Koti Uutisia Puolet maailman ruoasta hukkaan

Puolet maailman ruoasta hukkaan

1

UK_ruokajatetta

Brittiasiantuntijoiden uuden raportin mukaan jopa 50 % maailmassa tuotettavasta ruoasta ei koskaan päädy mahaamme. Ruokaa heitetään pois kahden miljardin tonnin edestä vuosittain, BBC raportoi.

Tämä johtuu osaksi siitä, että ruoka saavuttaa viimeisen käyttöpäivänsä ennen sen myymistä. Syynä on myös se, ettei ruokaa ole käsitelty oikein. Lisäksi tilanteeseen vaikuttaa kuluttajien valikoivuus. Tämän osoittaa Institute of Mechanical Engineersin raportti. Instituutin energia- ja ympäristövastaava, tri Tim Fox, kertoo:

“Hukkaan menevä ruoan määrä maailmassa on ällistyttävä. Kyse on ruoasta, jolla voitaisiin ruokkia maapallon lisääntyvää väestöä kuten myös heitä, jotka kärsivät tänään nälästä. Tällä tavoin tuhlataan myös tarpeettomasti maata, vettä ja energiaresursseja, joita käytetään ruoan tuotannossa, prosessoinnissa ja jakelussa.”

Foxin mukaan syitä tilanteeseen ovat huono tekninen suunnittelu ja maanviljelymetodit sekä riittämätön kuljetus- ja varastointi-infrastruktuuri. Lisäksi isot marketit vaativat kosmeettisesti täydellisiä ruokia ja rohkaisevat kuluttajia ostamaan liikaa tarjouksilla kuten “osta kaksi – maksa yksi”.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa heitetään pois 30 % kaikista kasvatetuista vihanneksista. Tämä johtuu siitä, että kuluttajat hylkäävät ne niiden ulkonäön vuoksi. Niin ikään jätteisiin päätyvien maataloustuotteiden kasteluun kuluu 550 miljardia kuutiometriä vettä.

Nordfront.se

1 KOMMENTTI

  1. Ehkäpä lähiruoka ja ruoan de-kaupallistaminen voisi olla vastaus tähän?

Comments are closed.