Koti Uutisia Ulkomaat Saksan tuomioistuin: juutalaissikaa esittävää veistosta ei pakko poistaa

Saksan tuomioistuin: juutalaissikaa esittävää veistosta ei pakko poistaa

3
Wittenbergin juutalaissika veistos.

Euroopan historiallista perintöä inhoava juutalainen hävisi laajaa mielenkiintoa herättäneen oikeudenkäynnin Saksan Wittenbergissä. Juutalainen vaati, että paikallisen kirkon on hävitettävä UNESCO:n maailmanperintöluetteloon kuuluva veistos seinältään.

Veistos esittää niin sanottua juutalaissikaa, joka oli taiteilijoiden suosima aihe keskiajalla. Martti Lutherin tunnetuksi tekemän kirkon ulkoseinää koristaa suuri veistos siasta, joka imettää pieniä juutalaisia porsaita. Lisäksi juutalainen rabbi tutkii sian peräaukkoa.

Taideteoksesta uhriutunut juutalainen käynnisti oikeusjutun kirkkoa vastaan viime vuonna, sillä hänen mielestään seinän koristelu “herjaa juutalaisia”. Vaikka juutalainen hävisi alioikeudessa, aikoo hän valittaa hoviin.

Lähde: Jewish Telegraphic Agency

3 KOMMENTIT

 1. Vom Schem Hamphoras (1543) kirjassaan Luther kommentoi veistosta. Suomensin wikipediasta löytyvän pätkän tästä kirjasta. En ole suomennoksen asiantuntija, joku voi kommentoida mahdollisia virheitä.

  “Kirkossamme Wittenbergissä, on emakko veistetty kiveen. Emakon alla on porsaita ja juutalaisia imemässä sitä. Emakon takana on rabbi kumartuneena, joka nostaa emakon oikeaa jalkaa, ja pitää sen häntää ylhäällä. Hän tutkii intensiivisesti emakon hännän alustaa ja sen Talmudia, ikäänkuin yrittäisi lukea jotain tärkeää ja poikkeuksellista; ei epäilystäkään etteivätkö he saaneet heidän Shem Hamphoraansa siitä paikasta.”

  Shem Hamphora tarkoittaa ilmeisesti juutalaisten Jumalaa.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Judensau#cite_note-Wolffsohn-2
  https://en.wikipedia.org/wiki/Vom_Schem_Hamphoras

 2. Tää oli jo hauska uutinen kyllä nuo pojat ovat pysyvässä tiltissä! Ja tietenkin lammas massat myös luulevat elävänsä maapallolla uskovat holokaustiin dinosauruksiin ym ym vapaamuurarien ja juutalaisten valheisiin!

 3. Luther tiesi millaisia parasiitteja nämä ovat, niin kuin tässäkin tapauksessa, luulevat olevansa muiden yläpuolella.

Comments are closed.