Koti Uutisia Talous Raha-aktivistit: Sveitsin pankkijärjestelmä rikkoo lakia luomalla rahaa tyhjästä

Raha-aktivistit: Sveitsin pankkijärjestelmä rikkoo lakia luomalla rahaa tyhjästä

2

Sveitsissä järjestetään kesäkuussa kansanäänestys rahanluontioikeuden kansallistamisesta. Hankkeen takana on joukko sveitsiläisiä raha-aktivisteja, joiden mukaan yksityisillä liikepankeilla ei tulisi olla oikeutta luoda uutta rahaa tyhjästä.

Osa raha-aktivisteista on itsekin työskennellyt pankkialalla. Rahanluontioikeuden kansallistamista kannattava pankkiiri Jean-Marc Decressonnière kertoi medialle, ettei hän itse pitkään aikaan edes ymmärtänyt luovansa rahaa tyhjästä. Kun hän lopulta selvitti, kuinka rahajärjestelmä toimii, alkoi hän vaatia sen radikaalia uudistamista.

Raha-aktivistit muistuttavat, että tällä hetkellä yksityiset pankit rikkovat järjestelmällisesti jo 1800-luvun lopulla säädettyä lakia, jonka mukaan vain keskuspankilla on oikeus luoda uutta rahaa. Liikepankit väärentävät siis jatkuvasti valuuttaa myöntämällä lainoja, jotka eivät vastaa pankkiin tehtyjä talletuksia.

Decressonnière alkoi ajaa rahanluonnin kansallistamista, sillä hänen mukaansa rahan yhteiskunnallinen ja poliittinen merkitys on niin suuri, ettei valuutan luomista voi jättää voittoa tavoittelevien yksityisten yhtiöiden vastuulle. Poliittinen valta täytyy palauttaa yksityisiltä pankeilta kansalle.

Raha-aktivistien kannattamassa mallissa pankkien tulisi ansaita rahansa ennen kuin ne voisivat myöntää lainoja.

Lue lisää: Sveitsin keskuspankki raivoissaan kansalaisaloitteesta rahanluonnin kansallistamiseksi

2 KOMMENTIT

  1. Olen luullut, että laki nimenomaan sallii rahan luomisen tyhjästä. Olikohan se niin, että säästöjen ja pankin omaisuuden pitää olla jotain 5 prosenttia ulos annetuista lainoista. En todellaankaan tiedä asiaa, jos joku jaksaa selvittää asiaa niin kiitollisuudella otan paremman tiedon vastaan.

    • Asia lienee niin, että aluksi on säädetty laki, jonka mukaan keskuspankilla on rahanluontimonopoli.

      Myöhemmin on säädetty uusia ristiriidassa olevia lakeja periaatteella “ei velan luominen tyhjästä tarkoita rahan luontia”. Ts. vanhaa lakia kierretään juridisella kikkailulla.

      Muistaakseni tästä on viime vuosina kiistelty myös Islannissa. Siellä yksityisistä pankeista tehtiin jopa rikosilmoituksia.

Comments are closed.