Koti Uutisia Pohjoismaat Norjalaiskeinottelija tuhosi valtaosan finanssitalon pääomasta – paljasti rahajärjestelmän heikkouden

Norjalaiskeinottelija tuhosi valtaosan finanssitalon pääomasta – paljasti rahajärjestelmän heikkouden

2
Einar Aas.

Juutalaispankki Lehman Brothersin kaatumisen ja kansainvälisen finanssikriisin 10-vuotismuistopäivää on edeltänyt eurooppalainen keinotteluskandaali, joka osoittaa kansainvälisen rahoitusjärjestelmän olevan edelleen äärimmäisen haavoittuvainen.

Norjan rikkaimpiin miehiin lukeutuva finanssikeinottelija Einar Aas oli iskeä Nasdaqin hyödykepörssin polvilleen lyötyään pörssissä vetoa sen puolesta, että saksalaisen ja pohjoismaalaisen energian hinnat lähestyisivät toisiaan. Aas veikkasi kuitenkin väärin, ja hintaero repesi yllättäen odottamattoman suureksi.

Aas oli lyönyt vetoa Nasdaqilta ottamallaan velalla, eikä hän kyennyt kattamaan epäonnistuneen veikkauksen synnyttämiä tappioita omalla rahallaan. Keinottelijan konkurssi johti siihen, että Nasdaqin vakausrahastoon “räjäytettiin” toimittajien mukaan “yli 100 miljoonan euron reikä”. Tappiot vastasivat 68 prosenttia vakausrahaston pääomasta.

Tapaus on kuohuttanut maailmalla, sillä se osoitti, että yksittäiset pörssikeinottelijat kykenevät helposti iskemään verisiä haavoja kansainvälisiin rahoitusmarkkinoihin. Vaikka poliitikot lupasivat korjata rahajärjestelmämme finanssikriisin jälkeen, ovat kaikki vuoden 2007 riskit edelleen läsnä.

Aasin käyttämän finanssitalon jäseniä ovat esimerkiksi maailman suurimpiin pankkeihin lukeutuvat Morgan Stanley ja UBS sekä Norjan valtiollinen öljy-yhtiö. Nasdaqin tärkeydestä huolimatta yksittäinen keinottelija onnistui hetkessä “tuhoamaan useita kerroksia suojauksista, joilla finanssitaloa on pyritty varjelemaan suurilta tappioilta”.

Tutkijoiden mukaan Nasdaqin kaltaiset markkinapaikat ovat kansainvälisen rahajärjestelmän kannalta erityisen kriittisiä instituutioita; mikäli ne kaatuvat, voi uusi finanssikriisi iskeä nopeasti. Aasin keinottelun lopputulos osoittaa, että pankkiirien alistamat poliitikot eivät ole täyttäneet lupauksiaan suojata Eurooppa tulevaisuuden rahoituskatastrofeilta.

Lähteet: Kauppalehti, Financial Times

2 KOMMENTIT

Comments are closed.