Koti Uutisia Ruotsin suunnistusliittoa syytetään “rasismista” sääntömuutoksen vuoksi

Ruotsin suunnistusliittoa syytetään “rasismista” sääntömuutoksen vuoksi

2

Ruotsalainen suunnistaja ja entinen maailmanmestari Helena Jansson on harmissaan siitä, etteivät ulkomaan kansalaiset saa osallistua lajin Ruotsin-mestaruuskilpailuun uuden säännön vuoksi.

UK_Helena-Jansson-ff-450x327

Leksandin suunnistusseuraa edustava Helena Jansson on kritisoinut blogikirjoituksessaan vahvasti Ruotsin suunnistusliiton uutta sääntöä, joka koskee osallistumista Ruotsin-mestaruuskisoihin. Säännön mukaan kisoihin osallistuvan on edustettava ruotsalaista seuraa, ja lisäksi henkilön on oltava Ruotsin kansalainen tai vaihtoehtoisesti rekisteröitynyt maassa.

Janssonin mukaan käytäntö on “rasistinen”. Hän on kertonut protestoivansa uutta sääntöä kieltäytymällä edustamasta ruotsalaista suunnistusliittoa:

“Liiton kokous saatiin tänään päätökseen, ja tänään tehtiin päätös uusista säännöistä koskien osallistumista RM-kisoihin. Säännöt saavat minut häpeämään osallisuuttani Ruotsin suunnistusliittoon. Yhtäkkiä muiden maiden suunnistajilla ei ole lähes mitään mahdollisuutta juosta RM-kisoissa […] Ruotsin suunnistusliitto on ainutlaatuinen seurakirjonsa vuoksi; seurojen toiminta on laajaa ja monipuolista, ja niitä rikastuttavat niin ruotsalaiset kuin ulkomaalaiset suunnistajat. Osallistumisen rajoittaminen RM-kisoissa tuntuu täysin järjettömältä; en ymmärrä, mitä haittaa on siitä, että useammat osallistuvat kisoihin? Saan asian ajattelemisesta vatsanväänteitä, ehkä siksi, että päivän kokouksessa tehty päätös seuraa laajemmalti ajateltuna rasistisia, itsekeskeisiä ja muukalaisvihamielisiä suuntauksia, jotka yleistyvät jatkuvasti ympärillämme. Tulen niin surulliseksi – tahdon edustaa lajia, joka on vastaanottavainen, avoin ja edistyksellinen, en lajia, joka sulkee urheilijoita pois (siitäkin huolimatta, että he edustavat ruotsalaista seuraa) vain, koska heillä on toisenlainen passi.”

Ruotsin suunnistusliiton puheenjohtaja Lena Larsson selvensi uutta käytäntöä ja sen taustoja liiton kotisivuilla Janssonin blogikirjoituksen aiheuttaman kohun vuoksi. Larssonin mukaan uusi sääntö pikemminkin mahdollistaa useamman ulkomaalaisen osallistumisen RM-kisoihin, sillä tähän asti suunnistaja ei ole voinut osallistua saman vuoden aikana mestaruuskisoihin sekä Ruotsissa että toisessa maassa. Aiempi käytäntö oli Ruotsissa asuville ja harjoitteleville suunnistajille hankala, koska kansalliset mestaruuskisat ovat usein lähtökohtana kansainvälisille arvokisoille, kuten MM-kilpailuille.

Uusi sääntö kumoaa tämän esteen: mikäli suunnistaja ei ole Ruotsin kansalainen, hänelle riittää, että hän on rekisteröitynyt 1. tammikuuta alkaen kevään RM-kisoja varten ja 1. heinäkuuta alkaen syksyn kilpailuja varten.

Päätös uudesta säännöstä tehtiin Larssonin mukaan demokraattisesti. Se seuraa myös muiden Pohjoismaiden linjauksia kansallisista mestaruuskisoista.

Lähteet: Nordfront.se, Orientering.se

2 KOMMENTIT

  1. Tuohan on Ruotsin Mestaruus! Eihän ulkomaalaisten edes pitäisi osallistua siihen. Mikä on sitten se ongelma?

  2. Entäpä jos kilvoittelijat ovatkin kaikki arjalaisia? = Ruotsalaisia, norjalaisia, tanskalaisia, islantilaisia, saksalaisia…? Rasismia?!

Comments are closed.