Koti Uutisia Pohjoismaat Ruotsalaissyyttäjä haluaa kriminalisoida PVL:n Tyr-riimun käytön mielenosoituksissa

Ruotsalaissyyttäjä haluaa kriminalisoida PVL:n Tyr-riimun käytön mielenosoituksissa

4

Torstaina 4. lokakuuta 2018, lähes vuosi Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen Göteborgin-mielenosoituksen jälkeen 30. syyskuuta 2017, kamarisyyttäjä Jonas Martinsson jätti haastehakemuksen, jossa 17:ää kyseiseen mielenosoitukseen osallistunutta henkilöä syytetään väkivaltaisesta vastarinnasta ja/tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tällä kertaa vaikuttaa lisäksi siltä, että Ruotsin järjestelmä yrittää tehdä Tyr-riimun käyttämisestä mielenosoituksissa laitonta.

Tähän päivään asti Tyr-riimun käyttö on ollut sallittua mielenosoituksissa Ruotsissa, eikä se ole ollut kiihottamista kansanryhmää vastaan. Vielä niinkin myöhään kuin keskiviikkona 3. lokakuuta Ala-Norlannin hovioikeus päätti, ettei symboli täytä tunnusmerkkejä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hovioikeus perusteli päätöstään niin, ettei symbolin kytkös kansallissosialismiin ole yleisesti tunnettu. Jopa oikeuskansleri on aiemmin tullut siihen tulokseen, ettei Tyr-riimu ole kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Martinsson haluaa nyt kuitenkin tämän asian muuttuvan, ja haastehakemuksessa hän on käyttänyt hyvin samankaltaisia perusteluja kuin mitä Göteborgin alueen poliisipäällikkö Erik Nord käytti viime vuonna. Nord kommentoi tuolloin, että PVL:n mielenosoitukset ja niiden estetiikka muistuttavat “aivan liian paljon” Kolmannen valtakunnan kansallissosialistisia mielenosoituksia. Syyttäjä ei siis tarkoita, että Tyr-riimu itsessään olisi laiton, vaan Vastarintaliikkeen mielenosoitusten kokonaisuus.

Mikäli järjestelmän syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan puretaan osiin ja tutustutaan syyttäjän esitutkintapöytäkirjoissa esittämiin todisteisiin, huomataan, että syytetyt on valittu huolella sen perusteella, ovatko he pitäneet Tyr-riimua esillä mielenosoituksessa siinä laajuudessa, että se muodostaa rikoksen. Syytetyt muodostavat eräänlaisen spektrin, joka alkaa siitä, että yksi syytetyistä on ainoastaan ollut mielenosoituksessa mukana. Se taas jatkuu henkilöihin, jotka ovat käyttäneet Tyr-riimua vaihtelevia määriä vaatetuksessaan ja päättyy mielenosoitusta johtaneisiin henkilöihin. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä syytetyistä ja heitä vastaan käytettävistä “todisteista”:

1) Mielenosoittaja Landskronasta

Syytetään sekä väkivaltaisesta vastarinnasta että kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Todistusaineisto henkilöä vastaan muodostuu kuvista, jotka osoittavat hänen osallistuneen Vastarintaliikkeen mielenosoitukseen ja kantaneen siellä Tyr-lippua. Kuvien tekstit puhuvat sen puolesta, että henkilö osallistui mielenosoitukseen, ja hänen ympärillään oli muita Tyr-riimua lipuissa ja kilvissä kantaneita henkilöitä.

2) William Börjesson, aktivisti ja 2. ryhmän ryhmänjohtaja. Syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Todistusaineisto Börjessonia vastaan muodostuu kuvista, jotka osoittavat hänen osallistuneen PVL:n mielenosoitukseen sekä siitä, että Börjesson oli mukana mielenosoituksen turvaryhmässä aktivistitakkiin pukeutuneena ja varustautuneena muovikilvellä ja kypärällä. Kilvessä oli teksti Nordfront.se. Kuvateksteissä puhutaan siitä, että myös muut henkilöt hänen ympärillään olivat kantaneet Tyr-riimua lipuissa ja kilvissä.

3) Pär Öberg, Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen parlamentaarisen osaston johtaja ja Vastarintaliikkeen Ruotsin valtionjohdon jäsen. Syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Todisteissa häntä vastaan on muun muassa kyse kuvista, jotka osoittavat hänen osallistuneen kyseiseen mielenosoitukseen, kantaneen aktivistitakkia ja pitäneen puheen kuorma-auton lavalta.

4) Pär Sjögren, 5. ryhmän ryhmänjohtaja. Syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Todistusaineisto Sjögreniä vastaan muodostuu kuvista ja niiden teksteistä, jotka osoittavat Sjögrenin paitsi osallistuneen mielenosoitukseen ja kantaneen yhtenäistä vaatetusta aktivistitakki päällään myös kulkeneen mielenosoittajajoukon kärjessä yhdessä muiden mielenosoitusta johtaneiden henkilöiden kanssa.

Lähteet: Nordfront, Göteborgin KO:n asiakirja B3046-18

4 KOMMENTIT

  1. Kiesus, mikä aivopieru. Hakataankohan kaikki riimukivet sitten palasiksi ja kerrotaan kansalle, että ne viikingit oli vallan kamalia natseja?

  2. Ehdottaisinkin yleispohjoismaisesti käyttöön Tursaan sydän-symbolia. Tämä muinaissuomalainen pakanasymboli EI kytkeydy mitenkään kansallissosialismiin, mutta on kuitenkin aika tulevia syyttäjiä kiihottava 🙂

Comments are closed.