Koti Artikkelit Norjan Vastarintaliike – Trondheim oli vasta alkua!

Norjan Vastarintaliike – Trondheim oli vasta alkua!

4

Maaliskuun 10. päivä kului vuosi siitä, kun Norjan Vastarintaliike järjesti toritapahtuman Trondheimissa. Tämä oli kansallissosialistien ensimmäinen julkinen esiintyminen sitten vuoden 1945. Kuluneena viikonloppuna Vastarintaliikkeen jäsenet muistivat vuosipäivää valtakunnan kattavalla aktivismilla.

AK_Trondheim1

Taustaa

Vuonna 1933 Norjan entisenä puolustusministerinäkin toiminut Vidkun Quisling perusti Nasjonal Samling -nimisen puolueen. Puolue oli aluksi yleisen nationalistinen, mutta suuntautui pian yhä enemmän kansallissosialismiin.

Kun Saksa valloitti Norjan toisen maailmansodan aikana, kiellettiin kaikki muut puolueet Nasjonal Samlingia lukuun ottamatta. Helmikuusta 1942 puoluejohtaja Quisling toimi myös “ministeripresidenttinä” Norjassa.

AK_Nasjonal_Samling
Nasjonal Samlingin symboli oli kultainen aurinkopyörä, jonka sisällä on neljä punaista kenttää.

Toisen maailmansodan jälkeen Nasjonal Samling kiellettiin ja puolueen jäseniä syytettiin yhteistoiminnasta vihollisen kanssa. Syytetyistä 50 000 jäsenestä noin puolet tuomittiin vankeuteen. Puoluejohtaja Quislingille langetettiin kuolemantuomio, joka pantiin täytäntöön 24. lokakuuta 1945. Myös muita korkeassa asemassa olleita puolueen jäseniä tuomittiin kuolemaan.

Kansallissosialismista tuli toisen maailmansodan jälkeen hyvin kiistanalainen aihe, eivätkä kansallissosialistit järjestäneet julkisia aktiviteetteja Nasjonal Samlingin kieltämisen jälkeen.

 

Hiljaisuus rikkoutuu

 

 

Lauantaina 10. maaliskuuta 2012 kansallissosialistit järjestivät ensimmäistä kertaa 67 vuoteen julkisen tilaisuuden Norjassa. Tällöin ryhmä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen aktivisteja suuntasi lentolehtisten ja lippujen kanssa Trondheimin torille.

AK_Trondheim2

Torilla aktivistit keskustelivat paikallisten kanssa, ja palaute oli hyvää. Esimerkiksi eräs vanhempi mies, joka oli toiminut toisen maailmansodan aikana norjalaisessa vastarintaliikkeessä, ilmaisi arvostuksensa ja toivoi aktivisteille onnea. Vanhat vastarintaliikkeen miehet ovat ilmeisesti tulleet samaan johtopäätökseen kuin Erik Gjems-Onstad, joka ymmärsi toisen maailmansodan päätyttyä, että väärä puoli oli voittanut sodan.

AK_Trondheim3
Vastarintaliikkeen aktivistit puolustautuvat antifasistien yrittäessä häiritä lentolehtisten jakelua.

Lehtisten jakelun yhteydessä paikalliset antifasistit kävivät aktivistien kimppuun, näiden kuitenkin säilyttäessä pintansa. Häiriköiden kanssa sattui yhteenottoja myös jakelun jälkeen, kun aktivistit olivat jo poistuneet torilta. Toinen yhteenotto johti siihen, että poliisi otti kiinni useita Vastarintaliikkeen aktivisteja siitäkin huolimatta, että nämä olivat vain puolustaneet itseään. Poliisi ei ottanut kiinni yhtäkään antifasistia.

AK_Trondheim4
Poliisi ottaa aktivistin kiinni.

Aktivistit päästettiin kuitenkin pian vapaaksi, minkä jälkeen kaikki saattoivat kokoontua paikalliseen ravintolaan syömään päivällistä ja kuuntelemaan Haakon Forwaldin puhetta.

 

Jälkimainingit

Norjan valtamedia kirjoitti jakelun jälkeen paljon sen yhteydessä esiintyneestä tappelusta. Järjestöstä kirjoittelu johti lisääntyneeseen kiinnostukseen, mikä johti myös useampiin jäsenhakemuksiin.

Antifasisteilta puolustautuminen johti siihen, että yhdeksän aktivistia joutui maksamaan 8 000 Norjan kruunua sakkoja. Järjestelmän hyökkäys Vastarintaliikettä kohtaan vahvisti kuitenkin vain taistelutahtoa järjestössä, joka jatkoi kehittymistään.

Norjan Vastarintaliikkeen johtaja Haakon Forwald kertoo näkemyksiään kuluneesta vuodesta:

Vastarintaliikettä voi edelleen pitää nuorena järjestönä Norjassa. Se ei hätiköi vaan rakentaa kivi kiveltä vakaata perustaa, jolle järjestö voi kasvaa. Kuten puu, joka kasvaa liian nopeasti, tulemme mekin katkeamaan myrskyn yltyessä – mikäli kiirehdimme. Vahvalla juurella voimme kuitenkin olla paremmin valmistautuneita myrskyisään tulevaisuuteen.

Kun marssimme Trondheimin katuja, teimme sen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen nimiin. Olemme ennen kaikkea pohjoismainen järjestö, ja yhteistyömme Ruotsin ja Suomen kanssa on perustavanlaatuista. Näemme toisarvoisena sen, että jotkut kritisoivat, kuinka mukana oli myös ruotsalaisia tovereita tukemassa Norjan Vastarintaliikettä. Olemme pohjoismainen vastarintaliike! Olemme liike, joka on edustettuna (toistaiseksi) kolmessa Pohjoismaassa, jotka taistelevat vapaan, vahvan ja kansallissosialistisen Pohjolan puolesta!

Tahdomme Norjan vastarintaliikkeessä juhlistaa sitä, että esiinnyimme vuosi sitten Trondheimissa ja levitimme ensimmäistä kertaa hyvin pitkään aikaan kansallissosialistista viestiä Norjan kansalle. Ryhmämme eri puolilla maata ovatkin järjestäneet erilaista aktivismia, sosiaalisia tilaisuuksia, ulkoilma-aktiviteetteja ja paljon muuta. Vastarintaliikkeen sanomaa on jaettu norjalaisille muun muassa Haldenissa, Mossissa, Trondheimissa, Vestbyssä, Bergenissä, Oslossa, Drammenissa ja Haugesundissa.

Uskokaa siis sanaani  – Trondheim oli vasta alkua!

 

 

Nordfront.se / Nordfront.net

 

Aiheeseen liittyen:

Kommunistit vierailivat aktivistin luona – pakenivat henkensä edestä

4 KOMMENTIT

  1. Mainiota toimintaa Norjan Vastarintaliikkeeltä, vuonojen maassa tulee olemaan liikkeellä hieno tulevaisuus!

  2. Norjalaisia aktivisteja tavanneena voin sanoa, että maalla tulee olemaan loistava tulevaisuus. Vaikka vallanpitäjät maassa ovat tällä hetkellä kansaansa inhoavia sosiaalidemokraatteja ja kapitalisteja, tulee monikulttuurisuuden raaka todellisuus herättämään ihmisjoukot eloonjäämistaisteluun. Se ei tule olemaan kaunista katsottavaa, mutta se on pakko tehdä.

  3. Trondheimin katuaktivismivideo on mainio. On hienoa nähdä, kun häiriköivälle ja ylimieliselle vasemmistolle laitetaan luu kurkkuun.

Comments are closed.