Koti Uutisia Kotimaa Myös linnut pitävät luomusta

Myös linnut pitävät luomusta

1
Peltosirkku.

Uuden tutkimuksen mukaan myös linnut nauttivat luomueläintiloista enemmän kuin myrkkyviidakosta, jota moderni maanviljely on ollut jo vuosikymmenet. Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että linnut viihtyvät paljon paremmin luomueläintiloilla.

Tutkimuksessa tutkittiin monta erityyppistä aluetta. Luonnonhoitopellot, suojavyöhykkeet sekä peltoja, jotka saavat tukea talviaikaisen kasvipeitteisyyden perusteella tai maisemanhoidollisista syistä, ja luomueläin- ja viljatilat olivat mukana tutkimuksessa. Tulokset osoittavat, että ainoastaan luomueläintiloilla ympäristötuen merkitys linnuille oli tilastollisesti merkittävä.

Luomueläintilojen hyöty linnuille on luultavasti se, että siellä ei käytetä myrkkyjä joka tappaa hyönteisiä, joista linnut kuten haara- ja räystäspääskyt syövät. Nämä perinteiset maalaismaiseman linnut ovat nykyään uhanalaisia Suomessa.

– Ne (myrkyt) ovat nykyisin niin tehokkaita, että ne aidosti tuhoavat hyönteisiä. Ympäri maailmaa hyönteiskannat ovat romahtaneet. Englannista ja Saksasta on siitä hyviä tutkimuksia, vaikka Suomesta ei lainkaan, ekologi ja evoluutiobiologi Iryna Herzon kertoo.

Herzon on myös aikaisemmin tutkinut suomalaisten ja virolaisten viljelijöiden kiinnostusta heitä ympäröivän luonnon monimuotoisuudesta. Hänen mukaansa moni viljelijä on halukas ylläpitämään sitä ja suhtautuu myönteisesti juuri lintuihin.

Viljelijöiltä kysyttiin myös millaisten lajien katoaminen maatilalta olisi heille henkilökohtainen menetys. Erityisesti suomalaisviljelijät luettelivat juuri lintuja.

– Kottarainen, pääskyt, töyhtöhyyppä – lajeja, jotka ovat selvästi taantuneet yhden sukupolven aikana. Heidän lapsuudessaan niitä oli, enää ei. Se on koettu henkilökohtaisena menetyksenä, Herzon kertoo tuosta tutkimuksestaan.

Lähde: Yle

1 KOMMENTTI

Comments are closed.