Koti Uutisia Ruotsissa katuväkivalta lisääntynyt rajusti

Ruotsissa katuväkivalta lisääntynyt rajusti

1

Aseellinen väkivalta on lisääntynyt rajusti Ruotsin suurkaupungeissa. Viidessä vuodessa ampumisen seurauksena on loukkaantunut viisi kertaa enemmän ihmisiä kuin naapurimaiden pääkaupungeissa yhteensä.

UK_katuvakivalta_Ruotsi

Ruotsissa aseellinen väkivalta on lisääntynyt jo vuosia. Samalla kun kuolemaan johtava väkivalta on kaikkiaan vähentynyt, lisääntyy ampuma-aseväkivalta kaduilla.

SVT Nyheterin tekemän kartoituksen mukaan ampumisen seurauksena haavoittuneiden ja kuolleiden määrä Ruotsin suurkaupungeissa on huomattavasti suurempi kuin Oslossa, Kööpenhaminassa tai Helsingissä.

Göteborgissa, Tukholmassa ja Malmössä on viiden vuoden aikana ammuttu haavoittavasti viisi kertaa enemmän ihmisiä kuin Oslossa, Helsingissä ja Kööpenhaminassa yhteensä. Kuoliaaksi ammuttujen määrä on Ruotsissa nelinkertainen.

Kööpenhaminan poliisin mukaan kaupungissa on ollut 122 ampumistapausta vuodesta 2011. Göteborgissa tapauksia on lähes kaksinkertainen määrä ja Tukholmassa yli kolminkertainen.

“Emme pysty kertomaan, miksi Ruotsissa ammutaan naapurimaita enemmän ihmisiä. Kukaan ei ole tehnyt tilanteesta kunnon analyysiä”, kertoi kriminologian professori Jerzy Sarnecki. Sarnecki totesi, että poliisin työskentelytavoissa Pohjoismaissa on eroja. Samalla kuitenkin edellytykset lainsäädännön ja keinojen osalta ovat samankaltaiset.

Ruotsin ero muihin Pohjoismaihin on kuitenkin sen räjähdysmäisesti lisääntynyt Euroopan ulkopuolelta tuleva maahanmuutto, joka on lisännyt ja raaistanut väkivaltaa ja laajentanut rikollisten aseiden kirjoa. Aikaisemmin tänä vuonna raportoitiin aktiivisesta rikollisten välienselvittelystä räjähteiden avulla Ruotsissa.

Lähde: SVT

1 KOMMENTTI

Comments are closed.