Koti Uutisia “Rasistinen” lastenkirja poistetaan Malmön kaupunginkirjaston hyllyiltä

“Rasistinen” lastenkirja poistetaan Malmön kaupunginkirjaston hyllyiltä

10

UK_Lilla_Hjartat

Ruotsalaisen kuvittajan Stina Wirsénin lastenkirjat Lilla Hjärtat -hahmosta on päätetty poistaa Malmön kaupunginkirjaston hyllyiltä “rasistisina”. Kirjoista on käyty keskustelua vuodesta 2012, jolloin Tintti-kirjoja syytettiin rasismista ja mustien halventamisesta. Nyt, kaksi vuotta Tukholman Tintti-sensuurin jälkeen, Wirsénin teokset katoavat Malmön kaupunginkirjaston hyllyiltä, koska kirjoissa esiintyvän mustan Lilla Hjärtat -hahmon katsotaan muistuttavan letteineen ja paksuine huulineen mustista tehtyjä kuvituskuvia aikojen saatossa.

Wirsén on aiemmin kertonut, ettei hahmon ollut tarkoitus olla rasistinen. Kirjoihin kohdistuvan kritiikin vuoksi Bonnier Carlsen -kustantamo on kuitenkin päättänyt lopettaa niiden myynnin. Kirjat ovat olleet edelleen luettavissa kirjastoissa, mutta ainakin Botkyrkanin kunta Tukholmassa on hävittänyt ne kokonaan.

Malmön kaupunginkirjaston päätös poistaa Lilla Hjärtat -kirjat hyllyiltään perustuu osin kulttuurilautakunnan vaatimukselle siitä, että kaupunginkirjaston tulee tavoitella valikoimaa, jossa on mahdollisimman paljon lastenkirjoja, jotka eivät ole stereotyyppisiä. Kirjaston asiakkaiden kerrotaan myös olleen pettyneitä siihen, että Wirsénin kirjojen on annettu olla esillä hyllyillä.

“Monet ovat kokeneet, että tuntuu kurjalta ja nöyryyttävältä, että ne ovat täällä”, totesi Malmön kaupunginkirjastonhoitaja Torbjörn Nilsson. “Niitä voi edelleen lainata, mutta niitä täytyy pyytää, jolloin haemme ne esille”, Nilsson jatkoi.

Lähteet: Nordfront.se, Expressen

10 KOMMENTIT

 1. Maailma on sairas. Näköjään kaikki voidaan tuhota ja hävittää yhdellä sanalla, rasismi!!!

 2. Onneksi SVL ja SMR tekevät vilpittömästi kaikkensa pysäyttääkseen tämän “edistyksen”, joka vielä tuhoaa pohjolan, jos sitä ei pysäytetä!

  Eläköön Kuolema!

 3. Tulee mieleen tilanne Suomessa hävityn sodan jälkeen, jolloin neuvostovastainen kirjallisuus poistettiin ja tuhottiin Suomen kirjastoista. Ruotsi on käytännössä diktatuuri, jossa demokratian olennaisin perusoikeus, sananvapaus, on viety.

 4. Ihmeellistä meininkiä! Aina paasataan sitä ettei ole mitään rotuja, on vain ihmisiä. Sitten takertuvat tällaiseen. Eikö se olekaan hyvä että eriväriset ihmiset esiintyvät yhdessä lastenkirjassa? Tämä maailma on sekaisin. Miksi muuten vain valkoihoisia pidetään rasisteina? Rasismia on enemmän muualla kuin Euroopassa.

 5. Jos tuota sovelletaan Suomessa, niin mikähän mahtaa olla Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen kohtalo? Varmaan sensuroidaan rasistisena teoksena. Sana neekeri esiintyy ko. teoksessa varsin useasti. Toinen, niin ikään Waltarin teos, joka kuvaa islamia kaikkine raadollisuuksineen, on Mikael “el” Hakim, ja raapastaan siinä myöskin juutalaisuutta. Mikä mahtaa olla tulevaisuudessa ko. teoksen kohtalo?

 6. Tämä uutinen olisi sopinut myös Vastarintamedian Viihdeuutisiin..Heh!

  PS: Milloin Tiernapojat kielletään Suomessa rasistisena?

 7. Juuri uutisisssa (MTV3!)oli että ruotsalainen tv-yhtiö toimittaa Peppi Pitkätossusta poliittisesti korrektin version. Pepin isä ei ole enää Neekerikuningas, vain pelkkä kuningas. Peppi ei enää leiki kiinalaista vetämällä silmiään vinoon…(Hyi hyi, sehän on hirveää rasismia, se!)

  Kuulemma edesmennyt Pepin luoja Astrid Lindgren olisi hyväksynyt nämä kyseiset sensuuritoimet (?!).

  Näin Ruotsissa, jälleen! Ei tiedä itkeäkö vai nauraa… Vihervassarisuvakit ampuvat kyllä itseään jalkaan näillä idioottimaisuuksillaan.

  Loppupeleissä tämä kukkahattujen poliittisesti korrekti spedeily sataa Pohjolan kansallismielisten laariin. – Ja hyvä näin!

Comments are closed.