Koti Uutisia Kotimaa Saimaannorpan suojelussa tehtiin läpimurto

Saimaannorpan suojelussa tehtiin läpimurto

6

Saimaannorpan suojelutyössä on tehty merkittävä edistysaskel. Vapaaehtoisten kolaamien apukinosten sekä esimerkiksi kokeilussa olleen järviruokopesän lisäksi käyttöön on otettu onnistuneesti eräänlainen kelluvan iglun ja ponttoonilaiturin yhdistelmä, jonka norppa “hyväksyi” käyttöönsä usean vuoden kokeilun jälkeen. Pesään on syntynyt jo yksi kuutti, joka on dokumentaristi Juha Taskisen mukaan noin 80 cm pitkä ja painoltaan noin 20 kiloa.

– Kolme, neljä vuotta tätä on yritetty ja testattu, ja nyt se onnistui. Se on sellainen kelluvan iglun ja ponttonilaiturin yhdistelmä, jonka norppa nyt hyväksyi, sanoo Mervi Kunnasranta Itä-Suomen yliopistosta.

Saimaannorpan kanta on ollut kasvussa viime vuosina. Työtä norpan pelastamiseen on tehty paljon ja se on nyt kantanut hedelmää. Norpan kanta on noussut noin 400 yksilöön ja viime vuosina uusia kuutteja on syntynyt keskimäärin noin 80 yksilöä vuodessa.

Lähde: Yle

6 KOMMENTIT

 1. Kiva lukea joskus hyviäkin uutisia. Tuli mieleen Juha Watt Vainion Nestori Miikkulainen.

  • Tuli sama juttu mieleen, että mukava lukea kivojakin uutisia tässä mädässä nykymaailmassa.

 2. On todella mukava lukea että ihmisistäkin on joskus jotain hyötyä luonnolle, hatunnosto vapaaehtoisille pesänrakentajille pitkäjänteisestä työstä.
  Ainoa mikä hieman varjostaa on WWF:n rahastus norpan avulla, kuten muidenkin uhanalaisten eläinten hädällä.

 3. Eihän tuo siis pärjää Suomen luonnossa ilman ihmistä. Kuuluuko se siis tänne?

  • Ilman ihmistä norpat kuten muutkin eläimet pärjäisi helvetin hyvin mutta kun me kerran täällä ollaan ja niiden elinolosuhteita huononnetaan on hyvä välillä tehdä jotain positiivistakin niiden puolesta.

   • Kyllä. Eiköhän se norppa ole ollut Saimaassa jonkusen tuhannen vuotta ja pärjäsi hienosti ennen teollistumisen aikakautta eli viimeistä n. 150 vuotta. Jelpataan toinen toisiamme sen mikä pystytään.

Comments are closed.