Koti Artikkelit Reinhard Heydrich

Reinhard Heydrich

3

heydrich-1

Reinhard Tristan Eugen Heydrich syntyi Keski-Saksan Hallessa esikoispoikana oopperalaulaja ja säveltäjä Richard Bruno Heydrichille ja hänen vaimolleen Elisabeth Anna Maria Amalia Kranzille. Yksi pojalle annetuista nimistä tulee Wagnerin oopperasta Tristan ja Isolde. Nuori Reinhard osoittautui hyvin älykkääksi, ja hän pärjäsi hyvin koulussa ja oli taitava sekä uinnissa että miekkailussa. Miekkailua hän harrasti koko elämänsä ajan.

15-vuotiaana, ensimmäisen maailmansodan lopun kaaoksessa, Heydrich liittyi vapaaehtoisjoukkoihin ja auttoi murskaamaan kommunistikapinan sekä suojelemaan siviiliväestöä. Vuonna 1922 Reinhard ilmoittautui vapaaehtoisena laivastoon ja kouluttautui kadetiksi Kielin laivastotukikohdassa. Huhtikuussa 1924 Heydrich ylennettiin vänrikiksi ja hänet lähetettiin laivaston sotakorkeakouluun upseerikoulutukseen. Suoritettuaan koulutuksen hänen asemapaikakseen tuli saksalainen Pohjanmeren laivaston taistelulaiva Schleswig-Holstein. Joulukuussa vuonna 1930 hän tapasi eräissä tanssiaisissa naisen nimeltä Lina von Osten. He rakastuivat ja menivät pian tämän jälkeen kihloihin.

Tämä kihlaus tuli muuttamaan Reinhard Heydrichin elämää monin tavoin, sillä hänen oli erottava laivastosta, koska hän oli luvannut aiemmin naida erään toisen naisen. Lisa von Osten oli vannoutunut kansallissosialisti, ja tätä kautta Heydrich tutustui NSDAP:hen ja SS:n toimintaan.

Vuonna 1931 Heinrich Himmler perusti SS:n tiedusteluosaston ja haastatteli Heydrichiä johtajapaikalle. Himmler vakuuttui Heydrichin taidoista ja palkkasi hänet välittömästi tehtävään. Muutaman vuoden sisällä Heydrichistä tuli koko turvallisuuspalvelu Sicherheitsdienstin (SD), Gestapon ja turvallisuuspoliisi Sicherheitspolizein (SiPO) johtaja. Nämä organisaatiot perustettiin valtion turvallisuusvirasto Reichssicherheitshauptamtin (RSHA) alle, jonka johtoon Heydrich valittiin vuonna 1939. Puolueen tiedustelupalveluna toimivan SD:n johtajana Heydrich suoritti joukon suuria tiedusteluoperaatioita. Yksi näistä operaatioista myötävaikutti Stalinin neuvostoarmeijan puhdistukseen.

heydrich-2RSHA:ssa olleen tehtävänsä lisäksi Heydrich ilmoittautui vapaaehtoiseksi ilmavoimiin ja palveli torniampujana Puolan sotaretkellä. Lentäjäkoulutuksen jälkeen hän lensi taistelutehtävissä Bf 110 -konetta Norjan-sotaretkellä. Operaatio Barbarossan aikana Heydrich oli jälleen eturintamalla ja lensi taistelutehtävässä Bf 109 -koneella. Erään tehtävän aikana Venäjän ilmavoimat vahingoittivat hänen konettaan vakavasti, ja Heydrichin oli tehtävä pakkolasku vihollisen linjojen taakse. Hänen onnistui kuitenkin välttää venäläiset sotajoukot ja hän pääsi takaisin saksalaisten linjan taakse. Tämän tapahtuman jälkeen Heydrich sai lentokiellon ja hän lopetti palveluksensa Luftwaffessa. Reinhard Heydrich lensi kaiken kaikkiaan yli sata taistelulentoa, ja hänet palkittiin urheudestaan ensimmäisen ja toisen luokan rautaristeillä. Hän päätti uransa ilmavoimissa majurin arvonimellä. Reinhard Heydrich halusi olla rintamapalveluksellaan esimerkkinä muille ja näyttää päällystölle, joka ivallisesti kutsui SS-joukkoja “asfalttisotilaiksi”, että he olivat pikemminkin Kolmannen valtakunnan eliittijoukkoa. Heydrich oli yksi harvoista korkeamman valtiojohdon henkilöistä, jotka palvelivat rintamalla.

Tammikuussa vuonna 1942 Reinhard Heydrich toimi isäntänä Wannseen konferenssissa. Konferenssissa päätettiin, että juutalaiset, jotka olivat saksalaisten hallitsemalla alueella, tultaisiin kuljettamaan itään uudelleensijoitusta varten. Tämä oli se konferenssi, jossa “holokaustiekspertti” Raul Hillberg väitti käytettäneen telepaattista kommunikaatiota “juutalaisten tuhoamisen” suunnittelemiseen.

Syyskuussa vuonna 1941 Reinhard Heydrich nimitettiin Böhmenin ja Mährenin “valtionsuojelijaksi”, ja tämän tehtävän hän suoritti yhtä tehokkaasti kuin muutkin tehtävänsä. Hän aloitti tehtävän muuttamalla työpalveluksen rakennetta saksalaisen mallin mukaiseksi, ja lisäksi hän otti käyttöön ilmaisen ruoan ja ilmaiset koulut työntekijöille. Hän otti niin ikään käyttöön vapaat lauantait, suurensi eläkemaksuja ja perusti työttömyyskassan työttömille. Hän vastusti myös voimakkaasti mustan pörssin kauppaa johtavia rikollisia sekä terroristeja, jotka kuuluivat brittiläisten johtamaan vastarintaliikkeeseen.

Operaatio Anthropoidia, kuten brittiläinen agenttiyksikkö Special Operations Executive (SOE) sitä kutsui, alettiin suunnitella syksyllä vuonna 1941. Brittiläiset valitsivat kaksi maanpaossa olevaa tšekkiä tehtävään, Jozef Gabčíkin ja Jan Kubišin, joita harjoitettiin ja valmistettiin tehtävään koko syksyn ajan. Joulukuun lopussa 1941 nämä kaksi tšekkiä päästettiin muiden brittiläisten agenttien kanssa hyppäämään laskuvarjoilla lähelle Nehvizdyn kaupunkia. Kevään ajan he suunnittelivat hyökkäystä Heydrichiä vastaan ja suorittivat useamman epäonnistuneen yrityksen tappaa hänet.

Salamurhaajat brittiläisissä univormuissa.
Salamurhaajat brittiläisissä univormuissa.

Toukokuun 27. päivänä vuonna 1942 kaksi salamurhaajaa piiloutui salakavalasti lähelle Heydrichin kotia tietäen, että hän ohitti kyseisen paikan päivittäin matkalla työpaikalleen. He olivat valinneet iskupaikaksi kapean mutkan, jossa Heydrichin avo-Mercedeksen oli hidastettava. Heydrichin saapuessa iskupaikalle Gabčík tuli esiin piilostaan, kohotti brittiläisvalmisteisen konekiväärinsä ja painoi liipaisimesta, mutta ase ei lauennut. Heydrich komensi kuljettajansa pysähtymään voidakseen puolustautua. Hyökkääjä heitti viallisen aseensa pois ja otti esille mukaan ottamansa pommin, jonka hän heitti kohti Heydrichin pysähtynyttä autoa. Pommi räjähti ja sirpaleita lensi auton pellin läpi. Heydrich, joka oli pyörryksissä räjähdyksestä, horjui ulos autosta ja avasi tulen kohti hyökkääjiä. Gabčík, joka oli itse loukkaantunut pommin sirpaleista, pakeni paikalta. Heydrich yritti jahdata miestä, mutta huomasi, että häneen oli myös osunut pommin sirpaleita ja että hän vuoti paljon verta. Heydrich komensi kuljettajansa ajamaan hyökkääjää takaa, mutta tätä SS-kuljettajaa ammuttiin jalkaan takaa-ajon aikana. Jozef Gabčík selviytyi hetkellisesti hänen takaa-ajajistaan.

Heydrichin auto hyökkäyksen jälkeen.
Heydrichin auto hyökkäyksen jälkeen.

Reinhard Heydrich kuljetettiin sairaalaan, jossa hänen todettiin haavoittuneen vakavasti. Leikkauksessa ei onnistuttu poistamaan kaikkia sirpaleita hänen kehostaan. Oltuaan viikon sairasvuoteessa Heydrich vaikutti olevan parantumassa, mutta erään ruokailun yhteydessä hän vaipui verenmyrkytyksen seurauksena tajuttomaksi ja kuoli muutamaa tuntia myöhemmin.

Adolf Hitler Heydrichin hautajaisissa.
Adolf Hitler Heydrichin hautajaisissa.

Hyökkäyksen jatkotutkimuksissa tuli ilmi, että organisaatio, jonka Heydrich oli rakentanut, oli yhtä tehokas, kuin mitä hän oli tavoitellut. Kolmannen valtakunnan suurimmassa ihmisjahdissa onnistuttiin jäljittämään hyökkäykseen osallistuneet henkilöt yksi toisensa jälkeen. Kuukauden sisään he kaikki oli joko vangittu tai kuolleet Waffen-SS-joukkoja vastaan käydyissä tulitaisteluissa.

Reinhard Heydrich muistoissamme!

Nordfront.se

3 KOMMENTIT

  1. Heydrichin elämästä ja muutamista hänen pitämistään puheista on olemassa SS:n kokoama pamfletti “The Ideal National Socialist”, eli “Ihanteellinen kansallissosialisti”. Kannattaa ehdottomasti lukea.

    Uskollinen kuolemaan asti!

Comments are closed.