Koti Uutisia Ukrainan kriisi Ratkaisun hetket koittavat Ukrainassa

Ratkaisun hetket koittavat Ukrainassa

0

Ukrainan kriisin ratkaisun hetket koittavat tänään sunnuntaina, kun Krimillä on määrä pitää kansanäänestys liittymisestä Venäjään. Yhdysvallat ja EU ovat tuominneet kansanäänestyksen kovasanaisesti. Aiemmin Valkoisen talon edustaja sanoi, että Yhdysvallat on valmis “nopeaan vastaukseen”.

Venäläismielinen Krimin pääministeri on kehottanut myös Itä-Ukrainaa järjestämään kansanäänestyksen liittymisestä Venäjään. Venäjän ulkoministeriön mukaan Itä-Ukraina on pyytänyt apua maalta. Ulkoministeriö on kertonut, että se harkitsee avun antamista myös Itä-Ukrainalle.

Ukrainan puolustusministeriö kertoi, että Venäjän joukkoja oli pyrkinyt Krimin ulkopuolelle H’ersoniin. Ukrainalaisten mukaan maajoukot ja ilmavoimat estivät venäläisten etenemisen. Uusimpien tietojen mukaan kylä on kuitenkin venäläisten hallussa. Venäjän mukaan joukot estivät ukrainalaisten terroristi-iskun kaasuputkia vastaan.

Aiemmin lauantaina Venäjä kaatoi veto-oikeudellaan YK:n päätöslauselman, jossa todetaan Krimin kansanäänestys merkityksettömäksi.

Mielenosoituksia järjestettiin lauantainakin. Kahden ihmisen kerrotaan kuolleen Harkovassa mielenosoituksesta syntyneessä mellakassa. Moskovassa sen sijaan 3 000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen, jossa hallitusta vaadittiin perääntymään Ukrainasta.

 

Lähteet: Yle, Reuters

Aiheeseen liittyen: Ukrainan kriisiin ei ratkaisua Lontoossa