Koti Uutisia Ulkomaat Ruotsidemokraatit vaativat valtiopäiviä selvittämään mahdollisuudet kieltää PVL Ruotsissa

Ruotsidemokraatit vaativat valtiopäiviä selvittämään mahdollisuudet kieltää PVL Ruotsissa

5

Ruotsidemokraatit Markus Wiechel ja Jennie Åfeldt kirjoittivat eduskunnalle vaatimuksen, jonka mukaan mahdollisuudet kieltää Pohjoismainen Vastarintaliike Ruotsissa on selvitettävä tarkkaan ja kiellon on astuttava voimaan, mikäli mahdollista.

Vaatimuksen pääasiallisena sisältönä kerrotaan olevan kuitenkin kovemmat otteet muslimiseurakuntaa ja tuomittuja terroristeja kohtaan. Lisäksi vaatimuksessa lukee, että Ruotsin kansalaisuus otettaisiin pois tai evättäisiin automaattisesti terrorismirikoksista tuomituilta.

Valtiolle halutaan antaa puolestaan mahdollisuudet sulkea sellaisia seurakuntia, joiden näkemykset ovat liian radikaaleja ja jotka “ajavat ihmisiä syyllistymään rikoksiin tai tukemaan terroria”. Tästä esimerkkinä mainitaan juuri muslimiseurakunta, jolla on yhteyksiä salafismiin ja wahabismiin.

Lisäksi vaatimuksessa halutaan, että valtio alkaisi “systemaattisesti pidättää ihmisiä, jotka matkustavat terroristien hallinnassa oleville alueille”. Vaatimuksessa siis tarkoitetaan, että mikäli yksi henkilö matkustaa maailman sellaiseen kolkkaan, jossa Ruotsin mukaan on terroristista toimintaa, riittää se henkilön asettamiseksi epäillyksi ja syyksi hänen pidättämiselleen.

Wiechel ja Åfeldt eivät kuitenkaan tyydy tähän; he haluavat myös selvitettävän järjestökiellon mahdollisuudet jo nykyään lakkautettujen tai periaatteessa ei-aktiivisten vasemmistolaisten väkivaltaryhmittymien kohdalla. Mahdollisuudet lailla kieltämiseen he haluavat kartoitettavan myös täysin laillisen puolueen, Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen, kohdalla. Vaatimuksessa kirjoitetaan:

“Olemme jo useiden vuosien ajan joutuneet katselemaan, kuinka terroristijärjestöt ovat vaikuttaneet niin ruotsalaiseen demokratiaan kuin tavallisten ihmisten arkipäivään. Ne levittävät pelkoa ja levottomuutta ja saavat aikaan tilanteita, joiden käsittelystä oikeuslaitoksemme ei selviä. Tällaisia ryhmittymiä on ollut maassamme jo pitkään, ja ne ovat saaneet kasvaa vahvoiksi, sillä lainsäädäntö ei ole ollut riittävä. Olemme nähneet, kuinka äärivasemmistolaiset, islamistiset, rasistiset tai jopa puhtaan natsistiset elementit ovat yleistyneet yleisön suuresta vastustuksesta huolimatta, ja ne ovat voineet sananvapauden varjolla suorittaa terroriaan. Tämä koskee tunnettuja liikkeitä kuten Revolutionära Fronten, Antifascistisk Aktion ja Pohjoismainen Vastarintaliike.”

Wiechel ja Åfeldt ovat sitä mieltä, ettei jatkossa tulisi “sallia millaisen järjestön toimintaa tahansa, järjestön, jonka toiminnassa agitoidaan rikokseen syyllistymistä ja jonka ydin koostuu raskaan rikollisista ihmisistä”. Kysymys kuitenkin kuuluu, kuinka hyvin kaksikko tuntee toiminnan, jonka he haluavat kieltää. Revolutionära Fronten lopetti toimintansa jo vuonna 2015, ja AFA:n toiminta on käytännössä kuihtunut pelkäksi kotisivuksi, jolla kirjoitetaan henkilöistä, joiden epäillään tai joiden tiedetään olevan kansallismielisiä. Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnan pääasiallinen tarkoitus puolestaan on avoin ja täysin laillinen mielipidevaikuttaminen.

Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun ruotsidemokraatit vaativat juuri PVL:n kieltoa. Kun useimmat eduskuntapuolueiden johtajista odottivat vaaleihin ja vuoden Almedalen-viikkoon ennen kuin he alkoivat lietsoa järjestökieltoa, nosti ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkesson kysymyksen tapetille jo viime vuonna. Tuolloin hän väitti Vastarintaliikkeen suorittavan “puhdasta terroria poliittisia vastustajiaan kohtaan”. Åkesson väitti jopa täysin absurdisti, että Vastarintaliike olisi vastuussa vastaanottokeskusten poltosta. Åkesson kertoi, että oli “ymmärtänyt asian olevan niin”.

Vaikka ruotsidemokraattikaksikon vaatimus saatetaan tulla vielä äänestämään nurin, teoreettisesti katsottuna enemmistö eduskunnasta haluaa kieltää Vastarintaliikkeen. Kesän Almedalen-viikon aikana Visbyssä kaikki puoluejohtajat lausuivat julkisuudessa, että Vastarintaliike on kiellettävä, eri puolueiden perusteet asialle vain hiukan vaihtelivat. Kokoomuksen Ulf Kristerssonin variantti asiassa oli, että osallistuminen poliitikkojen mainitsemiin terroristisiksi miellettyjen järjestöjen toimintaan kriminalisoitaisiin eikä varsinaisesti itse järjestöjä. Näin yhdistymisvapaus voitaisiin Kristerssonin mukaan kiertää.

Sosiaalidemokraatit puolestaan ehdottivat juuri “rasististen järjestöjen kieltämistä”. Tätä he perustelivat perustuslain kappaleella, jonka mukaan yhdistymisvapautta saa rajoittaa “vain tapauksissa, joissa ryhmittymän toiminta on sotilaallisluontoista tai vastaavaa tai jos sisältää jonkin/joidenkin kansanryhmien vainoa perustuen etniseen taustaan, ihonväriin tai muuhun samankaltaiseen asiaan”.

Monet kritisoivat ehdotuksia. Esimerkiksi valtiotieteilijä Anders Sannerstedt kyseenalaisti sen, onko Vastarintaliikkeen toiminta todella “sotilaallisluontoista” ja onko liikkeen toiminnassa keskeistä “kansanryhmien vaino”. Jää nähtäväksi, mitä tapahtuu, kun hallituksen selvitys on tehty. He ovat asettaneet mahdollisen kiellon tavoiteajankohdaksi vuoden 2020.

Lähde: Nordfront

5 KOMMENTIT

  1. Edustajat Markus Wiechel ja Jennie Åfeldt rupesivat pelaamaan vastustajiensa säännöillä. Tuollainen heikentää kannatusta.

  2. Samanlainen kuin meidän perusjuntit (ps), jotka vaativat tiedustelulakeja kiireellisinä ja Vastarintaliikkeen kieltoa.

    • Perussuomalaiset on vain näennäisoppositio, tämän näkee selvästi esim. GCM sopimuksen vastustamisesta heti kun julkisuuteen tuli se tieto, että persuja oli ollut valmistelemassa sopimusta kaikessa hiljaisuudessa. Onneksi eräs toimittaja toi asian julkisuuteen ja persut järjestivät näennäisvastustuksen ja “tiukkasivat” vastauksia ulkoministeriltä. Myös tiedustelulakien ja monen muun asian kanssa on havaittavissa puheiden ja äänestämisen ero, erityisesti puolueen puheenjohtajan ollessa analysoinnin kohteena. Jos joku väittää, että Jussi Halla-aho pelaa kaksilla korteilla hän erehtyy, Jussi pelaa ainakin kolmilla korteilla.

Comments are closed.