Koti Aktivismiraportit Rajat kiinni! -mielenosoitus Turussa

Rajat kiinni! -mielenosoitus Turussa

1

“Kun valtuusto ylenkatsoo asukkaita eikä anna arvoa heidän mielipiteelleen, on asukkaiden saatava äänensä kuuluviin. Tule ilmaisemaan mielipiteesi äänekkäästi valtuustolle. Ota mukaan vanha kattila/paistinpannu tai kovaääninen turvahälytin.”

rajatkiinnitku2

Näin tiedotettiin Turussa 14. joulukuuta jo neljättä kertaa järjestettävän Rajat kiinni! -mielenosoituksen kutsussa. Mielenilmaus pidettiin Turun kaupungintalolla ja myös Vastarintaliikkeen Turun ryhmän jäsenet suuntasivat kulkunsa paikan päälle.

Matkalla paikalle siivosimme katukuvaa anarkistien tarroista, ja jäljistä oli nähtävillä, ettemme ole olleet ainoita. Myös muutamat “Vapaus Pelissä” -tarrat bongasimme, mutta ne päätimme jättää paikalleen – tarvitseehan tämä anarkistien itsenäisyyspäivän fiasko jonkinlaisen muistomerkin.

Olimme paikalla kaupungintalolla kello 17.30, kun mielenosoituksen oli määrä alkaa. Laskimme pikaisesti, että paikalla oli noin 75 henkeä – väkeä kaikista ikä- ja yhteiskuntaluokista aina isänmaallisista nuorista miehistä ja naisista vanhempaan väkeen. Poliiseja paikalla oli kaksi partiota.

Mielenosoitus alkoi pian ja kyllä väestä ääntä lähti. Ikkunoissa näkyi vilahtavan muutamia pukumiehiä, mutta kukaan kaupungin päättäjistä ei tullut ulos tapaamaan mielenosoittajia. Erityistä hilpeyttä koettiin porukassa, kun eräästä ikkunasta vilahti roomalaista tervehdystä tekevä käsi. Oliko ele tarkoitettu sitten tueksi vai piruiluksi mielenosoittajia kohtaan, sitä emme osaa sanoa.

rajatkiinnitku1

Mielenosoittajien sanallinen ruoska sivalsi niin Petteri “Maan petteri” Orpoa, Li Anderssonia kuin kaupunginjohtaja Aleksi Randellia. Vaadittiin myös rajoja kiinni, Pansion vastaanottokeskuksen sulkemista sekä uusien vastaanottokeskusten perustamatta jättämistä. Lisäksi huudoissa vaadittiin turvallisuutta niin poliiseille kuin kansalaisille. Ehdoton suosikki olikin: “Naiset ensin, lapset ensin, vanhuksen ensin, miehet vasta sitten!”

Kello 18 mielenosoittajat siirtyivät kulkueessa jokirannan puolelle. Tässä vaiheessa meitä oli paikalla jo satakunta. Iskulauseiden huuto jatkui tälläkin puolella aina tunnin ajan. Puolessa välissä toinen poliisin partio poistui muihin tehtäviin. Tunnelma oli rauhallinen ja hilpeä, ja ainoa niin kutsuttu välikohtaus koettiin, kun ilmauksen ohi käveli kolmen merkkivaatteisiin pukeutuneen ulkomaalaisen nuoren miehen ryhmä, mistä seurasi huutelua ja käsimerkkien näyttöä puolin ja toisin. Myös ohikulkijat ilmaisivat mielipiteitään. Osa näytti kansainvälistä käsimerkkiä, mutta enemmän tuli kannustavia peukkuja ja muutamat ohikulkijat liittyivätkin mukaan porukkaan.

Mielenosoituksen ollessa jo loppumassa huomasimme, että toiselle puolelle jokea, Paavo Nurmen patsaalle, oli kerääntynyt noin 50 hengen vastamielenosoitus pitämään ääntä. Tämä ei silti juuri kuulunut Rajat kiinni! -väen äänen yli ja aiheuttikin lähinnä huvittuneita hymyjä.

rajatkiinnitku3

Kello 19 Rajat kiinni! -mielenilmaus loppui ja arviolta yli sata ihmistä poistui tyytyväisinä. Huomasimme myös, että vastamielenosoitus oli hävinnyt yhtä nopeasti kuin oli tullutkin.

Saimme vielä mahdollisuuden keskustella paikalla olleiden kanssa, kun eräs ryhmä pyysi Vastarintaliikkeen jäsenet mukaansa kahville. Kuppi kuumaa tekikin terää pakkasessa seisomisen jälkeen ja sen äärellä käytiin monta hyvää keskustelua.

Ota yhteyttä ja liity toimintaan: turku[at]vastarinta.com

1 KOMMENTTI

Comments are closed.