Koti Artikkelit Historia Purim 2012

Purim 2012

6

Tällä hetkellä juhlitaan juutalaista purimia. Miten sitä juhlitaan ja miksi? Huom. Artikkeli sisältää materiaalia, joka ei sovellu lapsille ja herkille lukijoille.

 

Historia

Sanotaan, että juutalaiset ovat juhlineet purimia kahden tuhannen vuoden ajan – juhlalla onkin epäilemättä hyvin pitkät juuret. Juhla alkaa adar-kuun 14. päivä 12. kuukautena juutalaisen kalenterin mukaan. Tämä merkitsee meidän kalenterissamme vaihtelevaa päivää, joka sijoittuu helmikuun loppuun tai maaliskuuhun. Iloisesti juhlittavana purimina juutalaiset juhlivat voittoaan arjalaisesta aatelismies Hamanista sekä tämän 75 000 seuraajan surmaamista.

Tätä tapahtumaa kuvataan Esterin kirjassa Vanhassa testamentissa, joka vastaa juutalaisten pyhää kirjaa Tooraa.

Tarina kertoo lyhyesti sanottuna siitä, kuinka turmeltunut persialainen kuningas Ahasveros päättää valita uuden kuningattaren teloitettuaan entisensä, koska tämä kieltäytyi esiintymästä alasti julkisesti. Käytyään huolellisesti läpi useampia neitseellisiä ehdokkaita kuningas päätyi Esteriin, orpoon juutalaisnaiseen, jonka kasvatti tämän serkku Mordokai, juutalainen palatsijuonittelija.

Haman, joka oli persialaisten toiseksi vaikutusvaltaisin mies, tahtoi tuhota juutalaiset, ja hänen onnistui saada kuninkaan lupa valtakunnalliselle joukkovainolle.

Ester paljasti kuninkaalle olevansa juutalainen, ja hän onnistui taivuttelemaan kuninkaan antamaan juutalaisille mahdollisuuden iskeä ensin. Haman hirtettiin hirsipuuhun, jonka tämä oli valmistanut Mordokaille. Tämän jälkeen juutalaiset kävivät Persian valtakunnan muiden ”antisemiittien” kimppuun. Kuninkaan tuella juutalaiset jahtasivat Hamanille uskollisia henkilöitä maanlaajuisesti. Seuraavan kymmenen päivän aikana tapettiin Tooran mukaan 75 000 ihmistä. Juutalaiset antoivat teloittaa myös Hamanin kymmenen poikaa.
Kappale on peräisin Klas Lundin artikkelista “Vem är Amalek?”

Kuinka purimia juhlitaan tänään?

Synagogissa ja kodeissa luetaan ääneen Esterin kirjaa, ja kun Hamanin nimi mainitaan, kaikki (erityisesti lapset) koettavat saada aikaan niin paljon melua kuin mahdollista soittimilla, pilleillä, helistimillä yms. Tämä tehdään siksi, ettei kenenkään tarvitsisi kuulla hirvittävän vihollisen nimeä. Juhlan aikana syödään myös erityisiä leivonnaisia, oznei hamaneja (Hamanin korvia). Tällä leivonnaisella on hyvin keskeinen merkitys purimin juhlinnassa. Juhlan aikana näitä leivonnaisia voi nähdä myös jaettavan palveluksessa oleville sotilaille. Kaikki maistavat muinaisen vihollisensa korvaa ja muistelevat tapahtunutta.
Kuva: israelilainen sotilas popsimassa vanhan vihollisensa korvaa.Kuva: israelilainen sotilas popsimassa vanhan vihollisensa korvaa.
Lasten ottaminen mukaan juhlaan, jossa juhlitaan 75 000 “antisemiitin” murhaa, voi tuntua makaaberilta. Rituaalilla halutaan opettaa jo nuoresta lähtien, että maailma on täynnä vihollisia, jotka tahtovat tuhota juutalaiset. Tosiuskovaisille nämä kertomukset ovat kaikkea muuta kuin tarinoita – tämä ilmenee Chabad of Stockholmin Internet-sivuilta. Chabad on eräänlainen juutalainen aivoriihi, joka opettaa juutalaista kulttuuria ja perinteitä. Yli 3 000 Chabad-keskusta toimii lobbauspaikkoina muun muassa juutalaisille seurakunnille ympäri maailmaa. Juutalainen aivoriihi kirjoittaa Esterin kirjasta purim-juhlan yhteydessä seuraavaa:

“Talmud kertoo meille, että jokainen, joka lukee Megillah’ta (Esterin kirjaa) takaperin, ei täytä velvollisuuttaan. Oppineemme selittävät, ettei ‘takaperin’ tarkoita ainoastaan päinvastaiseen suuntaan, vaan myös sitä, että jos Megillah’ta luetaan ainoastaan vanhana kertomuksena, on koko pointti mennyt hukkaan! Purim-kertomus on hyvin relevantti nykyajassamme.”

Moderni purim-satu

Saddam Hussein ja USA:n lähettiläs April Glaspie tapasivat 25.7.1990. Jotkut uskovat, että Hussein sai tapaamisen aikana sellaisen käsityksen, ettei USA puuttuisi asiaan jos hän hyökkäisi Kuwaitiin. Irakin näkökulmasta ongelmana oli se, että Kuwait vaati takaisin lainaperusteella taloudellista tukea, jota annettiin Iran–Irak-sodan aikana. Irakin käsityksen mukaan öljyä myytiin kuitenkin enemmän, kuin mistä OPEC-maat olivat sopineet. Tämä johti raakaöljyn alhaisiin maailmanmarkkinahintoihin.

Sota alkoi, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin 2.8.1990 ja miehitti maan käytännössä heti. Samana päivänä YK:n turvallisuusneuvosto sopi päätöslauselmasta 660, jonka mukaan irakilaisten joukkojen tuli vetäytyä välittömästi Kuwaitista. Tammikuussa 1991 USA liittyi taisteluun ja aloitti operaatio Desert Stormin. Ainoa todellinen Irakin tarjoama vastus oli Scud-ohjukset, joita lähetettiin muun muassa Israelia vastaan. Kun Irak lyötiin noin kuukauden sisällä, pyysivät liittolaiset (Neuvostoliitto) noudattamaan päätöslauselmaa. 26. tammikuuta Saddam Hussein ilmoitti Bagdadin radiossa, että irakilaiset joukot vetäytyisivät ja että tämä tapahtuisi päivän kuluessa. Yöllä 26.–27. tammikuuta USA ja sen liittolaiset pommittivat raskaasti moottoritietä, jota pitkin sotilaat ja siviilit olivat vetäytymässä. Kaikki hävittäjissä ja pommikoneissa ollut tyhjennettiin, muun muassa rypälepommeja. Tästä aiheutui se, että noin 1 500 ajoneuvoa räjäytettiin – vain pieni osa oli sotilasajoneuvoja, useimmat olivat siviilejä. Tämän ”Kuoleman moottoritien” uhriluvusta ei ole virallisia tietoja, mutta tuhannet joutuivat joka tapauksessa menettämään henkensä. Näin siltikin, vaikka esimerkiksi Geneven sopimusten mukaan siviilit tai vetäytyvät sotilaat eivät ole laillisia kohteita.

Mitä tällä on sitten tekemistä purimin kanssa? Kävikin niin, että päivä näiden kammottavien pommitusten jälkeen alkoi purimin juhlinta. Voi tietysti olla sattumaa, että päivä osui juuri tapahtuman jälkeen. Se voi kuitenkin olla myös kylmän laskelmoitua, mikäli arabimaailmalle haluttiin lähettää viesti siitä, ettei Israelin tai sen liittolaisten (esimerkiksi USA) kanssa kannata tapella.

Kuva: Kuoleman moottoritiellä autoonsa palanut mies, etualalla purim-helistin.

Totuudesta on vaikeaa päästä selville, mutta voimme todeta, että verilöyly mainitaan nykyisen purim-juhlinnan yhteydessä jälleen aivoriihi Chabadin kotisivuilla:

“Ei tarvitse etsiä kauaa löytääkseen Hamanin nykyiset ‘perilliset’. Nyt kuten ennenkin on olemassa pahoja ihmisiä, jotka yrittävät tehdä juutalaisista syntipukkeja ja, J*mala auttakoon, hävittää meidän maan pinnalta. Joka kerta, kun he yrittävät tuhota meidät, tekee J*malan ihmeellinen käsi heidän aikeensa tyhjiksi. Hyvä esimerkki tästä, ei kovinkaan kauaa aikaa sitten, oli Persianlahden sota, joka päättyi purimin juhlintaan 5751 (1991).”
Kuva: Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad leivonnaiset korvissaan. Lähde: The Jewish Blog-by-the-Bay. Uhkaus ehkäpä?
Kun valta maailman rahoitusjärjestelmästä on keskittynyt tämän kansan edustajille ainakin viimeisen 200 vuoden aikana, ovat he onnistuneet pääsemään tärkeisiin avainasemiin ympäri maailmaa politiikan, median ja teollisuuden aloilla. Tänään ei voi edes kritisoida “juutalaista eturyhmää” ilman, että sinut leimattaisiin nykyajan Hamaniksi.

Psykopaattisella uskonnollisella kasvatuksellaan, usean vuoden asevelvollisuudellaan ja ydinaseillaan sionistit yrittävät taatusti käyttää “J*malan ihmeellistä kättä” monta kertaa jahdatakseen ei-juutalaisia, jotka uskaltavat puuttua uuteen maailmanjärjestykseen.

 

Yksi esimerkki siitä, mitä J*malan ihmeellinen käsi voi saada aikaan. Kuvaa ”Kuoleman moottoritieltä”:

 

6 KOMMENTIT

  1. “Psykopaattisella uskonnollisella kasvatuksellaan, usean vuoden asevelvollisuudellaan ja ydinaseillaan sionistit yrittävät taatusti käyttää “J*malan ihmeellistä kättä” monta kertaa jahdatakseen ei-juutalaisia, jotka uskaltavat puuttua uuteen maailmanjärjestykseen.” Tämä on täysin totta!

  2. Chabad of Stockholmilla vaikuttaisi olevan aika rajuja sananvapaudellisia erityisoikeuksia, kun voivat joukkomurhaa hehkuttaa noinkin avoimesti. Onneksi tällaiset vapaudet on luotettu kansoista oikeamielisimmälle ja rauhanomaisimmalle – juutalaisille.

  3. Ei sovi unohtaa viimeistä Irakin miehitystä ja Libyan ‘vapautusta’. Nämä alkoivat myös Puriminina.

    • On ajan kysymys milloin Israel ja juutalaismielinen USA iskee Iraniin, tekosyynä ydinaseen mahdollisuus.

  4. Yks kyssä tähän väliin.. miks sanaa “Jumala” ei voi kirjoittaa kunnolla? Miksi siis u:n paikalla on tähti??

    • Chabadin sivuilla sanaa Jumala (Gud) ei ole kirjoitettu täydellisesti. Monet juutalaiset kunnioittavat Jumalan hepreankielistä nimeä niin, ettei sitä kirjoiteta täydellisenä muissakaan kielissä. Näin vältytään kunnioituksen puutteelta nimeä kohtaan mikäli dokumentti joudutaan hävittämään, heittämään pois jne.

Comments are closed.