut nollakorkopolitiikka on tehnyt erikoisrahastoista entistä houkuttelevampia sijoituskohteita.

Pankkien mukaan ikääntyminen on “megatrendi”; hoivabisnes luo markkinamiesten sanoin “defensiivisen tuottoprofiilin” keinottelijalle, joka pelkää kansantalouden yleisen kurssin kääntyvän lähitulevaisuudessa laskuun. Vanhusten määrä tulee Suomessa vain kasvamaan, minkä lisäksi hoivakodit ovat osoittaneet kykenevänsä leikkaamaan kustannuksia tarvittaessa kylmäverisin ottein. Tämä tekee yksityisestä terveysalasta erityisen houkuttelevan kohteen rahaelitisteille, joiden omaatuntoa moraalikysymykset eivät kuormita.

Ainakin finanssiyhtiöt Evli, OP, Titanium ja EQ ovat luoneet omat hoivabisnesrahastonsa. Esimerkiksi Evlin rahaston minimisijoitus on 100 000 euroa, mikä on merkki siitä, etteivät tavalliset piensijoittajat ole tervetulleita kerhoon. Suuri osa nykyisistä sijoittajista onkin holding-yhtiöitä, joita miljonäärit ja miljardöörit suosivat veronkiertomahdollisuuksien vuoksi. Tulevaisuudessa rahastot tullaan myymään joko eteenpäin ulkomaille tai esimerkiksi listaamaan pörssiin.

Vaikka pankkiirit lupailevat sijoittajille hyviä tuottoja, ovat riskit minimaalisia. Suomen veronmaksajat ovat nimittäin tietämättään joutuneet sijoittajien lypsylehmiksi. Yleisradio selvitti, että valtaosa rahastojen tuotoista on peräisin joko vanhusten omista säästöistä tai Suomen veronmaksajilta!

Sijoittajat saavat osinkonsa rahastoilta, joille eurot kulkevat puolestaan varsinaisilta hoivayhtiöiltä. “Hoivayhtiö puolestaan saa tulonsa palveluita ostavilta kunnilta, hoivasta maksavilta vanhuksilta ja Kelalta, joka tukee vanhusten palveluasumista”, Yleisradio muistutti.

Käytännössä yksityinen terveysbisnes merkitsee siis sitä, että veronmaksajat joutuvat vastaisuudessakin maksamaan palveluista. Aitoja julkisia säästöjä ei synny. Veronmaksajat eivät kuitenkaan pääse nauttimaan laadukkaasta työnjäljestä, sillä hoivatalot suosivat mahdollisimman rajuja säästökuureja. Vanhuksilta leikkaamalla “säästetyt” rahat maksetaan rahastojen kautta osinkoina finanssielitistien holding-yhtiöille, jotka eivät maksa veroja Suomeen.

Näin veronmaksajien rahat katoavat kierrosta samalla, kun terveyspalveluiden laatu rapistuu jatkuvasti. Voitot yksityistetään ja kulut kansallistetaan. Olisiko jo aika korvata finanssikapitalismi kansallissosialismilla?

Lähde: Yle

5 KOMMENTIT

 1. Jokainen veronmaksaja osallistuu Kelan kautta eliitin juhliin mutta suurin osa joutuu tyytymään kunnallisiin kurjalliston palveluihin. Arvaatte varmaan kumpaa lypsylehmää pidetään kauemmin hengissä rupista kunnan siivoojaa vai eliitin rouvaa joka pystyy maksamaan tuhansia euroa kuussa osin Kela rahaa hoivakodille. Eliitin rouvia ei montaa ole joten ovat kultaa kalliimpaa ja seuraavat eliittiläiset ovat hoivakotien johtajat. Eliitin pieni piiri pyörii ja kansa maksaa kuten on aina maksanut, pitäähän eliitin saada lihakeittonsa viimeiseen asti. Ehkä uusi Nokia on saada ulkomailta eliittiä Suomeen turvaan sikäläisen kurjalliston kostolta. Kansa on aina noussut ei sitä mikään muuta vaikka rokotteilla meitä kahlitaan.

  “tammi-joulukuussa 2018 Verohallinto keräsi 68 581 miljoonaa euroa”
  “Verohallinnon verokertymissä ei näy Tullin keräämä arvonlisävero ja Trafin keräämät verot.”

 2. Eipä ole mikään yllätys, että asia on näin. Onhan meillä ollut hallitukset aina “käteisestä” saakka tuon asiaintilan takuu miehinä ja naisina.

 3. Ehkä enemmän kuin härski rahastus, minua ihmetyttää ne ihmiset jotka vievät vanhempansa noihin hoitokoteihin. Laki vaatii että kunnalliseen on päästävä. Jos vanhempiaan ei enää jaksa kotona hoitaa. Täytyy vain korottaa ääntää kunnan tiskillä ja kannella eduskunnan oikeusasiamiehelle. Niin paikka löytyy aina.

 4. Täyttä perseilyä! Miksi kaikki myydään näille veroja vältteleville sijoittajille?
  Valtiokin luopuu kaikista “lypsävistä lehmistään”.
  Ja maamme mineraalit saa vapaasti ryöstää!

Comments are closed.