Koti Uutisia Puolan presidentti pysäytti yllättäen antikommunistiset lakiesitykset

Puolan presidentti pysäytti yllättäen antikommunistiset lakiesitykset

1
Andrzej Duda.

Kansalliskonservatiivinen puolalainen Laki ja oikeus -puolue on yrittänyt kahden lakiesityksen kautta demokratisoida maan kommunistien hallinnoimaa oikeuslaitosta. Toinen ehdotuksista pakottaisi korkeimman oikeuden tuomarit eläkkeelle ja toisen esityksen läpimeno johtaisi siihen, että kansallisen oikeusneuvoston jäsenet valittaisiin jatkossa vähintään kolmen viidesosan tuella Puolan parlamentissa.

Presidentti Andrzej Duda käytti kuitenkin maanantaina odottamattomasti veto-oikeuttaan ja pysäytti lakiesitysten etenemisen. Näin Duda teki siitä huolimatta, että hän on aiemmin sanonut hyväksyvänsä esitykset juuri sillä ehdolla, että kolme viidesosaa parlamentista tukee uusien jäsenten nimitystä kansalliseen oikeusneuvostoon.

Duda vaikuttaa pelästyneen maan sisäisen liberaalin opposition mielenosoituksista lakiesityksiä vastaan. Hän ilmoittikin yhdeksi syyksi veto-oikeuden käytölleen sen, ettei hän halua “aiheuttaa Puolassa enempää jakaantumista”. Esitykset ovat nyt pudonneet toistaiseksi takaisin alahuoneeseen.

Pysäytetyt lakiesitykset ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä muiden muassa EU:lta, eri globalistilakeijoilta sekä Puolan liberaalilta oppositiolta. Kritiikki kohdistui useimmiten siihen, että maan tuomioistuimista tulisi esitysten läpi mentyä “vähemmän itsenäisiä” ja “poliittisesti hallitumpia”.

Tosiasiassa lakiesitykset olivat yritys saada juridinen valta pois kommunistiselta eliitiltä, joka on voinut nimittämällä itse tulevat tuomarit säilyttää lainsäädännöllinen valtansa Puolassa, vaikka kommunistinen järjestelmä kaatui maassa vuonna 1990.

 

Lähteet: Nordfront.se, Fria Tider, SR, SVT

1 KOMMENTTI

Comments are closed.