Koti Uutisia Kotimaa PolPo: Jessikka Aron huumetaustan mainitseminen mahdollisesti rikos

PolPo: Jessikka Aron huumetaustan mainitseminen mahdollisesti rikos

12
Kenen rikostaustasta saa puhua?

Juutalaisen Bonnier-mediasuvun palkitsema toimittaja Jessikka Aro jatkaa rikosilmoitusten tehtailemista. Apunaan Arolla on ylikomisario Jari Taponen, joka on aiemmin poseerannut yhteiskuvassa lapsiperheeseen kohdistettua tuhopolttoiskua juhlineen äärivasemmistolaisen kanssa.

Aloite uudesta rikosilmoituksesta ei tullut tällä kertaa Arolta vaan ylikomisariolta itseltään. Tapahtumaketju käynnistyi, kun Taponen julkaisi Twitterissä uusia huumerikostilastoja. Keskusteluun osallistui suomalainen yksityishenkilö, jonka mukaan huumeiden käytöstä tulee ongelma silloin, kun “käyttö on pakottavaa”. Samassa yhteydessä kommentoija mainitsi Jessikka Aron.

Aron saama huumetuomio ja sitä edeltänyt vaikea huumeriippuvuus ovat julkista tietoa, koska hän on itse kommentoinut asiaa muun muassa Iltalehdelle MV-median oikeudenkäyntien aikana. MV-media nosti Aron tuomion alun perin julkisuuteen tilaamalla viranomaisten pöytäkirjoja toimittajan tuomiosta.

Aron huumetausta on siis julkista ja vahvistettua tietoa, jota toimittaja itsekään ei (enää) yritä kiistää. Tästä huolimatta Taponen ryhtyi uhkailemaan kommentoijaa Twitterissä kirjoittaen: “– – pyydän ottamaan huomioon, että @JessikkaAro arvosteleminen kuvaamallasi tavalla tässä yhteydessä saattaa täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkistön.”

Seuraavaksi Taponen liitti Aron mukaan keskusteluun ja kysyi tältä, tahtooko tämä, että poliisi kirjaa tapauksesta rikosilmoituksen. Aro vastasi myöntävästi.

Taposen ilmeinen tavoite oli Aron huumetaustaa kommentoineen kansalaisen säikäyttäminen, mutta siinä ylikomisario ei onnistunut. Maahanmuuttokriittisten suomalaisten kunnioitus poliisia kohtaan on vajonnut niin alas, että monet pitävät rikostutkintoja ja -tuomioita vain humoristisena poliittisena teatterina.

Kummallisen tapauksesta tekee se, että valtamedia on viime kuukausina kaivellut näyttävästi julkisuuden henkilöiden vanhoja rikossyytteitä. Esimerkiksi juutalaisen Erkko-suvun omistama Helsingin Sanomat julkaisi huhtikuussa yksityiskohtaisen rikossyytetutkimuksen eduskuntavaaliehdokkaista julkaisten paitsi rikosnimikkeet myös syytettyjen nimet.

Jessikka Aron saama kohtelu on jo aiemmin herättänyt epäilyksiä siitä, että Bonnier-palkittu toimittaja nauttii lain edessä erityissuojelusta. Monien mielestä on kohtuutonta, että Suomessa on yksi julkisuuden henkilö, jonka rikostaustasta puhuminen on poliisin mukaan mahdollisesti rikos.

Lähteet: Twitter (arkistoitu), Helsingin Sanomat, Iltalehti

12 KOMMENTIT

 1. Mielestäni poliisi on toiminnallaan tehnyt itsestään asianosaisen tähän juttuun.

  — Tässähän poliisi ikään kuin soittelee ihmisten kotiin ja kyselee, että olisiko mitään rikosta tutkittavaksi.
  — Syynä lienee valtion taholta tuleva paine “löytää enemmän viharikoksia”.
  — Voi olla myös, että poliiseja palkitaan palkankorotuksilla ja ylennyksillä, jos löytävät enemmän rikoksia, joiden tutkiminen on trendikästä.

  Asianosaisuudesta seuraa, että poliisi ei saa tutkia kyseessä olevaa viharikosta. Sen tutkiminen ja syyttäminen on jätettävä Jessikka Aron tehtäväksi. Jos poliisi on menettelyllään syyllistynyt rikokseen, voi Jessikka tietenkin hakea valtiolta vahingonkorvausta kärsimistään kuluista. Valtio luonnollisestikin perii kustannukset takaisin rikokseen syyllistyneeltä henkilöltä.

 2. Eikös tämä Taponen ollut se parodiapoliisi? Eihän tuota voi ottaa tosissaan. Oikeuslaitos on tuominnut Aron huumausainerikoksesta ja se on julkista tietoa, joten miten siitä kirjoittaminen voi olla rikos? Olisi mielenkiintoista kuulla Taposen perustelut tähän ja löytyykö lakikirjasta kohtaa mikä tekisi tästä rikoksen.

 3. Jari Taponen tässä on nähdäkseni syyllistynyt rikoksiin: laiton uhkaus, virkarikokseen ja virka-aseman väärinkäyttöön sekä sananvapauden rajoittamiseen, mutta jaa niin, eihän täällä ole mitään sananvapautta.

 4. Ihminen jos toinenkin on tehnyt nuorena tyhmiä asioita. Miksi tuota Aron huumetaustaa on nyt pakko vatkata edelleen ja takertua menneisyyteen?

 5. Mitä sontaa joudummekaan elättämään… Kauheaa. Tuosta huomaa jo naamasta että on vähä-älyinen.

  Ehkä joku pääsee En-saa-henkee-Auvisellekin vielä sanomaan, että vassarin hampaat ne on helposti irtoavaa sorttia. Ehkä sitten iskee siellä rinta-alassa ja pienessä päässä se kello ja järjen ääni edes vähäsen.

 6. Miksi pitää AINA olla niin negatiivinen? Jos vaan sanoisi rakentavaan ja kannustavaan tyyliin “fil. yo Aro on parantunut vuosituhannen vaihteen vaikeasta huumeongelmastaan” aina kun hänen tieteellisestä urastaan ja kansainvälisistä kontakteistaan on puhe. Kai asia kuitenkin on näin?

  • Mistä tiedät, että on parantunut? Aron kirjoituksia kun lukee Venäjän trolleista ynnämuusta huuhaasta, niin mieleen tulee väkisinkim mielenterveysongelmaisen huumehöyryiset ja psykoottiset tekstit.

 7. Ja Venäjän trolleja kismittää aivan perusteellisesti. Ja juuri tämä suo suurta tyydytystä minulle.

 8. Arolla on huumetausta. Tulipa mainittua. Tuleeks PolPo ny hakeen mut?

Comments are closed.