Koti Artikkelit Otto Skorzeny – Kolmannen valtakunnan kommandosotilas

Otto Skorzeny – Kolmannen valtakunnan kommandosotilas

4

Otto Skorzeny tunnetaan Kolmannen valtakunnan ensimmäisenä kommandosotilaana, josta tuli maailmankuulu vapautettuaan Mussolinin Gran Sassosta.

s1

Otto Skorzeny syntyi 12. kesäkuuta 1908 Wienissä, Itävallassa. Skorzeny kouluttautui insinööriksi Wienin teknillisessä korkeakoulussa. Vuonna 1932 hän liittyi Itävallan NSDAP:hen.

Otto Skorzenystä tuli tunnettu, kun hän vapautti Benito Mussolinin Gran Sassossa 12. syyskuuta 1943. Vaarallisen pelastusoperaation tausta on seuraava: 25. heinäkuuta 1943 Italiassa tapahtui vallankaappaus, ja Mussolini pidätettiin. Italian kuningas Viktor Emanuel muodosti uuden hallituksen kenraali Badoglion johdolla. Aluksi Badoglio lupasi saksalaisille Italian uuden hallituksen jatkavan taistelua Saksan puolella sodassa, mutta tämä oli vale.

s2

Hitler antoi käskyn, että Mussolini olisi löydettävä ja vapautettava, ja hän nimitti SS-Hauptsturmführer Otto Skorzenyn johtamaan operaatiota. Mussolinia pidettiin vankina salaisessa paikassa, jotta saksalaiset eivät löytäisi häntä, ja paikkaa vaihdettiin monta kertaa. Tiedustelemalla Skorzeny ja hänen miehensä onnistuivat paikantamaan Mussolinin sen hetkisen sijainnin Campo Imperatoren hotelliin korkealle Gran Sasson vuoristoon.

Ainoa tie ylös kulki hyvin vartioitua köysirataa pitkin. Ei voinut kuvitellakaan, että ylös olisi menty vuoristotietä; tarvittiin yllätys, sillä ympäristöä oli äärimmäisen helppo puolustaa. Tämän vuoksi saksalaiset päättivät laskeutua purjelentokoneilla vuoristoiselle rinteelle aivan hotellin läheisyyteen.

8. syyskuuta Italia solmi yllättäen erillisrauhan liittoutuneiden kanssa ja puukotti näin sodan kourissa kamppailevaa Saksaa selkään. Saksalaiset olivat kuitenkin epäilleet jotain tällaista olevan tekeillä, ja he olivat suunnitelleet riisuvansa Italian armeijan aseista ja miehittävänsä maan, jos Italia pettäisi Saksan. Nyt oli kuitenkin kiire vapauttaa Mussolini siinä pelossa, että Badoglion hallinto luovuttaisi hänet liittoutuneille.

s3

12. syyskuuta kello 14.05 kymmenen DFS 230 -mallin liitokonetta laskeutui 2 100 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevan hotellin läheisyyteen. Kommandojoukkojen vahvuus oli 72 laskuvarjojääkäriä ja 16 SS-kommandosotilasta Otto Skorzenyn alaisuudessa. Skorzenyllä oli mukanaan myös italialainen kenraali Fernando Soleti, mikäli olisi tarpeen taivutella vahtivuorossa olijoita antautumaan.

s4

Yksi purjekoneista joutui tekemään hätälaskun vuoristoon, ja ohjaaja haavoittui vakavasti. Kuoleman uhan alla Skorzenyn purjelentokone onnistui laskeutumaan aivan hotellin ulkopuolelle. SS-miehet ja laskuvarjojääkärit Skorzeny etunenässä ryntäsivät sisään aiheuttaen hotellissa täydellisen sekasorron. Yllätetyt vahdit antautuivat heti. Mussolini saatettiin ulos kevyeeseen saksalaiseen Fieseler Storch -lentokoneeseen, jolla oli onnistuttu laskeutumaan hotellin kupeeseen.

s5

Mussolini ei ollut kovinkaan innokas astumaan pieneen lentokoneeseen, joka olisi Skorzeny mukaan lukien ollut aivan liian täyteen lastattu. Lisäksi nousukelpoista maastoa oli liian lyhyen matkaa ennen kuin alas viettävä vuoristotie alkoi. Operaation aikana otetulla videolla voidaan nähdä Mussolinin rasittunut ilme, ennen kuin kone nousi ilmaan mukanaan kuolemaa uhmannut Skorzeny. Skorzeny vaikutti sillä hetkellä kuitenkin hyvin iloiselta.

s6

Kapteeni Gerlach oli laskuvarjojääkäri Kurt Studentin henkilökohtainen pilotti ja hyvin kokenut mies. Hänen onnistui rahdata Mussolini ja Skorzeny turvallisesti lentotukikohtaan Rooman ulkopuolelle, jonne laskeuduttiin alle kaksi tuntia siitä, kun liitokoneet olivat laskeutuneet Gran Sassolle. Lentokentällä odotti saksalainen Heinkel He 111 -mallin pommikone, joka lennätti seurueen välittömästi Wieniin. He yöpyivät Wienissä ja matkustivat seuraavana päivänä edelleen Müncheniin, jossa he tapasivat hyvin ilahtuneen Adolf Hitlerin.

s7

Nordfront.se

4 KOMMENTIT

  1. Tekstistä on jäänyt mainitsematta, että paluulennolle ei mahtunut kaikki mukaan vaan murto-osa pelastusoperaatioon osallistuneista. Loput jäivät taistelemaan/hiipimään tietään ulos renkaasta. Onko tietoa mitä näille lopuille tapahtui?

  2. Jälleen erittäin mielenkiintoinen historiallinen artikkeli. Hieno oli myös video, tyylikäs esimerkki ajoista, jolloin median välineet olivat valjastettu tukemaan kansaa. Enkä kovasti lähtisi Mussolinia syyllistämään siitä, jos vähän jännitti tuollaiseen peltipurkkiin noissa korkeuksissa hypätä, kovia sällejä.

  3. Kiitos mielenkiintoisesta sotahistoriasta. Enemmän tällaista faktaa sivuillenne.

    PS: “Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tahdo tulla. Olkaamme siis SUOMALAISIA !”

    Hauskaa kesänjatkoa…!

Comments are closed.