Koti Uutisia Ukrainan kriisi Saksalaisministeri varoittaa sodasta Ukrainassa

Saksalaisministeri varoittaa sodasta Ukrainassa

2
UK_Mariupol
Venäjä-mielisiä separatisteja Mariupolin kaupungintalolla viime viikolla Neuvostolipun liehuessa taustalla. (Reuters)

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier varoittaa sodan mahdollisuudesta Ukrainassa maan viime päivien tapahtumien vuoksi. Ministeri pitää Slovjanskin taisteluita äärimmäisen huolestuttavina. Ulkoministeri Steinmeier esitti huolensa myös Odessan tapahtumista ranskalaiselle Le Monde -sanomalehdelle.

“Veriset kuvat Odessasta kertovat meille, että olemme vain muutaman askeleen päästä sotilaallisesta yhteenotosta”, Steinmeier sanoi. Hänen mukaansa vielä jokin aika sitten Ukrainan sotaa ei pidetty mahdollisena.

Ukrainalainen televisiokanava Kanal 5 ilmoitti varhain keskiviikkona, että hallituksen joukot ovat ottaneet haltuunsa Mariupolin kaupungintalon. Kanavan mukaan taisteluita itäukrainalaisessa Mariupolin kaupungissa käytiin koko viime yö. Televisiokanavan väitteitä ei ole vielä vahvistettu muissa tiedotuslähteissä.

Lähteet: The Guardian, BBC, Yle

2 KOMMENTIT

  1. Käytännössä Ukrainan kriisi on toistuma Jugoslavian perimys sodasta,ja tämän hetkisestä näennäisestä vahvuudestaan huolimatta kriisi saattaa levitä myös Venäjälle,mikäli taloudelliset olosuhteet siellä muuttuvat nopeasti.

    Sillä toisin kuin yleensä luullaan ja myös annetaan ymmärtää,suuret yhteiskunnalliset muutokset eivät milloinkaan ole alkulähtökohdiltaan aatteellisia,aate tulee kuvaan mukaan vasta siinä vaiheessa kun jo on saavutettu voitto ennen kriisiä olleesta järjestelmästä,ja pitää perustella uuden järjestelmän ideologia ja paremmuus edelliseen verrattuna.

    Näin on ollut ns.suurissa vallankumouksissa(termi on sikäli väärä,että ei valtaa kumota,sen haltijaksi vain tulee toinen taho)kuten yhdysvaltain perustamiseen johtanut siirtomaasota tai Ranskan suuri vallankumous,jolloin molemmissa alkulähtökohtana oli huonot sadot ja elintarvikkeiden korkean hinnan ja epäoikeuden mukaisen jakautumisen synnyttämä katkeruus.

    Näin vanha totuus jonka mukaan yhteiskunnallinen häiriötila on kahden lämpimän aterian takana,pitää paikkansa,toisin sanoen kuten sodankäyntikin joka tarvitsee kolmea asiaa ollakseen mahdollinen ,rahaa rahaa ja rahaa,myös toimiva yhteiskunta tarvitsee samoja elementtejä kyetäkseen järjestämään ja organisoimaan toimintansa siten että järjestelmä toimii kitkatta,kolmas valtakunta on tästä kehityksestä malliesimerkki,eritoten verrattaessa sitä Weimarin tasavaltaan.

    Joten Venäjän suistuminen epävakauteen on kiinni sen taloudellisesta menestyksestä,mahdollinen sotamenestys ei takaa kuitenkaan talousasioiden kunnossa pysymistä,tästä entinen Neuvostoliitto on hyvä esimerkki,verrataan sitä sitten Suomeen tai entiseen Länsi Saksaan.

  2. Sota tulee olemaan lyhyt, mutta verinen. Mikäli Venäjä ei tue konkreettisesti ja lähetä joukkojaan itään. Silloin siitä tulee vielä pitempi.

Comments are closed.