Koti Uutisia Talous Professori: Italia järjestänee kansanäänestyksen euroerosta

Professori: Italia järjestänee kansanäänestyksen euroerosta

1

Uusi Suomi uutisoi, että roomalainen taloustieteen professori Fabio Sabatini epäilee Italian hallituspuolue La Legan valmistelevan kansanäänestystä euroerosta. Sabatinin mukaan maahanmuuttokriittisenä tunnettu puolue tulee nostamaan aiheen pinnalle syksyn ylimääräisten vaalien yhteydessä.

– Jos uusiin vaaleihin päädytään, Salvini kampanjoi eurokansanäänestyksellä ja tulee saamaan yli 40 prosentin kannatuksen, Sabatini ennusti.

La Legan ja Viiden tähden liikkeen johtama hallitus on taistellut Euroopan unionin sekä Euroopan keskuspankin kanssa aina edellisestä vaalivoitosta lähtien. Ero eurosta merkitsisi sitä, ettei Euroopan keskuspankki voisi enää määräillä italialaisia suoraan.

Pankkiirit ja näiden etua ajavat länsimaalaiset poliitikot ovat vaatineet Italiaa pitämään rajansa auki maahantunkeutujille sekä tekemään ulkomaalaista finanssieliittiä hyödyttävää talouspolitiikkaa. Italian hallitus on kuitenkin luvannut suojella maan rajoja sekä rakentaa taloutta, joka lisää tavallisten italialaisten hyvinvointia.

Ero eurovaluutasta ja lopulta Euroopan unionista takaisi italialaisille viimein vapauden päättää itse omaan talouteen ja politiikkaan liittyvistä kysymyksistä. Vaikka La Lega ei ole myöntänyt kaavailevansa lähiaikoina eurokansanäänestystä, on ero yhteisvaluutasta ollut aiemmin puolueen julkilausuttu tavoite.

Syksyn ylimääräiset vaalit ovat Italian kannalta historialliset. Viimeksi vastaavassa tilanteessa oltiin peräti sata vuotta sitten, kun Italian sisäpolitiikassa myrskysi. Ylimääräisten vaalien myötä Benito Mussolinin fasistinen liike alkoi kasvaa toden teolla.

Lähteet: Uusi Suomi, Talouselämä

1 KOMMENTTI

  1. Ihmettelisin jos eivät järjestä. Pitää ettei ole sellaista homogeenistä kansaa kuin Italialaiset. Väkisin kokoon kursittu valtio 1800 luvun loppupuolella missä kaikki eivä edes ymmärtäneet mitä toiset sanoivat. Belgia voi hajota kuten Espanja ja Ranskassa on myös separatismiä eikä Saksakaan välttämättä ole sisäiseti niin luja kuin luullaan.

Comments are closed.