Koti Uutisia Ukrainan kriisi Nato-suurlähettiläs: Nato ei puolustaisi Ukrainaa sotilaallisesti

Nato-suurlähettiläs: Nato ei puolustaisi Ukrainaa sotilaallisesti

0

Iltalehden haastatteleman Suomen Nato-suurlähettilään Pia Rantala-Engbergin mukaan Nato ei puolustaisi Ukrainaa sotilaallisesti. “Sotilaallista puolustuslupausta ei ole annettu eikä anneta, se kuuluu vain Nato-jäsenille”, Rantala-Engberg kertoo. Virallisen linjauksen mukaan Nato kuitenkin puolustaisi Baltian maita, koska nämä ovat jäsenmaita.

Venäjän pakotteet ovat lännen ainoa keino puolustaa Ukrainaa. Niiden toivotaan pelottavan Venäjää riittävästi, jottei se hyökkäisi Ukrainaan. Venäläisten virkamiesten mukaan pakotteilla ei ole toistaiseksi ollut minkäänlaista vaikutusta Venäjään.

Naton mukaan venäläisiä joukkoja Ukrainan rajalla on 40 000. Aiemmin venäläiset kertoivat joukkojen vetäytyneen, mutta lännen omien tiedustelulähteiden mukaan mitään vetäytymistä ei ole tapahtunut eikä tapahtumassa.

Tilanne saattaa hyvinkin kärjistyä sotilaalliseksi yhteenotoksi. Ukrainan hallituksen antama 48-tunnin määräaika hallintorakennusten valtaajille umpeutuu tänään perjantaina. Ukraina on uhannut käyttää voimatoimia rakennusvaltaajien poistamiselle. Venäjä saattaisi vastata Ukrainan voimatoimiin sotilaallisesti.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan koko Ukrainan kriisi voitaisiin ratkaista, jos “Maidanin hallitusta” ei pyrittäisi laillistamaan.

Lähteet: Iltalehti, Yle, Reuters

 

Aiheeseen liittyen:

Sotilasasiantuntija: Venäjä voi hyökätä, jos Ukraina käyttää voimatoimia
Länsi ja Venäjä neuvottelevat ensi viikolla – Ukraina harkitsee voimankäyttöä