Koti Artikkelit Haastattelut Norjan Vastarintaliikkeen haastattelu

Norjan Vastarintaliikkeen haastattelu

8

haakonfrontbild

Norjan Vastarintaliikkeessä on tapahtunut paljon viime aikoina. Järjestö kehittyy ja sen rakenne paranee kaiken aikaa. Nordfront-verkkosivu oli yhteydessä Haakon Forwaldiin, Norjan Vastarintaliikkeen johtajaan.

Hei Haakon! Miten menee?

Hei! Hyvin menee. Työ käy täysillä, kuten tavallista!

Kertoisitko itsestäsi niille lukijoille, jotka eivät tunne sinua?

Olen 35-vuotias. Minulla on avopuoliso ja koira. Sekä avopuolisoni että minä olemme aktiivisia järjestössä – hän aktivistina ja kirjoittajana ja minä Norjan Vastarintaliikkeen johtajana ja Nordfront.netin päätoimittajana.

Käytännön syistä asumme tällä hetkellä Ruotsissa. Koska en tämän vuoksi voi olla aktiivinen Norjan kaduilla, yritän täydentää johtajan ja päätoimittajan tehtäviäni osallistumalla sekä paikallisaktivismiin että isompiin aktiviteetteihin Ruotsissa niin usein kuin voin.

haakonGrangesberg-2

Norjan Vastarintaliike on ollut aktiivinen nyt reilut kolme vuotta. Järjestö kasvaa hitaasti mutta varmasti, ja se on ottanut uusia edistysaskelia. Kulkeeko kehitys mielestäsi toivottuun ja odotettuun suuntaan?

Alussa minulla ei ollut mitään odotuksia. Menin mukaan tavallisena jäsenenä, ja ajan mittaan minusta tuli aktivisti. Otin vastuuta, työskentelin kovasti, ja jonkin ajan kuluttua minut nimitettiin Norjan Vastarintaliikkeen johtajaksi.

Olemme alusta asti tehneet määrätietoisesti töitä Vastarintaliikkeen ja Nordfrontin rakentamiseksi Norjassa. Mielestäni olemme onnistuneet hyvin molemmilla osa-alueilla ja kehitymme koko ajan.

Se, mitä toivon, ja se, mikä on realistista, ovat kaksi eri asiaa. Toiveemme, näkemyksemme ja lopullinen päämäärämme on vapaa, yhtenäinen ja kansallissosialistinen Pohjola. Yritän johtajana ohjata järjestöä oikeaan suuntaan ja työskennellä kovasti ja kompromisseitta tavoitteemme saavuttamiseksi.

PST (Norjan vastine Suojelupoliisille) ja media ovat kohdistaneet aikaisemmin suoranaisia uhkauksia järjestöä kohtaan. Nämä ovat ottaneet kovat keinot käyttöön sekä sinua että muita jäseniä kohtaan. Miltä tilanne näyttää tällä hetkellä?

Taistelu vaatii uhrinsa. Tätä asiaa ei kuitenkaan voi olla tiedostamatta, kun taisteluun alkaa!

Paikallismedia kirjoittaa meistä tämän tästä, mutta valtakunnallisesti meistä vältetään uutisoimasta – he yrittävät antaa meille niin vähän julkisuutta kuin mahdollista.

PST ottaa joskus yhteyttä jäseniin yrittääkseen “keskustella” heidän kanssaan, mutta muuten meillä ei ole ongelmia viranomaisten kanssa tällä hetkellä.

Minkälainen ilmapiiri on kansallissosialismille yleisesti Norjassa? Koetteko kansan tukevan näkemyksiämme?

Ehdottomasti! Vastaanotamme usein rohkaisevia ja sanomaamme tukevia sähköposteja lukijoilta ja propagandaamme kohdanneilta ihmisiltä. Olemme lisänneet aktivistiemme ja tukijäsentemme määrää ja saaneet lisää lukijoita ja kommentoijia artikkeleihimme. Kynnys todella ottaa askel ja liittyä järjestöön on huomattavasti matalampi kuin mitä se oli vain muutama vuosi sitten. Asiat siis edistyvät!

Ilmeinen historiallinen ero Norjalla verrattaessa esimerkiksi Suomeen tai Ruotsiin on se, että maa oli Saksan “miehittämä” toisen maailmansodan aikana. Kuinka paljon uskot tällä olevan vaikutusta taisteluun tänään?

Vanhemmat ihmiset, jotka elivät miehityksen aikana, asennoituvat meihin pääasiassa positiivisesti. He ovat nähneet omin silmin todellisuuden eivätkä näin ollen ole niin paljon vihollisen propagandan vaikuttamia. Sodanjälkeiseen sukupolveen ovat intensiivinen propaganda ja indoktrinointi tehneet tehtävänsä, ja he ovatkin useimmin suoran vihamielisiä. Nuoremmat sukupolvet suhtautuvat meihin avoimemmin ja vastaanottavaisemmin. Toisin sanoen vain miehityksen jälkeinen sukupolvi on vaikea saavuttaa.

Edistyspuolue, joka on ehkä verrattavissa perussuomalaisiin tai ruotsidemokraatteihin, on menestynyt jo pitkään Norjassa. Vaikeuttaako tai helpottaako heidän olemassaolonsa ja menestyksensä työtänne jollain tapaa?

He ovat tietyiltä osin avanneet maahanmuuttoväittelyn ja tehneet helpommaksi tavalliselle kansalle ilmaista mielipiteitään leimautumatta rasisteiksi tai “natseiksi”. He eivät kuitenkaan ole mikään todellinen vaihtoehto. Heillä ei ole mitään halukkuutta pysäyttää maahanmuuttoa Norjaan. He ovat vain “kulttuurikonservatiiveja”.

Niitä maahanmuuttokriitikoita, jotka oikeasti haluavat pysäyttää maahanmuuton ja puolustaa Norjan kansaa, puolue houkuttelee maahanmuuttokriittisellä retoriikallaan. Tällä tavalla puolue toimii järjestelmän turvaventtiilinä, joka Edistyspuolueen menestyksestä huolimatta jatkaa tuhoisaa politiikkaansa.

Tilanne on siis aivan sama kuin perussuomalaisista tai ruotsidemokraateista puhuttaessa. Asiasta toiseen: tiedän Vastarintaliikkeen ottaneen viime aikoina Norjassa suuria edistysaskelia ja olen kuullut järjestön rakenteen parantuneen. Haluatko kertoa tästä lisää?

Meillä on nyt neljä ryhmää: 1. idässä, 2. etelässä, 3. lännessä ja 4. Keski-Norjassa. Kaikilla on oma ryhmänjohtajansa. Vain 5. ryhmän rakenne Pohjois-Norjassa on vielä auki, mutta toimintaa on vireillä sielläkin.

Kehittyminen ryhmiksi on ollut tärkeä askel. Työteliäät aktivistit ovat todistaneet kykynsä ja saaneet enemmän vastuuta johtajien aseman kautta.

Tulevatko ryhmänne toimimaan samankaltaisesti kuin muissa Pohjoismaissa?

Tällä hetkellä ryhmät ovat rakennusvaiheessa ja johtajat ovat suhteellisen uusia tehtävissään, mutta luotan täysin siihen, että he selviävät työstään ja vastuustaan hienosti. Aikanaan onkin tarkoitus, että ryhmät toimisivat suunnilleen kuten muissakin Pohjoismaissa.

Olette tuottaneet myös hienoa propagandaa; pidän paljon uusista Horst Wessel -julisteista. Mikä on ajatus näiden takana? Tulemmeko näkemään näitä jatkossakin, vai oliko kyse vain tietyn aikavälin kampanjasta?

Mainitsemasi esimerkki oli testi, mutta ajatus on tehdä sarja julisteita, jotka ovat sopivia levitettäväksi jatkossa. Julisteet keskittyvät historian henkilöihin, joilla on ollut merkitystä liikkeellemme, politiikallemme, historiallemme jne.

Julisteet sisältävät kuvan henkilöstä ja QR-koodin, joissa on linkki henkilöstä kertovaan artikkeliin Nordfrontissa.

Tuollainen epätavallinen propaganda keskittyy tärkeisiin henkilöihin ja antaa toivottavasti järjestölle ja kotisivuille julkisuutta.

haakonBilde1629

Olen ymmärtänyt “tee se itse” -propagandasivunne olevan suosittu ja toimivan hyvin. Kertoisitko lisää tästä? Mikä sivu oikeastaan on ja miksi se on tehty?

Se on ainoa sivu, jonne voi ladata ja jossa voi julkaista lentolehtisiä, julisteita yms. jaettavaksi. Sivut perustettiin alun alkaen siksi, ettei meillä Norjassa ole niin suuria resursseja kuten esimerkiksi Ruotsissa. Sivuista on tullut myös hyvä apu päivänpolttavan propagandan saamiseksi ulos nopeasti ja sen testaamiseksi ennen resurssien käyttämistä ammattimaiseen painamiseen.

Monet lukijamme liittävät Norjan Vastarintaliikkeen Trondheimin vuoden 2012 toritapahtumaan. Milloin saamme nähdä “uusinnan”?

Trondheimin toritapahtuma oli monilta osin onnistunut, mutta se oli tuohon aikaan meille ehkä liian iso askel otettavaksi. Järjestö oli nuori eikä jäsenillämme ollut juuri kokemusta. Jäsenet saivat tapahtumanjälkeisestä median painostuksesta huonoja kokemuksia.

Tapaus nosti Norjan Vastarintaliikkeen kuitenkin kartalle ja toi meille paljon julkisuutta ja huomiota. “Uusintaa” ei tullut, mutta toritapahtumia ja katuaktivismeja tullaan järjestämään, koska olemme nyt paljon paremmin valmistautuneita tähän kuin kaksi vuotta sitten.

Kuinka pohjoismainen yhteistyö mielestäsi toimii? Onko teillä hyvät yhteydet ruotsalaisiin, suomalaisiin ja tanskalaisiin tovereihin?

Yhteistyö toimii loistavasti! Työskentelemme yhdessä kuten pohjoismaisen järjestön kuuluu. Etenkin Ruotsin ja Norjan välinen yhteistyö on huippuluokkaa. Toimitusyhteistyön ohella norjalaisaktivisteja matkustaa säännöllisesti Ruotsiin eri aktiviteetteihin, ja ruotsalaisia on tullut myös Norjaan, kun on ollut tarve.

Paitsi Norjan Vastarintaliike myös Nordfront on edistynyt paljon. Sivut näyttävät koko ajan paremmilta. Niitä päivitetään useammin ja teistä tulee yhä vakavasti otettavampi vaihtoehto Norjan valtavirtamedialle. Onko lukijamäärä lisääntynyt?

Kyllä, olen ylpeä nettisivuistamme. Toimituskunta kasvaa, sillä on enemmän kokemusta ja tuotokset ovat koko ajan parempia. Lukijamäärä on huomattavasti lisääntynyt. Valitettavasti tämä ei aina näy kommenttien lukumäärässä, koska jotkut vaikuttavat pelkäävän kommentoimista meidän kaltaisillemme sivuille. Tämäkin on muuttumaan päin; kommentteja uskollisilta lukijoilta on alkanut ilmestyä enemmän.

Kuulostaa erittäin hyvältä! Haluatko lisätä vielä jotain haastattelun loppuun?

Haluan kiittää sinua haastattelusta ja lopettaa sen Julius Evolan sitaattiin aktivistioppaasta. Opas on kulkenut mukanani siitä päivästä lähtien, jolloin liityin järjestöön:

Ole radikaali, ole ehdoton, ole tinkimätön; ole sitä, mitä porvaristo kutsuu ääriainekseksi. Uhraa itsesi epäröimättä äläkä usko heidän puheitaan ‘elämän realiteeteista’. Toimi siten, etteivät tuollaisen ‘elämän’ puolestapuhujat hyväksy sinua koskaan, äläkä ikinä hylkää taistelun periaatetta.

Suuret kiitokset Haakon Forwaldille ja onnea Norjan Vastarintaliikkeen toimintaan! Jos haluat seurata ryhmien aktivismia ja lukea joukon artikkeleita ja uutisia, joita sivustomme ei julkaise, ala vierailla säännöllisesti osoitteessa Nordfront.net!

 

 

Simon Lindberg

Nordfront.se

8 KOMMENTIT

  1. Hienoa työtä Norjassakin! Mielenkiintoinen haastattelu, vaikuttaisi johdossa olevan juurikin oikeanlainen ihminen. Loistava tuo “tee se itse” -osio. Onnea jatkoon norjalaisille tovereille, Eläköön Voitto!

  2. Tee se itse osio on mahtava oivallus… Suomen Vastarintaliike voisi myös tehdä pari tulostettavaa A4 julistetta.

  3. Norjalaisilla on hyvin ammattimainen kädenjälki ja maan aktivistit vaikuttavat olevan kovia treenaamaan kamppailulajeja!

  4. Mielenkiintoinen haastattelu norjalaisista tovereistamme! Edistyksellistä ja ammattitaitoista toimintaa vuonojen maassa!

Comments are closed.