Koti Uutisia Kotimaa Puolueet piilottavat miljoonia euroja säätiöihin

Puolueet piilottavat miljoonia euroja säätiöihin

2

Suomen puolueilla on miljoonia euroja piilossa eri säätiöissä, mikä tulee ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä tutkimuksesta. Puolueet käyttävät säätiöitä rahakätkönä, koska puolue- ja vaalirahalait eivät pakota puolueita julkaisemaan säätiöiden tietoja yhtä avoimesti kuin puolueita itsejään. Säätiöitä hyödynnetään myös julkisuusvaatimuksen kiertämiseen.

Esimerkiksi RKP:n säätiöllä Svenska kulturfondenilla on omaisuutta yli 800 miljoonaa euroa. SDP:llä taas tarkkaa summaa ei ole tiedossa, mutta säätiöitä puolueella on enemmän kuin muilla, kokonaiset 29 kappaletta, joista neljä on SDP:n ja vasemmistoliiton yhteisiä säätiöitä.

Vaikka RKP:llä on valtava säätiöpotti, rahoittaa Svenska kulturfonden puoluetta hyvin vähän. Epäselvää on, mikä tilanne on toisissa puolueissa, joilla on varoja säätiöissä. Vihreät ja kristillisdemokraatit ovat tutkimuksen mukaan ainoat puolueet, jotka eivät käytä säätiöitä vaan rahoittavat toimintansa pääosin puoluetuella.

Lähde: Yle

2 KOMMENTIT

  1. Ajatelkaas sitä rahan määrää joka valtuustoista kerätään joka istunnolla puolueiden keskuskassoihin. Jokainen valtuutettu ja lautakunnan jäsen joutuu allekirjoittamaan puolueelleen papaerin jossa se luopuu palkkiostaan 10% puolueen hyväksi. Ja se 10% lasketaan brutosta, jolloin netto onkin jo paljon pienempi kun edustaja maksaa tuosta 10% osuudestakin verot. Tämä tarkoittaa että joka kerta kun istuntoja on pidetty, kuntien palkanlaskijat toimittavat mittavan määrän rahaa puolueiden keskuskassoihin. Sielä sitä on pilvin pimein, koko Suomesta kerättyä verotonta rahaa.

    Ja jos muistatte esim. Persujen säätiön allekirjoittajat niin yksi niistä on Timo Soini. Vain kolmella on oikeus käyttää säätiön rahoja.

  2. Säätiöt valtakunnallisella ja yhdistykset paikallisella tasolla.

    Esimerkiksi täällä meidän kulmakunnalla SDP:n hallinnassa on useita työväenyhdistyksiä. Yhdistykset omistavat ränsistyneitä kiinteistöjä, jotka kaikki on vuokrattu tuottavasti merkittävään ylihintaan. Vuokralaisina ovat kunnan ja valtion (elinkeinopiiri, RAY, Veikkaus, jne.) tukemat “yleishyödylliset” yhteisöt. Kun vaalit ovat edessä, vuokralaiset maksavat koko vuoden vuokran etukäteen, joskus jopa enemmänkin. Niin paljon kuin rahaa on tilillä, kaikki putsataan.

    Sitten on asia erikseen näiden kiinteistöjen isännöinti. Se on paikallisten poliitikkojen sukulaisten hallinnassa eikä varmasti mitenkään halpaa.

Comments are closed.