Koti Artikkelit Vastarintaliike Ruoanjakoa Göteborgin keskustassa

Ruoanjakoa Göteborgin keskustassa

3

Pohjoismainen Vastarintaliike jakoi lauantaina 20. helmikuuta Göteborgissa ruokaa kodittomille ruotsalaisille. Toiminnan taustalla oli Göteborgin kaupungin päätös käyttää EU:lta ja valtiolta saamansa 90 miljoonan kruunun (noin 9,6 miljoonan euron) tukisumma romanien auttamiseen ja “kotouttamiseen”.

soppkök-göteborg

Kaupungin päätös syrjii tietoisesti köyhyydessä eläviä ruotsalaisia, ja Göteborgin ryhmä päättikin auttaa juuri niitä, jotka eniten apua nykytilanteen keskellä tarvitsevat.

Ryhmä jakoi ilmoituksia Kustaa Adolfin torilla järjestettävästä ruoanjaosta keskiviikkoillasta asti. Tietoa välitettiin edelleen kirkoille ja majataloihin.

Vaikkei keli ollut parhaimmasta päästä, paikalle saapui yllättävän paljon väkeä ja liikkeen tukijoita keskustelemaan järjestön aktivistien ja jäsenten kanssa. Muutama tukija lahjoitti ohimennessään lisää ruokaa jaettavaksi.

soppköksoppkök-göteborg-3 soppkök-göteborg-2

Tukijoiden lahjoittamaa ruokaa ja juomia.
Tukijoiden lahjoittamaa ruokaa ja juomia.

“Antifasistinen toiminta” rajoittui päivän osalta siihen, kun kaksi henkilöä huusi ruoanjaon jatkuttua noin tunnin ajan aktivisteille “natsisiat” ennen kuin nousivat linja-autoon.

Paikalliset sanomalehdet Göteborgs-Posten ja Göteborgs-Tidningen puolestaan kirjoittivat ruoanjaosta artikkelit, joissa kerrottiin, että “militantti natsijärjestö osoitti mieltään” ja “useat ihmiset soittivat poliisille”. Harhaanjohtavia artikkeleita päivitettiin myöhemmin, mutta suurin osa niiden sisällöstä käsitteli edelleen anonyymien ihmisten “negatiivisia tunteita” Vastarintaliikettä kohtaan. Lisäksi lehdet julkaisivat “faktaa” parin vuoden takaisista Kärrtorpin tapahtumista ja Tukholman mielenosoituksesta kuukausi sitten.

Edellä mainitut lehdet paheksuivat sitä, että “ruoka oli vain ruotsalaisia varten” ja ihmettelivät, miten “natsit” saivat luvan jäädä torille. Voi kysyä, miten Kustaa II Aadolf suhtautuisi ruotsalaisvihamielisiin mielenosoituksiin nimikkotorillaan?

Poliisi kävi paikan päällä kyselemässä lupia, mutta poistui pian kaiken ollessa kunnossa. Ruoanjakoon haettiin etukäteen lupa Elintarvikevirastolta.
Poliisi kävi paikan päällä kyselemässä lupia, mutta poistui pian kaiken ollessa kunnossa. Ruoanjakoon haettiin etukäteen lupa Elintarvikevirastolta.

Hieman ennen kello 14:ää aktivistit saivat kuulla kurdien mielenosoituksen kokoontuvan torilla kahdelta. Poliisi tuli taas paikalle keskustelemaan aktivistien kanssa siitä, että “ongelmia saattaisi ilmetä”. Muutamaa minuuttia yli kello 14 paikalle saapui kaksi poliisibussia ja ratsupoliisi. Poliisi ei vielä ollut antanut kurdeille ja mielenosoituksen punaisille masinoijille lupaa päästä torille.

Hetken päästä nämä alkoivat pitää puhetta toisella puolen katua. Sitten poliisi ehdotti heille, että he siirtyisivät pitämään mielenosoituksensa torin sijasta Brunnsparkenissa, mihin mielenosoittajat vapaaehtoisesti myöntyivät.

Nordfrontin haastatteleman ruoanjaosta vastaavan henkilön kommentti tilanteesta oli seuraava:

“Emme tienneet tällaisesta [kurdimielenosoituksesta] mitään ennalta. Kukaan poliisista ei informoinut minua tästä, eikä poliisi näyttänyt ymmärtävän, että ruoanjakaja on nimenomaan Vastarintaliike. Meillä on lupa jakaa täällä ruokaa kello 16:een asti. Poliisista kysyttiin, voimmeko jakaa torin mieltään osoittavien kurdien kanssa, eikä se ole meille mikään ongelma. Poliisi oli siis neuvotellut kurdimielenosoittajien kanssa, vaihtaisivatko he paikkaa.”

Kurdeja matkalla torille. He itse huusivat "Vapaa Kurdistan!", mutta mielenosoitusjoukon kärjessä olleet punaiset huutelivat myös "Ei rasisteja kaduillemme!".
Kurdeja matkalla torille. He itse huusivat “Vapaa Kurdistan!”, mutta mielenosoitusjoukon kärjessä olleet punaiset huutelivat myös “Ei rasisteja kaduillemme!”.

Aktiviteettia oli mukana sponsoroimassa paikallinen yksityisyrittäjä, joka antoi taloudellista tukea ruokaostoksiin, tilan saamiseen ja muihin kuluihin. Kyseinen yksityisyrittäjä kannusti Nordfrontin tiistaina julkaisemassa haastattelussa muitakin yrittäjiä tukemaan liikettä taloudellisesti. Hän halusi kuitenkin pysyä haastattelussa nimettömänä.

Sen koommin ongelmia ei aktiviteetin aikana ilmennyt, ja onnistunut ruoanjako lopetettiin reilun neljän tunnin jälkeen.

 

Nordfront.se

3 KOMMENTIT

Comments are closed.