Koti Uutisia Sananvapausrikkeet vähentyneet Suomessa

Sananvapausrikkeet vähentyneet Suomessa

0

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle sananvapauden rikkomisesta langettamien tuomioiden seurauksena on sana mediassa tänä päivänä vapaampi kuin muutama vuosi sitten. EIT:n päätökset kertovat, että poliittisesti tai muutoin itsensä julkisuuteen saaneen henkilön on hyväksyttävä enemmän arvostelua ja kielteistä julkisuutta.

Helsingin johtava kihlakunnansyyttäjä Heikki Poukka toteaa mediaa koskevien syytteiden määrän pudonneen huomattavasti, etenkin kahden viimeisen vuoden aikana. Poukan mukaan kyse voi olla pysyvämmästä muutoksesta. Asiaan on ratkaisevasti vaikuttanut Suomen EIT:ltä saamat 15 tuomiota sanavapauden rikkomisesta. Tämän seurauksena kynnys syytteen nostamiseen ja tuomion langettamiseen on noussut.

Syytekynnyksen nousun lisäksi yksityishenkilöiden ilmoitukset ovat vähentyneet. Jälkimmäiseen vaikuttanee totuuden esille tuominen oikeudessa ja siitä seuraava lisäjulkisuus, joka saa monen perääntymään. Mediaa kohtaan nostettujen syytteiden väheneminen ei ole suoraan verrannollinen kuitenkaan median tuottaman materiaalin paranemiseen tai sen oikeellisuuteen, toteaa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen. Päinvastoin, nykymedian tuottamien kirjoitusten virhemarginaali on todennäköisesti jopa kasvanut toimitusten henkilövähennysten ja siitä seuraavan työkuorman lisääntymisen myötä.

Suomeen on tiedossa myös lakimuutoksia EIT:n tuomioiden seurauksena. Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan eduskunnalle toimitettavaa ensi vuoden esitystään. Muutoksilla on tarkoitus myötäillä EIT:n linjauksia. Ministeriön työryhmä on vilauttanut muutoksia, kuten esimerkiksi rangaistusten lieventäminen kunnianrikosloukkauksissa ja rajaukset kotietsintöihin sananvapausrikoksissa. Ministeriön esittämät muutosehdotukset ovat kohdanneet myös soraääniä, joiden mukaan rikollisten julkisuudensuoja paranisi muutosehdotusten myötä.

 

Aiheesta muualla:

Helsingin Sanomat 21.10.2012

tai

http://www.hs.fi/digilehti/#kotimaa/Viestimet+joutuvat+en%C3%A4%C3%A4+harvoin+k%C3%A4r%C3%A4jille/a1350702817731?src=haku&ref=%23arkisto%2F