Koti Uutisia Ukrainan kriisi Putinille lupa käyttää sotilaallista voimaa Ukrainassa

Putinille lupa käyttää sotilaallista voimaa Ukrainassa

3

Venäjän alahuone duuma pyysi Putinia vakauttamaan Krimin tilanteen. Duuman puheenjohtaja Sergei Naryshkin sanoi tiedotteessa, että presidentin pitäisi käyttää sotilaallista voimaa suojellakseen krimiläisiä hirmuvallalta ja väkivallalta.

Presidentti Putin pyysi lupaa parlamentin ylähuoneelta sotilaallisen voiman käyttämisestä Ukrainassa. Ylähuoneen puheenjohtaja on sanonut, että rajoitetun joukko-osaston lähettäminen on mahdollista. Joukkojen on tarkoitus pysyä Krimillä niin kauan, kunnes poliittinen tilanne Ukrainassa on normalisoitunut.

Lupa sotilaallisen voiman käyttämiselle Putinille myönnettiin reilussa tunnissa. Tietojen mukaan Venäjä ei käytä sotiaallista voimaa vielä lähipäivinä.

Putin perustelee sotilaallisen voiman käyttämistä Venäjän kansalaisten turvallisuuden takaamisena. Samaa syytä käytettiin myös Georgiassa vajaa kuusi vuotta sitten.

Ukraina on vastannut Venäjän toimiin asettamalla rajavartioalukset hälytys- ja -taisteluvalmiuteen Krimillä. Sen sijaan noin 300 asemiestä yrittää parhaillaan vallata rannivartioston päämajaa Sevastopolissa. Asemiesten uskotaan olevan venäläisiä sotilaita. Myöhemmin Kreml kertoi, että Venäjän sotilaat hallitsevat hallintorakennuksia Krimillä.

Ranska, Saksa ja Iso-Britannia ovat puolestaan vaatineet Venäjää kunnioittamaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja koskemattomuutta.

Lähde: Yle

3 KOMMENTIT

  1. Neuvostoliittoa tässä rakennellaan parhaillaan. Venäjän armeijaa on viime vuodet paranneltu ja korruptiota kitketty. Sitten kokeillaan iskukykyä.

  2. Uutisesta on jätetty (tahallaan tai tahtomatta) tärkeä seikka, että ensin avunpyynnön Putinille esitti Ukrainan laillinen presidentti V. Janukovich. Laillisen siitä tekee Ukrainan voimassa oleva Perustuslaki: Janukovich oli valittu virkaan, eikä hän ole sairas eikä ole kuollut. 21.2.2014 jälkeen ei yksikään Parlamentin laki ole lainvoimainen koska niitä ei ole vahvistettu Presidentin toimesta. Putin siis toimii täysin laillisesti, ei yhtäkään pykälää ole rikottu. Sotilaiden määrä Krimin niemimaalla on pienempi kuin Venäjän ja Ukrainan välisessä sopimuksessa on sallittu.

    Ukrainalaiset joukko-osastot antautuivat ja monet Ukrainan asevoimien sotilaat vaihtavat puolta ja liittyvät Krimin omiin joukkohin. Ainakin tähän hetkeen mennessä kun kirjoitan tämän 2.3.2014 klo 13:40) – ei kukaan halunnut ryhtyä sotimaan Kiovan vallankaappajien puolesta. Ei yhtäkään laukaisua ammuttu.

  3. Janukovichin vaalit olivat vilpiliset. Nössö ETYJ siunasi vaalit, koska Venäjä oli uhannut kaasutoimituksilla Eurooppaakin väärän vaalituloksen sattuessa.

Comments are closed.