Koti Uutisia Ruotsalaiset priorisoivat maahanmuuttajat

Ruotsalaiset priorisoivat maahanmuuttajat

0

Ruotsalaiset joutuvat “jakamaan puutarhavajan”, kun lähelle Uppsalaa rakennetaan tuhat asuntoa maahanmuuttajille.

Andreas Glandbergeriltä evättiin vuokra-asunto.
Andreas Glandbergeriltä evättiin vuokra-asunto.

Uppsalan kunta rakentaa juuri nyt tuhat uutta asuntoa selvitäkseen maahanmuutosta, kertoo kunnan toimintasuunnitelma. Samaan aikaan tavalliset ruotsalaiset pakotetaan SVT:n mukaan jakamaan vajoja välttääkseen nukkumisen kadulla.

Uppsalassa turvapaikkamaahanmuuttajille, joille myönnetään pysyvä oleskelulupa, myönnetään myös asunto. He menevät edelle kaikissa asuntojonoissa hallituksen perustamispaketin mukaisesti.

Selvitäkseen sitoumuksestaan Uppsalan kunta on esittänyt toimintasuunnitelman juuri saapuneista tulokkaista ja turvapaikanhakijoista, minkä mukaisesti Uppsalaan rakennetaan parhaillaan jättimäistä, verovaroilla rahoitettua “asuntososiaalista resurssia”, joka sisältää tuhat asuntoa.

Rakentamistahti on 500 asuntoa vuodessa vuosina 2016–2019. Hankkeen tila on merkitty toimintasuunnitelmaan punaisella tekstillä sanoin “Käynnissä. Priorisoitu”.

Kaikki ihmiset eivät ole kuitenkaan yhtä etuoikeutettuja Uppsalassa. AVT:n uutisten mukaan tavalliset ruotsalaiset tarvitsevat esimerkiksi 5–54 vuoden jonotusajat päästäkseen asumaan 9 200 kruunun (992 €) kuukausivuokraiseen kaksioon.

Yleishyödyllinen Uppsalahem eväsi 43-vuotiaalta Andreas Glandbergeriltä asunnon, koska hän oli ollut vain yhden vuoden asuntojonossa. Vaikka hänellä olisi ollut riittävästi jonotuspäiviä, hän ei olisi pystynyt maksamaan 9 000 kruunun (970 €) vuokraa.

“Se on tavallaan luokkakysymys – ne, joilla on korkeammat tulot, meitä tavallisia vastaan. Sillä meillä ei ole mitään mahdollisuuksia vuokrata niitä”, lausui Glandberger SVT:lle.

Suuret tulot eivät välttämättä tarkoita, että käy töissä. Vasta saapunut maahanmuuttajanainen, jolla on kolme lasta (12-, 13- ja 14-vuotiaat) ja joka asuu vuokralla 85 neliömetrin asunnossa, jonka vuokra on 7 000 kr (755 €), saa esimerkiksi seuraavat avustukset verovapaasti kuukausittain:

6 776 kr peruskorvaus, 730 €
3 000 kr peruslisä, 323 €
3 754 kr lapsilisä, 405 €
3 819 kr ylläpitotuki, 412 €
4 900 kr asumistuki, 528 €

= 22 249 kr kuukaudessa, 2 398 €.

Lähteet: Fria Tider, MV-lehti