Koti Uutisia Oluttupavallankaappauksesta 90 vuotta

Oluttupavallankaappauksesta 90 vuotta

4

Päivälleen 90 vuotta sitten Adolf Hitlerin johtamat kansallissosialistit yrittivät vallankaappausta 8.–9.11.1923 Münchenissä, Saksassa.

Tilanne Baijerin osavaltiossa oli ollut sekava useita vuosia. Osavaltiossa toimi kommunisteja, kansallissosialisteja ja muita separatisteja. Kommunistit halusivat osavaltion liittyvän kommunistiseen vallankumoukseen, ja jotkut separatistit halusivat liittää osavaltion osaksi Itävaltaa.

Hitler puolestaan näki Baijerissa mahdollisuuden menestykselle. Häntä kiehtoi ajatus Benito Mussolinin tekemästä vallankaappauksesta. Hän haki Baijerin poliittisen johdon suosiota, mutta joutui lopulta pettymään näiden lupauksiin.

Tapahtumat saivat alkunsa 8.11.1923, kun Hitler marssi pieneen müncheniläiseen oluttupaan kannattajiensa kanssa ja kehotti sinne kokoontunutta osavaltion johtoa liittymään vallankaappaukseen. Hitlerin poistuessa oluttuvasta tuvassa olleet ihmiset onnistuivat hälyttämään armeijan paikalle.

Armeija oli kansallissosialisteja vastassa seuraavana päivänä. Syntyneessä tulitaistelussa kuoli 16 puolueen jäsentä ja neljä sotilasta. Hitlerin onnistui paeta, mutta hän jäi myöhemmin kiinni.

Oikeudenkäynnissä Adolf Hitler tuomittiin viideksi vuodeksi Landsbergin vankilaan, jossa hän kirjoitti poliittisen elämäkerrallisen Taisteluni-teoksen. Rudolf Hess seurasi Hitleriä vapaaehtoisesti vankilaan. Hitler vapautui yhdeksän kuukauden istumisen jälkeen.

 

Aiheeseen liittyen: Hitlerin Taisteluni julkaistiin 88 vuotta sitten

4 KOMMENTIT

    • Hitlerhän ei itse kirjoittanut Taisteluani. Teoksen kirjoitti Rudolf Hess Hitlerin sanelusta. Itse asiassa koko teosta voidaan pitää Hitlerin puheena. Myös kirjasta tehdyt käännökset poikkeavat suuresti alkuperäisestä saksankielisestä teoksesta.

  1. Itseäni viehättää fasismi ja erityisesti Benito Mussolinin harjoittama talouspolitiikka. Yrittäjyyteen kannustettiin, se oli tiukasti valtion kontrollissa…

Comments are closed.